Немачка економија даље успорава

АНГЛЕА МЕРКЕЛ УБЕДИЛА КИНЕЗЕ ДА КУПЕ

50 НОВИХ ПУТНИЧКИХ АВИОНА AIRBUSA, АЛИ...

        НЕМАЧКА Федерална агенција рада објавила је да је број незапослених у тој земљи за протеклих месец дана порастао за додатних 29.100 и да сада укупно износи 2,91 милион.

        У исто време велике компаније, каква је произвођач аутомобила Опел, почеле да уводе скраћено радно време. Због све мање потражње.

        Немачка је и даље најснажнија економија еврозоне, с 6,8% незапослених, и њена економија делује импресивно уколико се упореди с посрнулим чланицама ЕУ, али Берлин признаје да је  успоравање економије „тренд који забрињава“.

        Белгијски економист Карстен Брзески оценио је да подаци „јасно показују да су најбоља времена за немачко тржиште рада прошла“. А управо је тржиште рада било главни покретач немачког раста ове године, тврди Брзески – јер су „ниска незапосленост и повећање плата повећавали су личну потрошњу и помагали да се ублажи индустријско успоравање“.

        Економист банке Беренберг Банк, Кристијан Шулц, такође сматра да је пад раста БДП-а на 0,3% у другом кварталу један од главних фактора који утичу на немачко тржиште рада.

        Раст стопе незапослености могао би утицати и на изборе идуће године и на позицију канцеларке Ангеле Меркел.

        Сматра се да ће становници Немачке бити све мање спремни на издавање „bailout“ кредита другим чланицама еврозоне.

        Импулс немачкој индустрији могао би дати пристанак Пекинга да купи нових 5о путничких авиона од Airbusa.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари