Американци веровали да је Русија заувек постала Irrelevant, а она је сада Super relevant

НЕОЧЕКИВАНО СЕ ОТВОРИЛО ПИТАЊЕ: КО ЈЕ, ПОСЛЕ СВЕГА, СТВАРНИ ПОБЕДНИК У ХЛАДНОМ РАТУ?

  • Нико у САД није озбиљно примао марксистичко-лењинску идеологију, нико од америчких водећих новинара није радио за кремаљске медије (а сада је Мајкл Бом, који је стално присутан на руским телеканалима, још затражио држављанство Русије). У оно време амерички спортисти и филмске звезде нису добијали совјетске пасоше, а водећи холивудски режисери нису снимали филмове о лидерима КПСС
  • Хајде да се подсетимо: коме од бораца се досуђује победа ако се меч заврши нерешено? Наравно: ономе који има мање килограма, који је лакши. Економија Русије је данас - десетина америчке економије. Дакле: ко је победио у Хладном рату?
Пише: Јуриј КАРАШ*
 

        У СВОЈЕ време ми је познаник-Американац - сарадник Карнеги фондације - у Вашингтону рекао да је један од главних показатеља победе Сједињених Држава у Хладном рату то што је Русија постала Irrelevant. Што је изгубила значај у систему међународних односа.

        Irrelevant?

        Не знам другу земљу - осим Вијетнама некада (само што је иза његових леђа тада стајао Совјетски Савез) - која, као Русија, врши моћан утицај на унутарполитички живот Америке у њеној савременој историји.

        А још се у случају Русије не ради - као што је био случај са Вијетнамом - о посредном утицају друге земље и његовом преношењу, већ о непосредном утицају. Чак и на основне америчке моралне вредност, о њиховом кориговању у складу са руским гледањем на стање ствари - како у свету, тако и унутар самих Сједињених Држава.  

        Ничег сличног није било још од времена такозване Велике конфронтације.

        Нико у САД тада није озбиљно примао марксистичко-лењинску идеологију, нико од америчких водећих новинара није радио за кремаљске медије (а сада је Мајкл Бом, који је стално присутан на руским телеканалима још затражио држављанство Русије). У оно време амерички спортисти и филмске звезде нису добијали совјетске пасоше, а водећи холивудски режисери нису снимали филмове о лидерима КПСС.

        Ни савезници САД из NATO нису желели да имају посла са СССР идући уз длаку Америци... А после распада СССР - представнике Русије чак нису позивали ни на важне међународне сусрете...

        Сарадник Карнеги фондације бо је у праву. Русија је стварно била престала да буде relevant у светској заједници.

        А сада је постала - Super relevant.

        Наравно, Америка такође има критички важан утицај на унутарполитички живот Русије.

        У Државној Думи се аплаудирало Трамповој победи, а грађани Русије, како показују анкете, сматрају избор „народног милијардера“ другим по значају међународним догађајем године (прво место држи рат у Сирији).

        Хајде да се подсетимо: коме од бораца се досуђује победа ако се меч заврши нерешено? Наравно: ономе који има мање килограма, који је лакши.

        Економија Русије је данас - десетина америчке економије.

        Дакле: ко је победио у Хладном рату?

        * Експерт за космонаутику, авијацију и међународне односе, дописни члан Руске академије космонаутике

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари