Трампове дипломате приписују Русији „малигни утицај на Балкану”

ЗАМЕНИК ПОМОЋНИКА ДРЖАВНОГ СЕКРЕТАРА САД ХОЈТ БРАЈАН ЈИ: БиХ ЈЕ У РИЗИКУ ДА ПОСТАНЕ ПРОПАЛА ДРЖАВА

  • Ји је у Конгресу САД рекао и ово: „Где видимо малигни утицај Русије, то је нарочито у охрабривању од стране Русије јавно, а можемо замислити како тајно, сецесионистичких планова и корака одређених политичара да се одвоје од БиХ, што би било кршење Дејтонског споразума. То би по нашем мишљењу било ужасно дестабилизујуће и вратило уназад дугогодишње напоре и рад на стабилизовању БиХ и њен пут ка ЕУ и НАТО-у, ако се на то одлуче”
  • „Од отвореног покушаја да подрије Владу у Подгорици, до суптилније подршке сецесионистичкој реторици у Босни, Русија покушава да одврати напредовање према ЕУ и НАТО-у, кад год може”

         ВИСОКИ званичник америчког Стејт Департмана Хојт Брајан Ји изјаво је да Русија све видљивије покушава да утиче на политику на Балкану, укључујући и охрабривање Републике Српске на сецесију.

         „Етничке тензије на Балкану још једном су почеле расти. Недавно насиље у Македонији потцртава озбиљност њихових политичких проблема. Како је напредак у дијалогу између Србије и Косова у застоју, стабилност на Балкану остаће рањива, а без неопходних структурних реформи. БиХ је у ризику да постане пропала држава. Широм региона национализам је у порасту, а реторика домаћих политичара изразито дели. Од сузаваца у косовском парламенту, до изазова РС са властима у Уставном суду БИХ, политичари националисти отворено тестирају демократске норме и институције”, навео је Ји, преноси Радио Слободна Европа.

         Говорећи пред Поткомитетом за спољне послове, заменик помоћника америчког државног секретара за Европу и Европазију, оценио је да Русија интензивно ради на подривању напретка на Балкану.

         Од отвореног покушаја да подрије Владу у Подгорици, до суптилније подршке сецесионистичкој реторици у Босни, Русија покушава да одврати напредовање према ЕУ и НАТО-у, кад год може”, навео је Ји.

         И наставио: „У БИХ, нарочито РС, постоји снажан интерес и покушаји Русије да појачају утицај преко Владе РС и путем финансијских, али и преко политичких средстава. Где видимо малигни утицај Русије, то је нарочито у охрабривању од стране Руске Федерације јавно, а можемо замислити како тајно, сецесионистичких планова и корака одређених политичара да се одвоје од Босне и Херцеговине, што би било кршење Дејтонског споразума. То би по нашем мишљењу било ужасно дестабилизујуће и вратило уназад дугогодишње напоре и рад на стабилизовању БиХ и њен пут ка ЕУ и НАТО-у, ако се на то одлуче”.

         ЈИ је више пута упозорио на „малигни утицај” Русије јер, како је рекао, Москва покушава да спречи повезивање са Западом користећи финансијска и политичка средства.

         На питање шта су циљеви Кремља у региону, заменик помоћник америчког државног секретара је рекао: „Било би веома тешко предвидети или читати мисли Владимиру Путину, али могу да кажем да нам се чини да су на основу покушаја последњих месеци у регији, тежили повећању утицаја, покушали да их одврате од окретања западним институцијама, ЕУ и НАТО-у, те што је више могуће створити зависност тих држава од Русије”.

         „По мом мишљењу, ту се не ради о великој стратегији, већ пре опортунистичком приступу, како ослабити одређене владе које теже Западу да би држава постала што је више могуће зависна и пријатељска са Русијом. Ту је и комерцијални интерес, на пример у енергетској области, да би повећали зависност у Европи и на Балкану од руских извора” – истакао је Ји.

         Према његовим речима, САД су развиле, како је рекао, више начина да одврате „малигни утицај Русије”.

         Остајући ангажоване на Балкану, САД осигуравају и сигурност ЕУ и САД – са уверењем је изговорио Хојт Брајан Ји.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари