Генерал Макмастер: Нека се нико не изненади ако САД ускоро иступе из атомског споразума са Ираном

ТРАМПОВ ПОМОЋНИК ОПТУЖИО ТЕХЕРАН ДА ЖЕЛИ СВОЈУ ХЕГЕМОНИЈУ НА БЛИСКОМ ИСТОКУ

  • ФАКТИ: За ово су способни само Американци и Британци. Генерал Макмастер тврди да Иран жели да ослаби арапски свет и да хаос који сеје у региону претвори у своју доминацију. А управо је његова земља извршила агресију на арапски Ирак и посејала у њему хаос. Његова земља снагама Исламске државе и Ал Каиде – иза којих невидљиво стоји – покушава да уништи Сирију. Његова земља је одиграла кључну улогу у разбијају Либије и сејању хаоса у Јемену... Ово је посматрао и још посматра цео свет, а Трампов помоћник лаже и не трепће...

          ДЕЛОВАЊЕ Ирана усмерено је на слабљење арапског света и успостављање своје хегемоније на Блиском Истоку. Нека се нико не изненади ако Сједињене Државе ускоро иступе из атомског споразума са Техераном – саопштио је генерал Херберт Макмастер.

          Помоћник Доналда Трампа за нациналну безбедност додатно је објаснио ову најаву-претњу:

          „Сматрам да се Иран тако понаша да би арапски свет заувек остао слаб и склон конфликтима. То чини да би могао да би могао да се користи хаосом на Блиском Истоку ради утврђивања своје хегемоније, своје доминације у региону“.

          Макмастеру је било постављено директно питање: „Хоће ли за иранског врховнг лидера, ајатолу Али Хамнеија, бити шок ако Вашингтон за три или шест месеци иступи из споразума шесторке са Техераном?“. Његов одговор је био:

          „Не мислим да ће то потреси њега или било кога другог. Председник Трамп је већ упозорио да ће по реалним делима процењивати да ли Иран поштује споразум или не поштује. Наш председник се не устручава да поступи онако како сматра исправним“.

          Председник Ирана, Хасан Рохани, изјавио је да Техеран неће кршити споразум, али да ће одговорити на његоа кршења са стране Сједињених Држава.

          Споразум о иранском атомском програму закључен је 14. јула 2015-те године у Бечу.

          У замену за ослобађање од западних санкција, Иран је пристао да ограничи своје атомске активности и да их стави под међународну контролу.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари