АЛИЈИН СИН: Не сме се изједначавати положај РС у БиХ с односом суверених Словачке и Чешке

БАКИР ИЗЕТБЕГОВИЋ ИЗРАЗИО НЕЗАДОВОЉСТВО ИЗЈАВОМ У БАЊАЛУЦИ ПРЕДСЕДНИКА СЛОВАЧКЕ ИВАНА ГАШПАРОВИЧА

  • Нагласио да се „никада не сме изгубити из вида да је ентитет РС настао агресијом, геноцидом и етничким чишћењем Бошњака и Хрвата и да нема никакве правно-историјско-моралне предуслове за остварење захтева за евентуалном самосталношћу"

         ЧЛАН Председништва БиХ Бакир Изетбеговић састао се данас у Сарајеву са амбасадором Републике Словачке у БиХ Мирославом Мојжитом и затражио појашњење јучерашње изјаве словачког председника Ивана Гашпаровича у Бањалуци, „којом је упоредио ентитет РС и државу БиХ са Чешком и Словачком".

         Мојжита је изразио жаљење због „оваквог неугодног развоја догађаја" и истакао да је циљ посете био да се унапреди билатерална сарадњу две земље, као и да се истакне снажна подршка Словачке босанскохерцеговачком путу у ЕУ и НАТО-у.

         Додао је да је подршка Словачке територијалном интегритету и суверенитету Босне и Херцеговине неупитна и веома чврста.

         Изетбеговић је изразио незадовољство изјавом председника Словачке Ивана Гашпаровича оценивши да је „неприхватљиво, правно и политички неодрживо, изједначавати положај ентитета РС у БиХ с односом две суверене земље као што су Словачка и Чешка".

         Нагласио је да се „никада не сме изгубити из вида да је ентитет РС настао агресијом, геноцидом и етничким чишћењем Бошњака и Хрвата и да нема никакве правно-историјско-моралне предуслове за остварење захтева за евентуалном самосталношћу".

         Изетбеговић је истакао да „РС може постојати само као део БиХ и да никада не може бити ништа више од тога".

         Додао је да председник Републике Српске Милорад Додик „често даје неутемељене оцене о томе да се РС може осамосталити мирним путем, па и изјава коју је дао председник Иван Гашпарович може дати погрешну слику о томе како је то могуће".

         Гашпарович је – према извештају бањалучких Независних новина - након састанка с Милорадом Додиком, председником РС, упоредио односе своје земље и Чешке с односима РС и БиХ и том приликом нагласио да они треба да буду економски и политички добри, где ће се постизати концензус у односу на многа питања у вези с ЕУ и другим светским питањима.

         „Зато и зависи од политичара у овим земљама до које мере су спремни за сарадњу и тражење консензуса. На основу данашњег разговора стекао сам утисак да ова спремност постоји", казао је Гашпарович.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари