Трампова Америка протерује руску „Лабораторију Касперски” са свог тржишта

НЕ НУДЕЋИ АМА БАШ НИКАКВЕ ДОКАЗЕ, ОБЈАВИЛА ДА ЈЕ РУСКА КОМПАНИЈА „ПОДЛОЖНА УТИЦАЈУ КРЕМЉА”

  • Министарство за унутрашњу безбедност САД издало  директиву федералним институцијама и агенцијама да идентификују производе „Касперског” у својим информационим системима у року од 30 дана, направе планове за њихово уклањање у року од 60 дана, а да у року од 90 дана почну и да реализују те планове уз одустајање од употребе „тих производа”

          АДМИНИСТРАЦИЈА председника САД Доналда Трампа наложила је свим федералним органима и установама да уклоне производе „Лабараторије Касперски” из својих информационих система, наводећи да је забринута да је та компанија за сајбер безбедност, чије је седиште у Москви, подложна утицају Кремља.

          Потом је Министарство за унутрашњу безбедност САД издало  директиву федералним институцијама и агенцијама којом им је наредило да идентификују производе „Касперског” у својим информационим системима у року од 30 дана, направе планове за уклањање и прекид употребе производа у року од 60 дана, а да у року од 90 дана почну и да реализују те планове уз одустајање од употребе тих производа, преноси Ројтерс.

          „Министарство је забринуто због веза између одређених званичника Касперског и руске обавештајне и других владиних агенција, као и због норми према руском закону које омогућавају руским обавештајним агенцијама да траже или принудно изнуде помоћ од Касперског и да пресрећу комуникације које протичу кроз руске мреже”, наводи се у саопштењу тог министарства.

          „Лабораторија Касперског” је поводом свега овога саопштила да ни у чему не помаже влади Русије – ни у покушајима сајбер-шпијунаже, ни у било каквом агресивном деловању у сајбер-простору.

          Посебно је нагласила: „Разочарани смо што се приватна компанија проглашава за криву без икаквих доказа и још – под утицајем текуће геополитичке ситуације”.

          „Касперски” да су оптужбе са којима се суочио „засноване на лажним и некоректним подацима”.

          Нагласио је да гарантује да су све информације његових америчких клијената „у потпуности заштићене, у складу са законима САД и професионалним стандардима”.

          (Танјуг – Факти)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари