Кина произвела нови прототип квантног компјутера, почела трка важнија од лета на Месец

КО ГА ПРВИ ПРОИЗВЕДЕ - ИМАЋЕ НАУЧНУ, ВОЈНУ, ТЕХНОЛОШКУ

И ЕКОНОМСКУ НАДМОЋ

  • Кина већ лансира сателите са квантним везама које хакери не могу да „провале“, гради „квантне радаре“, „квантне линије комуникације“ са опсегом који се мери стотинама километара и прави најбрже на свету суперрачунаре
  • Амерички стручњаци трку у стварању квантног рачунара упоређују са искрцавањем човека на Месец, али при том подсећају да ће последице - ако Американци не буду први - по њих „бити много озбиљније од пораза у трци за освајање Месеца“
  • Бивши члан групе за квантна рачунања у IBM, а данас шеф приватне компаније Чад РИГЕТИ: „Рачунарска предност је фундаментални фактор за дугорочну економску надмоћ и безбедност. Наша стратегија мора да посматра квантна рачунања као могућност за повратак америчке надмоћи у суперефикасним рачунањима“
  • Пре годину дана су се државна корпорација Росатом, Фондација за перспективна истраживања и Министарство образовања и науке Русије договорили о заједничком трогодишњем пројекту развоја квантног рачунара. Носилац пројекта је Сверуски истраживачки институт аутоматике „Духов“ који функционише у саставу нуклеарног војног сегмента Росатом-а

Пише: Иља ПЛЕХАНОВ, за РИА Новости

        ПРОШЛЕ недеље је објављено да су научници Кинеског научно-технолошког универзитета „Шангај“ развили нови прототип квантног рачунара. Осим тога, ових дана су обећали да ће до 2018. године развити 30-кјубитни квантни систем који ће стати на црту најмоћнијим „класичним“ рачунарима.

        Кина ради и на развоју квантног рачунара чија брзина рачунања ће превазилазити све што тренутно у тој категорији постоји.

        Ова вест има велики значај за војну индустрију где се све чешће разматра могућност примене квантних рачунара. Све водеће земље теже да буду прве у стварању таквих машина.

        Прве и најочигледније последице стварања у једној од земаља функционалног квантног рачунара биће скоро моментално хаковање војних и инфраструктурних система за кодирање потенцијалног непријатеља, што у случају војног сукоба даје огромне предности.

        Осим тога, према мишљењу америчких аналитичара, друге земље већ данас активно краду шифроване податке од САД.

        Те земље их засад само чувају и ништа не чине са њима ништа, јер очекују да ће се за десетак година појавити квантни рачунар и да ће добити приступ поверљивим америчким информацијама.

        Брзина израчунавања и обраде података такође ће знатно усавршити рад беспилотних и роботизованих војних аутономних машина којима ће у најскоријој будућности бити додељена мисија директног вођења ратних операција. Ако се преведе на свакодневни језик, војни роботи у земљи која прва направи квантни рачунар, доносиће одлуке брже, деловаће прецизније, „радиће“ по великом броју циљева, боље „видети“ бојно поље и прорачунавати „потезе“ боље од робота непријатеља. А то значи да ће - и побеђивати.

        Квантни рачунари могу се такође користити и за пројектовање нових врста наоружања, нових материјала, нових конструкција и чак приликом израде нових стратегија вођења рата.

        Прогнозирање, свакако, улази у сферу примене квантних рачунара. Реј Џонсон, бивши технички директор Lockheed Martin, једном приликом је изјавио да ће квантни рачунар омогућити да се прогнозира понашање софтвера сателита у случају моћних ерупција на Сунцу или после нуклеарне експлозије.

        Корист од могуће реализације квантног рачунања за војну сферу је очигледна. Зато Русија, САД, Кина, Канада, Јапан, Израел и земље Европе све више теже да буду прве у квантним истраживањима.

        Почетком ове године руководилац пројектне групе Фондације за перспективна истраживања (ФПИ) Максим Вакштејн изјавио је: „У ФПИ-у 2016. године стартовао је пројекат развијања квантног рачунара на бази суперпроводних технологија. Те технологије, чији се развој планира у оквирима овог пројекта, омогућиће Русији да заузме достојне позиције у трци за развој „рачунара будућности“.

Чип компаније D-Wave Systems Inc. намењен за квантно рачунање 
 

        Такође, крајем 2016. године Руски квантни центар и Национални истраживачки технолошки универзитет „МИСиС“ најавили су почетак заједничког пројекта „Квантни центар“.

        Коришћење у војне сврхе такође улази у сферу њиховог интересовања.

        Пре годину дана су се државна корпорација „Росатом“, Фондација за перспективна истраживања и Министарство образовања и науке Русије договорили о заједничком трогодишњем пројекту развоја квантног рачунара. Финансирање пројекта оквирно ће износити 750 милиона рубаља. Носилац пројекта је Сверуски истраживачки институт аутоматике „Духов“ који функционише у саставу нуклеарног војног сегмента Росатом-а.

        Директор департмана за науку и технологије Министарства образовања и науке РФ, Сергеј Салихов, у вези са тим је изјавио: „По први пут улазимо у тако озбиљан пројекат где су границе фундаменталне и примењене науке доста условне, а резултати овог пројекта имаће суштински значај за одбрамбене могућности земље“.

        Амерички стручњаци трку у стварању квантног рачунара упоређују са искрцавањем човека на Месец, али при том подсећају да ће последице - ако Американци не буду први - по њих „бити много озбиљније од пораза у трци за освајање Месеца“.

        Бивши члан групе за квантна рачунања у IBM, а данас шеф приватне компаније Чад Ригети, изјавио је: „Рачунарска предност је фундаментални фактор за дугорочну економску надмоћ и безбедност. Наша стратегија мора да посматра квантна рачунања као могућност за повратак америчке надмоћи у суперефикасним рачунањима“.

        Сматра се да захваљујући улагањима таквих компанија као што су Microsoft, Intel, IBM, D-Wave и Google у развој квантног рачунара данас управо САД заузимају водећу позицију у овој области. Међутим, таква тврдња може да буде и варљива.

        Представници Беле куће су прошле године већ изјављивали да је надмоћ Вашингтона у сфери рачунарских технологија „под опсадом“ и да треба више улагати у квантне технологије.

        У САД сваке године из високошколских установа тек нешто више од 500 хиљада студената заврши образовање у сфери STEM (природне науке, технологије, инжењеринг и математика). У Кини је таквих 4,7 милиона сваке године.

        Кина већ лансира сателите са квантним везама које хакери не могу да „провале“, гради „квантне радаре“, „квантне линије комуникације“ са опсегом који се мери стотинама километара и прави најбрже на свету суперрачунаре.

        Европа се фокусира на стварање квантног рачунара у наредних десет година и улаже у програм „Квантна перјаница“ приближно једну милијарду долара.

        Улагања САД-а у квантне технологије за сада не прелазе 200 милиона долара. Све се наде полажу у успех приватних корпорација.

        У војној индустрији САД се за сада „размећу“ - у исто време се баве великим бројем пројеката за развој нових војних технологија, опипавају перспективне правце, тестирају прототипове ласерског наоружања, беспилотних система, надзвучне бојеве муниције и слично. Постоји ризик да на крају због недовољног финансирања ни један од праваца неће бити доведен до реалног технолошког продора.

        Кина се, како упозоравају сами амерички војни експерти, усредсредила на дугорочна улагања у уској области и ти планови су осмишљени годинама унапред.

        Ако Кина успе да постане лидер у „квантној револуцији“ - геополитичка и војна мапа света ће се радикално променити.

        Превела: Марија Билбија

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

raikkonen1's picture
raikkonen1 14:00 15.05.2017.

  • +39
Voting is closed.

a kad su se usranci iskrcali na mesec??..SUTRA???...nego kakav crni kvantni-mantni kompjuter..revolucija je u lampashima nove generacije.(znate ..one televizore sto su radile na diode)..aaahahaha..njiiihaaaaa prrrrrrrrrrrrrrrrr..da vidish kako to cudo ima da radi...hihihihihi..

Padre's picture
Padre 16:45 15.05.2017.

  • +1
Voting is closed.

Dakle od tog leta na mesec baš i ne vidim neku veliku prednost u bližoj budućnosti!

Посматрач's picture
Посматрач 17:47 15.05.2017.

  • +38
Voting is closed.

Данашњи човек је пуко ко свилене гаће. Најбоље да се врати на крпене, док му је време.
Цео чланак је о науци а цела наука је о томе како ће ко кога утаманити и ко ће бити бржи.
По данашњој науци и стручњацима, имамо само два пута.
Један је да се масовно самоубијемо, а други да сами поседамо у ред испред господара науке и чекамо прозивку. Као некад робови.
Наука се бори да искључи човека.
Лепо, искључиће и научнике.
Или је човек изгубио схватање науке, или су научници омогућили да се као руководиоци народа света учврсте дегенерици.
Текстови пуни мрака, пуни неке злослутности...
raikkonen1
Не само да ћемо кришом правити лампаше, него сам сачувао своју кристалну диоду а она је била основни део мог првог радио апарата. И задњег, да не испадне да сам ја неки радио конструктор. Као клинци, звали смо ту направу транзистор.
А што се тиче Месеца, он ништа не говори. Има најчешће онај искревељени осмех према Земљи и не мења га. Додуше, тај осмех помаже људима да се напију и заљубе, али психологија никад није успела да објасни тај феномен.
Американци су помпезно отишли на Месец, загушили штампу и наше мозгове, а онда су годинама спуштали тон и уклањали сваку дискусију о њиховом слетању на Месец из јавности.
Очигледно очајнички покушавају да тај лет избришу из сећања људи.
Чувајте кристале.

raikkonen1's picture
raikkonen1 20:14 15.05.2017.

  • +27
Voting is closed.

ubili stenlija kjubrika....da ne obznani kako je sve to snimao pomocu tehnolohiju koju ce kasnije koristiti u odiseji u svemiru...a kristale i lampe rusi usavrsavaju i bice veliki prodor..nije zajebancija..muljaju oni nesto..nanjusili su neku veliku tajnu koja se krila tu iza coshka...njiiihahahaha..prrrrrrrrrrrrrr..

Neba's picture
Neba 19:51 15.05.2017.

  • +30
Voting is closed.

Rusi su puno izgubili sa odlaskom Vladimira Pentkovskog u SAD(ocem Pentium arhiktekture procesora) Rat za "mozgove" nije nova stvar Qian Xuesen (Sien Šušen) je najbolji primer. Da nije njega pitanje je da li bi Kinezi bili ono što su sad. Za neverovati je šta je taj čovek postigao pošto su ga SAD razmenile za ,mislim, dvojicu pilota. Neko reče najgluplji potez u istoriji čovečanstva. Proguglajte. E, sad što se kvantnih procesora tiče tekst ne stoji.Mnogo je teško i sve je još uvek na eksperimentima. Iskreno, ko "provali" kvantni procesor i matematiku koja ga podržava vladaće svetom. Odnos brzine je ko dve hiljade godina prema 1 sekundi u korist kvantnog procesora. Više na http://www.astronomija.org.rs/nauka/fizika/9157-sta-su-to-kvantni-racunari

Додај коментар