Американци покушали да потпале и Казахстан: Напад на војну јединицу и два складишта муниције

УБИЈЕНО 12 НАПАДАЧА, ТРИ ВОЈНИКА И ТРИ ЦИВИЛА - ДЕСЕТ РАЊЕНИХ

  • Напад се догодио поред града Актобе на северу земље. Полиција трага за 6-7 нападача. Министарство унутрашњих послова Казахстана је објавило да је напад извела „група присталица нетрадиционалних религиозних струја“
  • Портпарол Комитета државне безбедности Руслан Карасјев изјавио је да је инспиратор напада бизнисмен из града Шимкента Тохтар Тулешов и да је циљ напада била „дестабилизација власти“. Као „присталице Тулешова“ већ су похапшени: бивши први заменик државног тужиоца Илијас Бактибајев, бивши генерал Хибратула Доскалијев, пуковник Сакен Ајтбеков, командири двеју војних јединца - пуковници Бекзат Жумин и Кајрат Берлибајев

        У БИВШОЈ совјетској републици Казахстан - која је четврт века била мирна и стабилна - дошло је до оружаног напада на војну јединицу и два оближња складишта оружја и муниције.

        Напад је одбијен, а 12 нападача је убијено. Плус: три казахстанска војника и три цивила и 10 рањених.

        Све у свему: мали рат.

        Напад се догодио поред града Актобе на северу земље. Полиција трага за 6-7 нападача.

        Министарство унутрашњих послова Казахстана је објавило да је напад извела „група присталица нетрадиционалних религиозних струја“.

 
 

        Портпарол Комитета државне безбедности Руслан Карасјев изјавио је да је инспиратор напада бизнисмен из града Шимкента Тохтар Тулешов и да је циљ напада била „дестабилизација власти“. Он је власник пицаре у том граду, а био је ухапшен 30. јануара.

        Карасјев је нагласио да је он „одраније припремао насилно преузимање власти“ са извођењем народа на улице. Додао је да је планирао и формирање „алтернативне владе“.

        Према његовим речима, сам покушај преврата требало је да уследи раније, али га је одложило хпшење Тулешова. Он је наводно из притвора покушао да у мају организује масовне нереде у граду Сариагаш на југу земље.

        Као „присталице Тулешова“ већ су похапшени: бивши први заменик државног тужиоца Илијас Бактибајев, бивши генерал Хибратула Доскалијев, пуковник Сакен Ајтбеков, командири двеју војних јединца - пуковници Бекзат Жумин и Кајрат Берлибајев.

        Озбиљни московски аналитичар Александар Разувајев уверен је да се у Казахстану ради о покушају обојене револуције. Он упозорава да Американци и њихови савезници неће одустати од намере да „потпале“ Казахстан и да им је крајњи циљ да у тој земљи, чији север је насељен претежно Русима, муслимани и православни почну да се међусобно истребљују.

         Други руски експерт Ростислав Ишћенко упозорио је: "Напад не Актубе у суштини је потпуна копија почетка дестабилизације Либије. Копија напада на складиште муниције, а потом на војну јединицу у Бенгазију".

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

m's picture
m (није потврђен) 15:38 06.06.2016.

  • +2
Voting is closed.

Ja predlazem da Rusija napadne tu prokletu zemlju koja se zove
Amerika,da je slisti sa zemljom kako nikad vise nebi sijala krv po planeti Zemlji.
Ta dubrad su svugde gde zlo postoji.

Анонимус's picture
Анонимус (није потврђен) 17:36 06.06.2016.

  • +28
Voting is closed.

Ja bih te malo ispravio:
zlo je svuda gde postoji ta djubrad - vladari Amerike.

морава's picture
морава (није потврђен) 19:10 06.06.2016.

  • +23
Voting is closed.

Из чланка сам сазнао да постоје и различите обојене револуције. Негде су обојене шерпама, пиштаљкама и вувузелама, а у Кзахстану, Бога ми, људском крвљу, и то, ни више, ни мање, него петнаест мртвих. Далеко је ово од обојених револуција. Ово је класичан терористички акт са елементима грађанског рата. Надам се само да ће прича завршити као у Киргистану... Ајмо ФСБ... акција.

Додај коментар