Американци и Enterprise примакли обалама Ирана

ПЕНТАГОН ДЕМАГОШКИ ТВРДИ ДА ЋЕ ЗАДАТАК ЊЕГОВИХ НОСАЧА АВИОНА

БИТИ БОРБА СА СОМАЛИЈСКИМ ПИРАТИМА И ПАТРОЛИРАЊЕ „ПУТА НАФТЕ“

        КОМАНДА ратне морнарице САД упутила је носач авиона Enterprise у Персијски залив - у данима нарастајуће напетости у односима са Ираном поводом његовог нуклеарног програма.

        Званични представник 5. флоте САД, која је лоцирана у Бахреину, Еми Дерик Фрост, изјавила је да ће носачи авиона Enterprise и Abraham Lincoln „патролирати основне путеве испоруке нафте из Персијског залива, подржавати операције у Авганистану и учествовати у борби са пиратима у приобаљу Сомалије“.

        Исти носачи авиона такоће ће „пратити ситуацију у Аденском заливу, посебно ће пресецати могуће агресивно понашање Ирана“, саопштава Асошијејтед прес.

        Међутим, Дерик Фрост демагошки је изјавила да „за сада нема никаквих знакова да ће иранска флота напасти“.

        У последње време председник САД Барак Обама је више пута изјављивао да САД за сада имају намеру да користе само санкције и дипломатске мере притиска на Техеран, рачунајући да могућности преговора у решавању иранског нуклеарног проблема још нису исцрпљени.

        Међутим, примицање и другог наосача авиона обалама Ирана, само потврђује да Пентагон разрађује варијанте војних дејстава против Ирана.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари