Пашињан: Русија има право да у Карабаху туче џихадисте из Сирије

ЈЕРЕВАН САГЛАСАН ДА ПРИМИРЈЕ НАДЗИРУ САД, РУСИЈА И ФРАНЦУСКА

* Председник Владе Јерменије Никол ПАШИЊАН: Москва је предузела антитерористичке операције у Сирији, која је прилично удаљена од Русије, јер су акције сиријских милитаната и терориста представљале директну претњу њеној националној безбедности. Сада су сиријски милитанти ближи руским границама, а неки се и пребацују на територију Русије“

___________________________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК владе Јерменије Никол Пашињан изјавио је да „сиријски милитанти који учествују у рату против Карабаха“ представљају непосредну опасност за Русију.

       Притом је нагласио да то Москви даје право на антитерористичку операцију у приграничном појасу Карабаха.

       „Већ се целе јединице или појединци из (у Карабаху) поражених група једноставно пребацују у Русију. Мислим да Русију доживљавају као непријатеља, баш као и Карабах и Јерменију. Отворено је питање како ће се све ово наставити. Да ли ће Русија сачекати да се сви ови елементи пребаце на њену територију па тамо започети антитерористичку кампању? Не знам, можда се у руској влади или у специјалним службама разговара и о могућности антитерористичке операције већ сада и на лицу места, у Карабаху“.

       Подсетио је да је Москва „предузела антитерористичке операције у Сирији, која је прилично удаљена од Русије, јер су акције сиријских милитаната и терориста представљале директну претњу њеној националној безбедности“.

       Пашињан је додатно нагласио: „Сада су сиријски милитанти ближи руским границама. У сваком случају, сматрам да Русија има легитимно право и основ да реагује на ову ситуацију“.

       Посебно је истакао да је право Карабаха на самоопредељење „од стратешког значаја за Јермене“.

       Званични Јереван је саопштио да је сагласан да контролу над прекидом ватре у Карабаху треба да имају државе које заједно председавају Минском групом ОЕБС за Карабах – САД, Русија и Француска.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари