Американци затворили амбасаду у Сирији

УПРКОС ТОМЕ ШТО ОБАМА УВЕРАВА ДА СЕ СА СИТУАЦИЈОМ У СИРИЈИ

ТРЕБА РАЗАБРАТИ БЕЗ СТРАНОГ ВОЈНОГ МЕШАЊА

Асадове присталице испред америчке амбасаде у Дамаску

  • Противници режима Башара Асада, које је Запад наоружао до зуба, објавили да су формирали своју нову војну структуру - Врховни Револуционарни војни савет који ће заменити Сиријску слободну армију коју су досад, наводно, чинили дезертери из регуларне сиријске армије
  • Нешто раније је британски премијер Дејвид Камерон изјавио да Лондон „разматра алтернативне методе вршења притиска на Сирију“
  • Индикативно је такође да је немачка канцеларка, Ангела Меркел, изјавила да би Русија „морала да поразмисли да ли је њена садашња позиција поводом Сирије сврсисходна“

            АМЕРИКАНЦИ су затворили своју амбасаду у Дамаску. А формално образложење је: због „заоштравања ситуације“ у главном граду Сирије и одбијања званичног Дамаска да дипломатској мисији САД осигура допунске, појачануе мере безбедности.

            Портпарол Стејт департмента, Викторија Нуланд, саопштила је да су амбасадор Роберт Форд и сви сарадници амбасаде већ напустили територију Сирије. При том је прецизирала:  да Форд и даље „остаје амбасадор у Сирији“ и да ће из Вашингтона „наставити дијалог са сиријском опозицијом“.

            А та „опозиција“ је у исто време објавила да је почела формирање своје нове војне структуре - Врховног Револуционарног војног савета који ће заменити Сиријску слободну армију коју су досад, наводно, чинили дезертери из регуларне сиријске армије.

            Ни једне ни друге „структуре“ сигурно не би било без помоћи САД  и заслуга амбасадора Форда. А новоформирани Врховни Револуционарни војни савет, у свом првом званичном саопштењу, прогласио је да је његов главни циљ „ослобађање земље од режима Башара Асада“.

            Портпарол нове структуре је мајор Махер ан-Наими, који је исти посао обављао и у Слободној сиријској армији. А на челу Савета - који ће такође деловати са територије Турске - биће бригадни генерал Мустафа Ахмед аш-Шејх.

            А да се и сиријски и блискоисточни „Власи“ мало теже досете, председник САД, Барак Обама, апеловао је да се „покуша да се ситуација у Сирији разреши без војног мешања“.

            „Сматрам да је веома важно да се у свему разаберемо без спољњег војног мешања. Мислим да је то могуће“, изјавио је Обама. 

            Нешто раније је британски премијер Дејвид Камерон изјавио да Лондон „разматра алтернативне методе вршења притиска на Сирију“. Шеф француске дипломатије Ален Жипе најавио је „спремност ЕУ да пооштри санкције против Сирије“ и да „повећа помоћ сиријској опозицији“.

            Индикативно је такође да је немачка канцеларка, Ангела Меркел, изјавила да би Русија „морала да поразмисли да ли је њена садашња позиција поводом Сирије сврсисходна“.

            „Нисмо само разочарани, него и шокирани што у Савету безбедности УН нисмо могли да прогурамо резолуцију о Сирији. Зато морам да би Русија морала саму себе запитати - да ли смо стварно у историјској ситуацији када је неопходно водити политику која се разликује од политике Арапске лиге. Не могу да замислим - нагласила је Меркел - да то може донети неке значајне резултате“. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари