Бела кућа дала „аутономним аутомобилима” више простора на америчким путевима

„НЕКИ ТВРДЕ ДА ЈЕ ПРОИЗВОЂАЧИМА АУТОМОБИЛА ДА ТО ПРАВО ДА РАДЕ ШТА ХОЋЕ И ГДЕ ХОЋЕ”

  • Америчка секретарка за саобрац́ај, Елен Чао, најавила: „Мотивисани смо потенцијалом аутоматизоване технологије за трансформацију мобилности, редизајнирањем транспорта и револуцијом сигурности. Наша земља је на прагу најузбудљивијих и најважних иновација у историји транспорта”

         ВЛАДА председника САД Доналда Трампа је данас објавила нову уредбу о “аутономним аутомобилима” која омогуц́ава више тестова на путевима, проценивши да би та технологија смањила број несрец́а и побољшала мобилност старих, инвалида и других изолованих особа.

         Циљ је подстаћи технолошке компаније и произвођаче аутомобила да постигну напредак, али од купаца ц́е на крају зависити брзина повећања броја “аутомобила без возача” на америчким путевима, прокоментарисала је секретарка за саобрац́ај, Елен Чао, окружена представницима аутомобилске индустрије и председником Националне федерације слепих.

         „Мотивисани смо потенцијалом аутоматизоване технологије за трансформацију мобилности, редизајнирањем транспорта и револуцијом сигурности”, рекла је она на конференцији за новинаре на Универзитету Мичигена.

         „Наша земља је на прагу најузбудљивијих и најважних иновација у историји транспорта”, рекла је она.

         Нове смернице, које су развијене делом у доба претходног председника Барака Обаме, фокусирају се на системе који су далеко даље од система за аутоматизовано паркирање или кочење, који су сада доступни у конвенционалним аутомобилима.

         Оријентисани су ка најнапреднијим аутоматизованим уређајима за вожњу.

         Нов пропис такође разјашњава постојец́а правила, омогуц́авајуц́и произвођачима да више тестирања и успостављање односа између федералних прописа и прописа влада појединачних држава САД.

         С друге стране, Удружење потрошача вјерује да настаје “катастрофа”.

         „Ово је путоказ који овлашћује произвођаче да раде шта хоће, када хоће и где хоће, претварајући наше путеве у приватне лабораторије за возила-роботе, без узимања у обзир наше безбедности”, рекао је Џон Симпсон, директор организације “Конзумер вочдог” (Consumer Watchdog).

         Игром случајнојсти, нова уредба је објављена управо на дан када је државни регулатор САД НТСБ утврдио да је „Аутопилот”, система аутоматског управљања аутомобила „тесла”, делимично одговоран за фаталну несрец́у из маја 2016. године на Флориди.

         Тада је у судару с камионом погинуо 40-годишњи Џошуа Браун, возач „тесле” који је док је био на „Аутопилоту”, подлетео под камион. Та опрема се састоји од сензора, сонара, камера и технологије која аутомобилима „Тесла” омогуц́ава да сами изводе одређене маневре, као што је кочење у случају опасности.

         „Аутопилот” није требало да се користи на путу на којем се догодила несрец́а јер та технологија није ни била прилагођена томе, рекла је америчка агенција одговорна за безбедност у ваздухопловном и друмском превозу (НТСБ ), у извештају, оптуживши возача да је одговоран за сопствену смрт јер је несавесно користио електронску опрему коју је купио са аутомобилом.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари