Америчка застава на згради Службе безбедности Украјине

МИНИСТАР ЕКОНОМИЈЕ - ЛИТВАНАЦ АЈВАРАС АБРОМАВИЧУС

- НАЈАВИО ПРЕДАЈУ СТРАТЕШКИХ ФАБРИКА АМЕРИКАНЦИМА

• Немачки лист Deutsche Wirtschafts Nachrichten  Јацењукову владу назвао „кабинетом за распродају Украјине“ и оценио: „Дужничка криза де факто пропале државе може да се реши само путем многобројних продаја страним инвеститорима. То је класичан модел експропријације који се користи када корумпиране и неспособне власти гурају своје земље у пропаст“

        АМЕРИЧКА застава на згради Службе безбедности Украјине у Кијеву представља очигледан пример одрицања Кијева од самосталне политике.

        Последње одлуке украјинских власти - позивање странаца у Владу и одрицање од ванблоковског статуса земље - нису ништа друго до понизна жеља да се угоди прекоокеанским газдама. 

        Како је изјавио заменик министра одбране Русије Анатолиј Антонов, одрицање Украјине од ванблоковског статуса налажу Кијеву интереси земаља NATO.

         „Одлука Врховне Раде о укидању ванблоковског статуса само отежава ионако тешку ситуацију. И то више није предизборно обећање, већ одлука парламента земље“ — казао је Антонов у среду на брифингу у прес-центру агенције „Росија севодња“.

        По његовом мишљењу, на такву „контрапродуктивну одлуку“ Кијев су подстакле земље NATO, „које покушавају да претворе у Украјину у авангарду сукоба са Русијом“.

        Пре неколико дана украјински министар економије  - Литванац Ајварас Абромавичус - изјавио је да ће стратешке фабрике Украјине прећи у руке Американаца.

        Стратешка украјинска предузећа која су још увек у државној својини биће предата америчким инвестиционим фондовима по румунском моделу, рекао је министар Абромавичус посланицима Врховне Раде, представљајући нацрт буџета за 2015. годину.

         „Земља мора да се развија“ - рекао је он, предложивши да се списак од 1.478 стратешких предузећа која не подлежу приватизацији смањи на 551.

        По Абромавичусовим речима, од 3.374 украјинских државних предузећа ради само 1.120, и то њихова „прва стотина“ не да не доносе добит, већ губитке који се мере милијардама.

        Уместо да покуша да у тој области среди стање, украјински министар, који је због свог недавног именовања добио држављанство земље коју ће „развијати“, предлаже да се фабрике поделе Американцима.

        Нису случајно новинари листа Deutsche Wirtschafts Nachrichten назвали  Јацењукову Владу „кабинетом министара за распродају Украјине“.

        Подсетимо, Ајварас Абромавичус је партнер инвестционе компаније East Capital, и зато не чуди што нови министар планира да распрода Украјину странцима.

         „Дужничка криза де факто пропале државе може да се реши само путем многобројних продаја страним инвеститорима.

        То је класичан модел експропријације који се користи када корумпиране и неспособне власти гурају своје земље у пропаст“ - написао је тим поводом Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари