Амерички авион ракетом Hellfire у сиријском насељу Ал-Џина убио 70 цивила

КОНАШЕНКОВ: ОЧЕКУЈЕМО А СЕ ПЕНТАГОН ИЗЈАСНИ, ОВДЕ АНТИРУСКА РЕТОРИКА НЕЋЕ ПОМОЋИ

  • Представник америчке Централне команде САД - пуковник Џон Томас - признао да је америчка авијација гађала једну џамију у сиријској провинцији Алепо и да је у том нападу погинуло наводно само 40 цивила. Устврдио је да је мета био пут, који поред ње пролази, „где је могло да буде терориста“

        РУСИЈА очекује да се Пентагон огласи поводом бомбардовања сиријског насеља Ал-Џуна. Јер, на месту авио-удара су нађени делови ракете Hellfire, што Вашингтон лишава могућности да „инцидент“ игнорише - изјавио је портпарол Министарства одбране Руске Федерације генерал-мајор Игор Конашенков.

        Он је притом додатно указао и нагласио:

        „Трагични инцидент у сиријској Ал-Џуни претворио се у моменат истине за уходани западни механизам антируске пропаганде у чије функционисање су укључени и водећи тамошњи медији. Прве „информације“ о масовној погибији људи у том насељу објавила је лондонска „Сиријска мрежа за људска права“, а позвала се, по обичају, на такозване активисте „белих шлемова“. Одмах потом су ту „новост“ објавили Bild и Euronews. Немачки лист је чак алудирао да су за то бомбардовање криве Русија или Сирија“.

        Конашенков је у наставку рекао: „Све је било кренуло по више пута испробаном сценарију. Јер, кренуло је од „бораца за људска права“ попут Human Rights Watch или Bellingcat, са „доказима“ злочина „сиријског режима“, да би потом министарства спољних послова Велике Британије и Француске одмах затражила хитну истрагу о новом „ратном злочину“. Али, неочекивано се појавила фотографија дела авио-ракете ваздух-земља AGM-114 Hellfire који је нађен на месту злочина. То је међународну коалицију лишило могућности да све прећути и да се њене дипломате опет прихвате антируске реторике“.

Марија Захарова

        Представник америчке Централне команде САД - пуковник Џон Томас - признао је да је америчка авијација гађала једну џамију у сиријској провинцији Алепо и да је у том нападу погинуло 40 цивила. Устврдио је да је мета био пут, који поред ње пролази, „где је могло да буде терориста“.

        Међутим, у Ал-Џини је погинуло око 70 људи.   

        Портпаролка руске дипломатије, Марија Захарова, тим поводом је прво указала на покушај западних медија да све припишу Русији, па трагедија у Ал-Џини додатно потврђује да Американци и њихови савезници у Сирији треба да тешње сарађују са Русијом јер би то искључило грешке приликом одабира мета и обезбедило пилотима војних авиона тачније координате за гађање.

        Захарова је посебно нагласила да се у том случају не би догађало да амерички авиони бомбардују објекте сиријске индустрије нафте или бране на Еуфрату.

        Њен закључак је био: „За разлику од наших западних партнера, ми верујемо да је напад на Ал-Џину био случајност, да није изведен намерно“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари