Трамп авијацијом покушава да спречи Дамаск да поврати контролу над границом са Ираком

ДО НАПАДА ЈЕ ДОШЛО 27 КИЛОМЕТАРА ОД ГРАДА АТ-ТАНФА КОЈЕ ДРЖЕ ПРОАМЕРИЧКИ ПОБУЊЕНИЦИ

  • Сријски медији наводе да су у колони били војници сиријске регуларне армије, Националних снага одбране, Хезболаха и добровољачког ирачког шиитског „Батаљон имама Алија”. Наводно су два тенка била погођена, шест војника убијено, а још тројица рањена

          АВИЈАЦИЈА Сједињених Држава  тукла је колону сиријске армије и одреда који ратују на њеној страни која се кретала према ат-Танфу, важном граду уз границу са Ираком.

          Американци су, по свему судећи, желели да спрече удар снага владе у Дамаску по побуњеничим групацијама које - уз подршку САД у оружју и новцу – држе тај део Сирије.

          Бела кућа и Пентагон, заправо, настоје да спрече сиријску армију и њене савезнике да поврате контролу над магистралним путем Дамаск-Багдад и успоставе контролу над границом са Ираком.

          Вашингтон тврди да се није радило о колони сиријске армје него о возилима са борцима „провладиних одреда”.

          Колона се приближавала позицијама испред ат-Танфа које у провинцији Сувејда држе одреди проамеричке групације Нова сиријска армије.      

          Незванично: напад се догодио 27 километара северозападно од ат-Танфа, а бомбардованој клони су била 4 тенка, 8 пикапова са инсталираним митраљезима, четири друга возила са тешким митраљезима и једна самохотка „Шилка”.

          Неки арапски мдији тврде да је у колони било пет тенкова.

          Западне агенције преносе изјаву анонимног америчког високог официра да су провладине снаге наводно биле неколико пута упозорене да се не примичу положајима Нове сиријске армије.

          Такође: да су у тученој колони били и припадници проиранске шиитске милиције која ратује на страни сиријске армије.

          Сријски медији наводе да су у колони били војници сиријске регуларне армије, Националних снага одбране, Хезболаха и добровољачког ирачког шиитског „Батаљон имама Алија”.

          Наводно су два тенка била погођена, шест војника убијено, а још тројица рањена.

          Члан спољнополитичког комитета горњег дома руског парламента, Игор Морозов, затражио је да се овај амерички напад прогласи за акт војне агресије на Сирију.

          Он је упозорио да Американце занима пре свега свргавање сиријског лидера Башара Асада.

          У јуну прошле године су руски авиони код ат-Танфа бомбардовали проамеричку Нову сиријску армију.  

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари