Америчка флота може истовремено удари са 3.500 „томахавка“ - зато Руси неће отићи из Сирије

УПОЗОРЕЊА ЈАКОВА КЕДМИЈА БИВШЕГ ШЕФА ИЗРАЕЛСКЕ ТАЈНЕ СЛУЖБЕ „НАТИВ“

  • Ставите се у улогу руске команде. На сиријску авио-базу „Шајрат“ су два америчка разарача испалила 59 крстарећих ракета. А шта ако на руске снаге у Сирији буде испаљено 300 „томахавка“? Те снаге би биле уништене. Тамо где су била два америчка разарача - може да их буде и пет...
  • Америчка ратна морнарица има ударну моћ која се мери истовременим изненадним лансирањем 3.500 крстарећих ракета. Зато руководство Русије мора одлучити: ако жели да његове снаге остану у Сирији - онда мора оснажити свој и поморски и противракетни потенцијал у Сирији
  • Американци су подвијена репа побегли из Сомалије, из Либана, из Авганистана и Ирака. Ни у једном делу света, где су САД покушавале да примене силу, нису постигле успех. Сасвим обрнуто: направиле су велику штету...
  • Ако дође до америчког напада на Северну Кореју - не бих позавидео ни Јужној Кореји ни Јапану. Зато што би Јапанци могли поново доживети оно што су већ са Хирошимом и Нагасакијем, само што би било још горе. А Јужна Кореја би могла остати само наша успомена
  • Руси могу сасвим мирно - по аналогији са ударом САД по Сирији - ликвидирати артиљеријске снаге Украјине. Бар оне око Донбаса. Уз образложење: да не би гранатирале цивиле

        МНОГИ у свету слушају шта о најважнијим догађајима у свету има да каже Јаков Кедми, војно-политички аналитичар и бивши шеф израелске тајне службе Натив.

        Ево његових одговора на неколико „врућих питања“.   

        • Колика је сада вероватноћа да се у Сирији сукобе оружане снаге Русије и Сједињенх Држава?

        Кедми: Ни једна ни друга земља не теже сукобу, генерални, а ни на Блиском Истоку. Међутим, непромишљени и нервозни потез САД (ракетирање авио-базе „Шајрат“) ризик таквог сукоба је нагло повећао. Јер, када авиони две такве земље огромним брзинама лете релативно малим ваздушним простором, какав је сиријски, могући су и случајни судари. Поготово када се ти летови не координирају. Вероватноћа свесног напада је мања, али ће све зависити од развоја догађаја.

        Ставите се у улогу руске команде. На сиријску авио-базу су два америчка разарача испалила 59 крстарећих ракета. А шта ако на руске снаге у Сирији буде испаљено 300 „томахавка“? Те снаге би биле уништене. Поготово што тамо где су била два америчка разарача - може да их буде и пет...

        Америчка ратна морнарица има ударну моћ која се мери истовременим изненадним лансирањем 3.500 крстарећих ракета. Зато руководство Русије мора одлучити: ако жели да његове снаге остану у Сирији - онда мора оснажити свој и поморски и противракетни потенцијал у Сирији.

        Тешко је поверовати да ће Русија пристати да оде из Сирије или да не повећава своје потенцијале у тој земљи, ослањајући се на часну реч Американаца.   

        • Шта је Трамп желео да постигне када је наредио ракетирање Сирије?

        Кедми: Верујем да је имао само један циљ: да докаже да је у стању да буде бољи председник од Обаме. Зато је и урадио то на шта Обама није могао да се реши.

        Трамп се, заправо, нада да ће му легитимност признати цео политички естаблишмент САД и да ће попустити отпор на који наилазе његови укази. То је одрадио успешно.

        Не мислим да је у Трамповом интересу да заоштрава односе са Русијом. Судећи по ономе што је уследило после ракетног удара, он и Рекс Тилерсон покушавају да смање напетост и да објасне да тај удар није био против Русије...            

        • Може ли ескалација напетости прерасти у нуклеарни конфликт?

        Кедми: Примена нуклеарног оружја могла би да буде резултат само крајњег заоштравања конфликта између Русије и САД. Надам се да ће - ако дође до те опасности - развој конфликта бити пресечен. Упркос томе што је у САД увек било доста присталица употребе нуклеарног оружја. Зато што неки амерички војни чинови погрешно мисле: ми на то можемо поћи јер смо јачи.

        • У медијима су се појавила наслови у стилу „Шериф се вратио на Блиски Исток“. Да ли се заиста вратио?

        Кедми: Нико нема намеру да се игде враћа. Сједињене Државе немају снаге да буду светски шериф. Американци су подвијена репа побегли из Сомалије, из Либана, из Авганистана и Ирака. Ни у једном делу света, где су САД покушавале да примене силу, нису постигле успех. Сасвим обрнуто: направиле су велику штету...

        • САД траже да оде Асад, Турска такође. Како треба да се држи Русија?          

        Кедми: Они траже Асадов одлазак пуних шест година. Али, САД нису актер решавања питања Сирије. То питање ће се и даље решавати без САД. Промена је могућа само ако се Вашингтон о томе договори са Москвом.

        Русија није дошла у Сирију да заштити Асада. Њој је важна војно-поморска база на Медитерану - да би њена флота могла да парира флотама NATO. То указује на две ствари. Да је Русија спремна да уђе у конфликт са САД јер у тој бази види своју безбедност. А поводом Асада говори: имате ли алтернативу Асаду, такву да сачува Сирију као стабилну државу која неће бити под влашћу исламиста?

        На то су Американци, као и Израел, одговорили да таквог не знају. Русија је она саопштила: кад таквог нађете - можемо наставити разговор.

        Иначе, док год је у Сирији руска војска - нико силом неће уклањати Асада. Зато ће бити преговора.

        Све у свему, Американци не могу - без опасности војног сукоба са Русијом - утицати на оно што се догађа у Сирији. Могу, додуше, ако пођу на преговоре. Уосталом, САД немају снаге да без учешћа Русије изађу на крај са исламским терором.

        • Да ли се америчко ракетирање Сирије случајно поклопило са боравком у САД кинеског лидера Си Ђинпинга?

        Кедми: Наравно да није. Могу да замислим са каквим презиром Кинези гледају на (америчке) варваре који не познају ни основе етикеције. Јер, Трамп председника Кне, која подржава Асада, ставио пред свршен чин напада... Кинези ништа неће заборавити. Американци ће добити одговор.

        Је ли њих бринуло (Асадово) хемијско оружје? Нипошто. На бомбардованом аеродрому га није ни било

        Терористи-џихадисти, које они штите, базе са хемијским оружјем имају центру града. У Алепу им је било у школама.

        • Какав закључак из напада на Сирију је извукао лидер Северне Кореје?

        Кедми: Само овај: ако немам војну силу - Американци ће ме згазити. А Иран? Слично: ако немамо атомско оружје - Американци ће нас згазити.

        Северна Кореја је свесна: ако не будемо довољно јаки . Американци ће измислити разлог да ударе по нама. Зато ће ово што је Трамп урадио Сирији само убрзати наоружавање и појачати тежњу многих да се домогну озбиљног оружја...

        У Сирији је руска армија. А шта ће бити са Северном Корејом - не знам. Мислим да због Пјонгјанга неће ратовати ни Русија и Кина, али да ће чинити све што могу да до рата не дође.

        А ако ипак дође: не бих позавидео ни Јужној Кореји ни Јапану. Зато што би Јапанци могли поново доживети оно што су већ са Хирошимом и Нагасакијем, само што би било још горе. А Јужна Кореја би могла остати само наша успомена.

        • Хоће ли се Кијев осоколити због напетости између Москве и Вашингтона и поверовати да ће му САД дати смртоносно оружје?

        Кедми: Блажени су они који верују. Али, у Украјини верују глупостима које сами измишљају. Могу само једно да кажем: дође ли до озбиљног заоштравања између Русије и САД - Москва ће мање водити рачуна шта мисли Вашингтон и активније деловати у Украјини. Руси могу сасвим мирно - по аналогији са ударом САД по Сирији - ликвидирати артиљеријске снаге Украјине. Бар оне око Донбаса. Уз образложење: да не би гранатирале цивиле.

        Зато што деце у Донбасу, коју убијају, Русији значе бар онолико колико и сиријска деца која, по верзији Американаца, умиру због Асада.

        Све у свему, за Кијев је боље да се односи Русије и САД побољшавају...

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари