Проблем свих „партнера” САД је што не знају ко ће у Вашингтону бити главни кроз годину дана

А АМЕРИКАНЦИ СУ НА ДРУГЕ ДЕЦЕНИЈАМА ГЛЕДАЛИ СА ВИСИНЕ ЈЕР ЈЕ КОД ЊИХ СВЕ БИЛО ЈАСНО

  • Добра половина Трампових предизборних обећања засад је нереализована. Половина Американаца тражи од њега да одлучно иде даље. Друга половина тражи – његову оставку
  • Конгресмени Доналду Трампу везују и руке и ноге, али и сами дршћу, „солидни људи“ се боје, породица је изгубљена, а `међународна заједница` нагађа – чиме ће се све завршити и неће ли због унутрашњег конфликта у САД доћи до глобалног нуклеарног рата...
  • Непомирљиве реформаторе предводи бивши главни Трампов саветник за стратегију Стивен Бенон. Из Беле куће су га истиснули „одрасли“ којима је, одлазећи, обећао велике непријатности, као и конгресменима који су „издали председника“. Одлучио је да прво из врха Републиканске партије истера све који су „издали Трампове бираче“ и окренули леђа „популистичком дневном реду“. И већ почео својеврсну америчку „сечу кнезова“

Пише: Дмитриј ДРОБЊИЦКИ      

          ПРОБЛЕМ за све америчке „партнере“ сада је у томе што нико од њих нема представу ко је одређивати политику Вашингтон кроз само годину дана.

          Американци су деценијама на све друге гледали са висине. И зато што је код њих све било јасно – како им се чинило - деценије унапред. А сада је и на њих дошао ред да преживе свој период неизвесности.

          Грађани САД су одједном открили да не живе у сасвим просперитетној земљи.

          У Охају, Мичигену, Пенсилванији, Јути, Северној каролини и још неким деловима Америке увелико рђају пољопривредне машине, затварају се фабрике, зрели људи тону у алкохол, а млади `седају` на наркотике.

          Земља победница у Халдном рату сада многим својим грађанима изгледа опустошеном и заблуделом.       

          Онда им се објавио Трамп. Попут носорога, разбуцао је естаблишмент, раскринкавајући корупцију и застој у свему..

          Победио је на изборима али се сам заглибио у ономе што је назвао „вашингтонским блатом“.

          Добра половина његових предизборних обећања засад је нереализована.

          Половина Американаца тражи од њега да одлучно иде даље. Друга половина тражи – његову оставку.

          Око њега су различити центри моћи – и по убеђењима и по пореклу. Ту је и његова породица у лику старије кћерке и зета. Ту су и реформатори ељни одлучних промена. И представници министарстава силе. И „солидни професионалци“. И медијске фигуре.

Стивен Бенон

          Породица је привремено устукнула. Конгрес законима и одлукама шефу државе везује и руке и ноге и не дозвољава му да почне да дејствује.

          Конгресмени и сами дршћу, „солидни људи“ се боје, породица је изгубљена, а `међународна заједница` нагађа – чиме ће се све завршити и неће ли због унутрашњег конфликта у САД доћи до глобалног нуклеарног рата...

          Стејт департман је потпуно парализован јер се нашао између две ватре – Трампа и Конфжгреса САД.

          Непомирљиве реформаторе предводи биви главни Трампов саветник за стратегију Стивен Бенон. Из Беле куће су га истиснули „одрасли“ којима је, одлазећи, обећао велике непријатности, као и конгресменима који су „издали председника“.

          Испрва те претње нису схватане озбиљно. Сви су веровали да ће се Бенон вратити у своје интернет-издање Breitbart које је одиграло значајну улогу у Трамповој предизборној кампањи и да ће одатле `бљувати ватру` критике на бивше колеге у Белој кући и на конгресмене.

          Међутим, Стивен је кренуо даље. Одлучио је да из врха Републиканске партије истера све који су „издали Трампове бираче“ и окренули леђа „популистичком дневном реду“.

          Придружили су му се сви који су Великог Доналда подржавали од почетка кампање. Међу њима су: бивши Трампов саветник  Себастијан Горка, бивши гувернерр Аљаске Сара Пејлин, аналитичар Марк Левин, водитељ телеканала Fox News Шон Ханети, оснивач приватне војне компаније Blackwater Ерик Принс, публицисти Ен Коултер и Лора Инграм, а также радио-продуцент Раш Лимбо.

          Та група је крајем септембра на републиканским сенатским прајмериз у Алабами подржала конзервативног протрамповског кандидата Роја Мура који је сигурно победио Лутера Стренџа које је подржао врх Републиканске партије, а нарочито вођа републиканске већине у Сенату САД Мич Мекконел.

          Бенон је за 2018-ту узео „на нишан“ још 15 америчких држава у којима ће се бирати сенатори.Он је почетком октобра – обраћајући се републиканском естаблишменту – са екрана Fox News поручио:

          „Нико од вас није на сигурном. Доћи ћемо по свакога од вас. Ми ћемо победити“.

          Ослањајући се на Принсов ауторитет, још је рекао:

          „Донатори естаблишмента прелазе код нас... Игра се мења. Оставићемо Меконела без кисеоника“.

          Цео низ конзервативних покрета подржао је Бенона одоздо. Међу њима је и МВО „Алијанса за велику Америку“ на чијем челу је бивши сарадник администрације Роналда Регана Ед Ролинс, као и „Патриоти Чајанке“.

          Бенонов покрет се шири готово сваконждневно. И заиста: нико од сенатора-републиканаца није на сигурном.

          Наводно је Бенону честитао и Трампов зет Џаред Кушнер.

          Статус кво је разломљен, али је још тешко рећи колико ће на крају бити успешна офанзива Бенона на Вашингтон.

          „Партнери“ САД заиста не могу да предвиде ко ће кроз само годину дана у Вашингтону бити главни.

          стари амерички савезници ће се вероватно окренути провереној тактици: држаће контакте са свима...

          А како ће се држати Русија? Хоће ли се држати принципа „сарађивати са сваким лидером САД“? Или ће се у руској дипломатији коначно појавити нове тактике?  

          Неодређеност ће у Сједињеним Државама потрајати најмање до новембра 2018-те, а дотле се не може тек чекати.

          Русија се мора припремити за сваку могућу варијанту развоја догађаја. Укључујући и оне које сада изгледају невероватним.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари