Патријарху Кирилу клицали и муслимани, присталице шефа државе Башара Асада

ПОГЛАВАР РПЦ ОДУШЕВЉЕНО ДОЧЕКАН У ДАМАСКУ, АРАПСКА ЛИГА СЕ ПРЕМА СИРИЈИ ПОСТАВИЛА КАО ПРЕМА ЛИБИЈИ

  • Патријарх Антиохије и целог Истока Игњатиј IV оценио да посета руског патријарха за Сирију у овом тренутку има „огроман  значај“
  • Лига арапских држава, само који сат раније, „замрзнула” чланство Сирије у тој организацији и саопштила да може поћи и на увођење Дамаску економских и политичких санкција. Уз образложење којег се не би постидели ни они који су се први досетили „Милосрдног анђела“: „Ми смо дужни да спасимо Сирију“

        НЕКОЛИКО стотина православних Сиријаца одушевљено је - испред катедралне цркве Успења Господњег у Дамаску - дочекало руског патријарха Кирила који је допутовао у четвородневну посету Антиохијској православној цркви.

        Већину су, сасвим природно, чинили православни Арапи који су организовали и литију своје омладине са песмама и бубњевима. Међутим, у процесији је узела учешћа и организована фрупа присталица сиријског председника Башара Асада који су носили његове слике и државне заставе. Они су извикивали пароле захвалности Русији за подршку својој земљи и скандирали Асадово име.

        Одмах по дочеку, Кирил и његов домаћин - патријарх Антиохијски и целог Истока Игњатиј IV- заједно су отслужили молебан у Успенском храму за процват сиријског и руског народа.

        Руски патријарх је при том рекао: „Данас се молим Господу за добро Сирије и за очување добрих односа између хришћана и муслимана. Данас се молим за цркву свете Антиохије и за цркву Свете Руси- да међу насма заувек остану братски односи  како бисмо се могли заједно молити Богу“,    

        Патријарх Кирил није крио са каквом радођу је ступио „на свету сиријску земљу освећену стопама апостола Павла“, нагласивши да су хришћани управо у Антиохијској цркви себе почели да називају хришћанима.

        Поглавар РПЦ - знајући под каквим западним притиском се налазе Сирија и њен државни врх - изјавио је: „Моја мисија није ни политичка ни дипломатска. Дошао сам у Цркву у којој сам - свој. Зато вам, драга браћо и сестре, желим да покажем своја братска осећања, саосећање народа Русије, Белорусије и Украјине са вама који страдате, са вама који пролаизе тешке дане за Сирију. Хоћу да знате да се радујемо победама и достигнућима сиријског народа“.

        Сви који су били у Успенском храму и испред њега више пута прекидали говор руског патријарха узвицима:“Русијо, хвала ти!“

        Патријарх Игњатиј оценио је да посета патријарха Кирила за Сирију у овом тренутку има „огроман значај“.

        А како и не би кад је Лига арапских држава, само који сат раније, „замрзнула“ чланство Сирије у тој организацији. Уз образложење да Дамаск не поштује њен план за сређивање ситуације у земљи. Још је при том премијер Катара Хамад бе Џасем саопштио да Лига - која је недавно на сличан начин изручила Либију Американцима и НАТО - може поћи и на увеођење Дамаску економских и политичких санкција.

        Уз образложење којег се не би постидели ни они који су се први досетили „Милосрдног анђела“: „Ми смо дужни да спасимо Сирију“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари