Трампове дипломате приписују Русији „малигни утицај на Балкану”

ЗАМЕНИК ПОМОЋНИКА ДРЖАВНОГ СЕКРЕТАРА САД ХОЈТ БРАЈАН ЈИ: БиХ ЈЕ У РИЗИКУ ДА ПОСТАНЕ ПРОПАЛА ДРЖАВА

  • Ји је у Конгресу САД рекао и ово: „Где видимо малигни утицај Русије, то је нарочито у охрабривању од стране Русије јавно, а можемо замислити како тајно, сецесионистичких планова и корака одређених политичара да се одвоје од БиХ, што би било кршење Дејтонског споразума. То би по нашем мишљењу било ужасно дестабилизујуће и вратило уназад дугогодишње напоре и рад на стабилизовању БиХ и њен пут ка ЕУ и НАТО-у, ако се на то одлуче”
  • „Од отвореног покушаја да подрије Владу у Подгорици, до суптилније подршке сецесионистичкој реторици у Босни, Русија покушава да одврати напредовање према ЕУ и НАТО-у, кад год може”

         ВИСОКИ званичник америчког Стејт Департмана Хојт Брајан Ји изјаво је да Русија све видљивије покушава да утиче на политику на Балкану, укључујући и охрабривање Републике Српске на сецесију.

         „Етничке тензије на Балкану још једном су почеле расти. Недавно насиље у Македонији потцртава озбиљност њихових политичких проблема. Како је напредак у дијалогу између Србије и Косова у застоју, стабилност на Балкану остаће рањива, а без неопходних структурних реформи. БиХ је у ризику да постане пропала држава. Широм региона национализам је у порасту, а реторика домаћих политичара изразито дели. Од сузаваца у косовском парламенту, до изазова РС са властима у Уставном суду БИХ, политичари националисти отворено тестирају демократске норме и институције”, навео је Ји, преноси Радио Слободна Европа.

         Говорећи пред Поткомитетом за спољне послове, заменик помоћника америчког државног секретара за Европу и Европазију, оценио је да Русија интензивно ради на подривању напретка на Балкану.

         Од отвореног покушаја да подрије Владу у Подгорици, до суптилније подршке сецесионистичкој реторици у Босни, Русија покушава да одврати напредовање према ЕУ и НАТО-у, кад год може”, навео је Ји.

         И наставио: „У БИХ, нарочито РС, постоји снажан интерес и покушаји Русије да појачају утицај преко Владе РС и путем финансијских, али и преко политичких средстава. Где видимо малигни утицај Русије, то је нарочито у охрабривању од стране Руске Федерације јавно, а можемо замислити како тајно, сецесионистичких планова и корака одређених политичара да се одвоје од Босне и Херцеговине, што би било кршење Дејтонског споразума. То би по нашем мишљењу било ужасно дестабилизујуће и вратило уназад дугогодишње напоре и рад на стабилизовању БиХ и њен пут ка ЕУ и НАТО-у, ако се на то одлуче”.

         ЈИ је више пута упозорио на „малигни утицај” Русије јер, како је рекао, Москва покушава да спречи повезивање са Западом користећи финансијска и политичка средства.

         На питање шта су циљеви Кремља у региону, заменик помоћник америчког државног секретара је рекао: „Било би веома тешко предвидети или читати мисли Владимиру Путину, али могу да кажем да нам се чини да су на основу покушаја последњих месеци у регији, тежили повећању утицаја, покушали да их одврате од окретања западним институцијама, ЕУ и НАТО-у, те што је више могуће створити зависност тих држава од Русије”.

         „По мом мишљењу, ту се не ради о великој стратегији, већ пре опортунистичком приступу, како ослабити одређене владе које теже Западу да би држава постала што је више могуће зависна и пријатељска са Русијом. Ту је и комерцијални интерес, на пример у енергетској области, да би повећали зависност у Европи и на Балкану од руских извора” – истакао је Ји.

         Према његовим речима, САД су развиле, како је рекао, више начина да одврате „малигни утицај Русије”.

         Остајући ангажоване на Балкану, САД осигуравају и сигурност ЕУ и САД – са уверењем је изговорио Хојт Брајан Ји.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

mrljavko's picture
mrljavko 23:15 18.05.2017.

  • +1
Voting is closed.

Sva prica se sastoji u tome, sto su Amerikanci uobrazili da su vec osvojili citav Balkan. Oni su fakticki uvodjenjem Rimunije i Bugarske u NATO, razbijanjem Jugoslavije i uvodjenjem Albanaca u igru nacinili balkansku agresiju. Svi dosadasnji napori su bili u svetlu potpunog porobljavanja Balkana. Sada se vidi da taj posao nije zavrsen kako oni misle i da nije Rusija bas autsajder. Postoji mogucnost da mnogo toga u sta su ulozili i propadne i sada stvaraju histeriju. Uparavo je tesko maligno bas ono sto oni rade. Upravo su oni struktura maligna u svakom pogledu. Dobro je uciniti im sve kako ce njihove podmukle investicije da jadno i mizerno propadnu, a drskost da bilo koja nazivaju malignim samo se moze ocekivati od teskih maligno bolesnih tumora. Uspeju li Rusi u dogledno vreme da bar delom izmene medjunarodno raspolozenje dela zapadnih zemalja, tada cemo videti za koga ce svet da prica da je maligan.
O kakvom on napretku prica i ovracanju unazad. Ono sto je za njih napredak je smirivanje Balkana na njegovu stetu, kako bi oni bezbriznije spavali i sprovodili svojei od . Treba svrgnuti Mila, koji silom drzi stolicu vec dugo, Siptare dovesti do pameti da shvate gde su im granice, BIH rsturiti i konsolidovati srpsku polulaciju. Tada ni Amerikanci, ni Evropa nece moci da prismrde. Rusku podrsku umeti cuvati sa korektnom i uvazavajucom politickom distancom. Ovaj je gori od Holbruka. Zahuktao se mali. Ambicije, Karijera. Americki san.

Санчо Панса's picture
Санчо Панса 01:40 19.05.2017.

  • +39
Voting is closed.

Amerika i VB su veoma prisutne na Balkanu, ali zahvaljujući Rusiji gube tlo pod nogama i počinju da idu silaznom putanjom. Međutim, postoji problem što je Srbija, plašim se, u velikoj mjeri kolonija. Sve ćemo znati za manje od jednog mjeseca: da li će Vučić nastaviti sa Briselskim pregovorima i tako im polako preda KiM, ili smo spremni za još jedan oslobodilački rat nakon što naša vlast izvuče Rez:1244 SBUN i ostane čvrsto na toj poziciji!!!
Vučić je uzeo na sebe svu odgovornost, imamo podršku Rusije, pa ćemo vidjeti šta će sada uraditi!!!

Видра's picture
Видра 00:24 19.05.2017.

  • +21
Voting is closed.

А ти Брајан Ли си већ постао мајмун у Македонији и долазиш и у Босну ко слон у продавницу порцелана!!!!

cigla's picture
cigla 10:34 19.05.2017.

  • +14
Voting is closed.

Buldožer diplomatija, iza nje ostaju samo froncle...

Artemida's picture
Artemida 14:17 19.05.2017.

  • +1
Voting is closed.

Čovek je Azijat u Americi... borba između snažne kulture - tradicije koju je dobio u amanet od roditelja i "liberalne" Amerike ga je načinila do srži ambicioznim stvorom koji stremi visokim pozicijama, šlihta se kome treba i pliva u svakoj vodi.
Izjava je... besmislica i sve je manje ljudi koji slične nebuloze mogu prihvatiti kao činjenice.
Dok oni laprdaju, Putin uživa u životu, svira klavir, smeje se od srca i puca mu ku... za njihova baljezganja!

Slobodanka's picture
Slobodanka 17:31 19.05.2017.

  • +16
Voting is closed.

Evo sam se uzneverila, okrećem se po celom gradu, a Rusa nigde, da (ne) kažem i ja sa otrovom i cinizmom - Nema ih ni od korova.
Ubili su se razni zapadni autori ispirajući nam mozak o opasnoj bivšoj sovjetskoj boljševičkoj vlasti koja je grubo administrativno upravljala...itd. A šta sad oni rade? Ne samo da kopiraju, nego nastoje da ubedljivo nadmaše takve administrativno upravljačke obrasce primenjujući ih na ceo svet, ali za svoje i to nesumnjivo osvajačke, eksploatatorske i istrebljivačke potrebe.
Kakav god da je bio Josif Visarionovič Staljin i kakvih god da je grešaka i grehova imao ipak interesantno je da je njih tako "dobre" ponekad nadmudrio, ponekad porazio pripadnik jednog manjeg naroda koji po poreklu nije bio čak ni Gruzin nego Osetin.
Osetini su narod koji živi na Kavkazu i danas ih u svetu ima tek oko 700.000, ali su eto dali talenat koji je mogao da parira najvećem svetskom zlu. Ovo poslednje mi se najviše dopada jer prija pomisao da može opet neki NN talenat da im pobrka i konce i lonce.
Dobro je dok nas ima raznih i raznovrsnih i dok nisu od svih nas napravili istovetne zombije po njihovom obrascu.

Igor Grozni's picture
Igor Grozni 09:02 20.05.2017.

  • +11
Voting is closed.

Amerikanci su totalni kreteni,

Додај коментар