У Сирији почео невидљиви рат: велика потера за архивом Исламске државе

СИРИСЈКА АРМИЈА ОСЛОБОДИЛА КАКАБИЏ И КЕБАБ И ПОЧЕЛА ДЕБЛОКАДУ АЕРОДРОМА КОД ДЕИР-ЕЗ-ЗОРА

Битка за војни ародром Деир-ез-Зора

 • Трка која је у току могла би се назвати „ко ће пре, ко ће више”. Американци имају слободније руке и тренурно су „за прса” испред. Мђутим, Русија у целу игру уводи свје специјалне јединице, а и једну своју приватну војну компанију. Биће више него интересантно
 • Није ни чудо! Русија полузванично сумњичи Американце да стоје иза Исламске државе, а Вашингтон Москву да је у завери са Дамаском, Ираном и делом радикалних исламиста. Зато се ради о почетку „сезоне лова од нарочите важности”

          ЈЕДИНИЦЕ сиријске армије почеле су операцију чији је циљ деблокада војног аеродрома који се налази источно од Деир-ез-Зора.

          Током дана су преузел контролу над брдом које доминира и базом и околином.  

          Истовремено су започеле пробој утврђених линија Исламске државе око аеродром. Са стране градског гробља.

          Владине снаге су у међувремену опколиле и ослободиле град Кабаџиб на северозападу провинције Деир-ез-Зор.

          Исламска држава је практично у сито време изгубила контролу и над градом Кабабом који је осетно мањи.

          Видео-кадрови показују надирање према Кабабу и пролазак тенкова сиријске армије кроз њега.

          На реду је ослобађање града Ал-Шула.

          У међувремену је почео – како се сазнаје из добро обавештених извора – сиријски невидљиви рат.

          Русија и Сједињене Државе упустиле су се у потрагу за „најважнијим информацијама о сиријском рату”. Није ни чудо! Русија полузванично сумњичи Американце да стоје иза Исламске државе, а Вашингтон Москву да је у завери са Дамаском, Ираном и делом радикалних исламиста.

          Зато се ради о почетку „сезоне лова од нарочите важности”.

          Деблокада аеродрома Деир-ез-Зора још је у току, али је паралелно већ почела потрага за „архивом” групације Исламске државе у том великом граду на Еуфрату. Заправо, кренула је „уз шкрипу гума” иако још није јасно да ли је у папирним документима или већим делом на серверима и `USB-флешевима”.

          Москву, Дамаск и Техеран интересује све што су терористи `архивирали` у Деир-ез-Зору. Такође и Вашингтону, Лондону, Беролину, Паризу, Анкари, Тел Авиву, Каиру и Џеди. Чак и Душанбеу, главном граду Таџикистана, јер је управо ликвидирани  „министар рата” Исламске државе Гулмурод Халимов родом из те земље.

          Сви желе да `баце око` на трофејне документе. У предности ће бити они који буду саслушавали заробљене вође и командире Исламске државе.

          Ако су терористи и успели да из Деир-ез-Зора извуку већи и важнији део архива, а њихово гоњење према Мајадину и Абу-Камалу, односно према ирачкој граници, сигурно ће у неком тренутку  владиним снагама у неком тренутку просто „утерати” важна документа и тајне. А вероватно и неке од „генерала” Исламске државе.

          Трка која је у току могла би се назвати „ко ће пре, ко ће више”.

          Американци имају слободније руке и тренурно су „за прса” испред. Мђутим, Русија у целу игру уводи свје специјалне јединице, а и једну своју приватну војну компанију.

          Биће више него интересантно.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Baja's picture
Baja 22:56 08.09.2017.

 • +1
Voting is closed.

Arhiva je korisna ali sa pozicije razumevanja događaja u Siriji je potpuno nepotrebna.
Sirijsku sekularnu, mulitietničku državu rasturila je Turska,Amerika, Britanija, radiklana Saudija sa zalivskim satrapijama, Jordan i Izrael(iz svojih bezbedonosnih razloga).
Nismo ni svesni koliku su tragediju i zločin izveli pred našim očima od 2011. godine sa strašnim posledicama po milione Sirijaca.

Baja's picture
Baja 23:32 08.09.2017.

 • +2
Voting is closed.

Vredi pogledati još jednom prvi susret dve vojske Sirije kod Dez

https://www.youtube.com/watch?v=j4DQ3qsOhtU

Baja's picture
Baja 11:41 09.09.2017.

 • +15
Voting is closed.

Odlična ,baš dobra reportaža ruske televizije...

https://www.youtube.com/watch?v=Wb1M1wbEj0U

Иванка's picture
Иванка 13:24 09.09.2017.

 • +1
Voting is closed.

Anna News... Њени дописници и видеографи су се нашли на том истом месту и у то исто време кад су Турци срушили наш авион изнад Сирије. Случаjно, наравно.

Иванка's picture
Иванка 23:40 08.09.2017.

 • +22
Voting is closed.

Није јасно зашто су ове архиве потребне Западу (Америма, Немцима итд)? Они не могу наћи у њима ништа што не би знали, јер су они аутори ових архива или, барем, њихови ликови.

raikkonen1's picture
raikkonen1 00:19 09.09.2017.

 • +19
Voting is closed.

pa verovatno da ih ne uhvate spushtenih gaca..mada svako iole normalan na ovome svetu zna ko je ta famozna TZV ISLAMSKA PRCIJA..A TO JE USRANA U. S. R .A. i njihovi podrepashi.

raikkonen1's picture
raikkonen1 00:08 09.09.2017.

 • +9
Voting is closed.

ivanka sta je ovo?? http://rusvesna.su/news/1504861392 i ovo http://rusvesna.su/news/1504681813 mozes da mi detaljnije kazesh jer nerazumem sve. i sta je to cifrova ekonomika o kojoj slusham intenzivno poslednje vreme.

Иванка's picture
Иванка 00:32 09.09.2017.

 • +17
Voting is closed.

Чланак првог линка објављен је овде.
http://fakti.org/globotpor/quo-vadis-orbi/mask-vestacka-inteligencija-mo...
Ништа занимљиво. Још једна америчка хистериjа, овог пута - у извршењу Илона Маска.

Аутор другог чланка је Турчин. Још један покушај да докаже да Русија неће добити никакву дивиденду од Сирије. Шта није у реду с тиме што Кина улаже у обнову Сирије? Па, то jе добро. Турчин је уверен да Запад не жели да инвестира у Сирију. Хехе. Итекако жели. Али погледаћемо њихово понашање. Што се тиче "чињенице" да су кинески саветници обучавали сиријску војску, ово је добра шала. Већ сам говорила и понављам: Кинези не умеју ратовати. Упркос огромној количини оружја, они су лоши ратници. Ово је иста прича као и са Саудијцима. Пуно новца, пуно оружја. Али они су пастирци камила, ништа више. Не могу победити чак Хусита у Jемену.

raikkonen1's picture
raikkonen1 00:39 09.09.2017.

 • +16
Voting is closed.

TAMO (NA BLISKOM ISTOKU) ZNAJU RATOVATI JEDINO IRANCI..ONI NISU ARAPI.

Иванка's picture
Иванка 00:42 09.09.2017.

 • +12
Voting is closed.

Слажем се.

mrljavko's picture
mrljavko 01:41 09.09.2017.

 • +13
Voting is closed.

Zaboravio si Likud. Taj zna ratovati na svim tackama sveta, uz pomoc svih orudja i oruzja. Nije slucajno sto ima atomsku. A to Iranci, svaka cast, ali me nisu uverili sa Sadamom, a Saudijci dekorativno Potemkinovo selo sa jednom manjom plemenskom zajednicom i tu se sve zavrsava. Smo gazda ima blistavu kucu pa ga spominju, a ima i neke rodjake u Americi, kao i Likud. Samo ne na tako visokim strateskim pozicijama kao Likud.

Иванка's picture
Иванка 18:12 09.09.2017.

 • +3
Voting is closed.

Ја ћу додати. Кинези су лоши ратници, али су одлични трговци (за разлику од нас). Кинези ће уложити у Сирију не зато што су савезници Русије, већ зато што објективно процјењују ситуацију и схватају да ће Сирија бити стабилна. Чињеница да Кина намерава уложити огромне инвестиције у обнављање Сирије, указује на то да је Кина 100% сигурна да не ризикује. Сирија се неоспориво креће ка миру, стабилности и просперитету. Кинези потврђуjу. :)

Иванка's picture
Иванка 01:43 09.09.2017.

 • +10
Voting is closed.

"i sta je to cifrova ekonomika o kojoj slusham intenzivno poslednje vreme."
Jа сама бих желела да знам шта је то. :))

Темистоген Сиракужанин's picture
Темистоген Сира... 15:19 09.09.2017.

 • +5
Voting is closed.

Дигитална Економија!

Имао сам јако мало времена али ова два линка су се појавила:

http://pcpress.rs/digitalna-ekonomija-ekonomija/
"Informacione tehnologije, dodatno, podstiču postojeće i buduće preduzetnike, inovatore na primenu i iskorišćavanje ove tehnologije opšte namene koja se može upotrebiti (i upotrebljava se!) u svim aspektima ekonomije, društva i života uopšte, brišući jasnu liniju razgraničenja između pojedinca, građanina, zaposlenog, organizacije i države, povezujući sve aktivnosti u jedan centralizovani sistem deljenja znanja i informacija."
"Danas IT možemo naći svuda: u pametnim telefonima, GPS uređajima, MP3 plejerima, digitalnim kamerama, ali i veš-mašinama, automobilima, kreditnim karticama, televizorima i drugim aparatima..."
"...Procesori, memorije i slične IT stvari ugrađuju se u ove uređaje kako bi se obezbedila digitalna funkcionalnost (informacije) i povezanost."

http://www.digitalnahrvatska.org/

Sloba's picture
Sloba 12:53 09.09.2017.

 • +1
Voting is closed.

Ako specijalne snage Zapada zaista traze tu arhivu to nije zbog toga sto njihove gazde ne znaju sta se u njoj nalazi, vec naprotiv: zato sto znaju sta bi Rusi u njoj mogli da nadju. Ipak nije isto NAGADJATI (na osnovu jakih indicija) da Zapad pomaze Islamsku drzavu i IMATI DOKAZE da Zapad to zaista radi.

Додај коментар