У Сирији почео невидљиви рат: велика потера за архивом Исламске државе

СИРИСЈКА АРМИЈА ОСЛОБОДИЛА КАКАБИЏ И КЕБАБ И ПОЧЕЛА ДЕБЛОКАДУ АЕРОДРОМА КОД ДЕИР-ЕЗ-ЗОРА

Битка за војни ародром Деир-ез-Зора

  • Трка која је у току могла би се назвати „ко ће пре, ко ће више”. Американци имају слободније руке и тренурно су „за прса” испред. Мђутим, Русија у целу игру уводи свје специјалне јединице, а и једну своју приватну војну компанију. Биће више него интересантно
  • Није ни чудо! Русија полузванично сумњичи Американце да стоје иза Исламске државе, а Вашингтон Москву да је у завери са Дамаском, Ираном и делом радикалних исламиста. Зато се ради о почетку „сезоне лова од нарочите важности”

          ЈЕДИНИЦЕ сиријске армије почеле су операцију чији је циљ деблокада војног аеродрома који се налази источно од Деир-ез-Зора.

          Током дана су преузел контролу над брдом које доминира и базом и околином.  

          Истовремено су започеле пробој утврђених линија Исламске државе око аеродром. Са стране градског гробља.

          Владине снаге су у међувремену опколиле и ослободиле град Кабаџиб на северозападу провинције Деир-ез-Зор.

          Исламска држава је практично у сито време изгубила контролу и над градом Кабабом који је осетно мањи.

          Видео-кадрови показују надирање према Кабабу и пролазак тенкова сиријске армије кроз њега.

          На реду је ослобађање града Ал-Шула.

          У међувремену је почео – како се сазнаје из добро обавештених извора – сиријски невидљиви рат.

          Русија и Сједињене Државе упустиле су се у потрагу за „најважнијим информацијама о сиријском рату”. Није ни чудо! Русија полузванично сумњичи Американце да стоје иза Исламске државе, а Вашингтон Москву да је у завери са Дамаском, Ираном и делом радикалних исламиста.

          Зато се ради о почетку „сезоне лова од нарочите важности”.

          Деблокада аеродрома Деир-ез-Зора још је у току, али је паралелно већ почела потрага за „архивом” групације Исламске државе у том великом граду на Еуфрату. Заправо, кренула је „уз шкрипу гума” иако још није јасно да ли је у папирним документима или већим делом на серверима и `USB-флешевима”.

          Москву, Дамаск и Техеран интересује све што су терористи `архивирали` у Деир-ез-Зору. Такође и Вашингтону, Лондону, Беролину, Паризу, Анкари, Тел Авиву, Каиру и Џеди. Чак и Душанбеу, главном граду Таџикистана, јер је управо ликвидирани  „министар рата” Исламске државе Гулмурод Халимов родом из те земље.

          Сви желе да `баце око` на трофејне документе. У предности ће бити они који буду саслушавали заробљене вође и командире Исламске државе.

          Ако су терористи и успели да из Деир-ез-Зора извуку већи и важнији део архива, а њихово гоњење према Мајадину и Абу-Камалу, односно према ирачкој граници, сигурно ће у неком тренутку  владиним снагама у неком тренутку просто „утерати” важна документа и тајне. А вероватно и неке од „генерала” Исламске државе.

          Трка која је у току могла би се назвати „ко ће пре, ко ће више”.

          Американци имају слободније руке и тренурно су „за прса” испред. Мђутим, Русија у целу игру уводи свје специјалне јединице, а и једну своју приватну војну компанију.

          Биће више него интересантно.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари