Јерменија неће уклонити совјетске називе својих улица, школа и јавних објеката

ХИТНУ „ДЕСОВЈЕТИЗАЦИЈУ И ДЕКОМУНИЗАЦИЈУ“ ЗАТРАЖИО ОПОЗИЦИОНИ БЛОК ЕЛК

Главни град Јереван, са Араратом у позадини

 • Томе се противе и шеф државе Серж Саргсјан и премијер Карен Карапетјан који су чланови владајуће Републиканске партије која у националном парламенту има 65 места, а опозициони блок - 40

        ВЛАДАЈУЋА јерменска Републиканска партија успротивила се брисању свог дела „совјетске прошлости“.

        Устала је против захтева да се уклањају совјетски називи улица, школа и других установа и јавних објеката.

        Исте позиције се придржава и шеф државе Серж Саргсјан.

        „Десовјетизацију и декомунизацију“ тражи, поред осталих, и опозициони блок Елк.

        Заменик шефа посланичке групе Републиканске партије у јерменском парламенту, Гагик Меликјан, рекао је:

        „Ради се о неозбиљној и политички ангажованој иницијативи која неће добити подршку ни грађана ни већине у парламенту“.

        Саргсјанов кабинет је преко једног свог неименованог представника већ упозорио да неће бити дозвољена кампања срачуната на промену совјетских назива инфраструктурних објеката по градовима.

        Парламентарни блок Елк у свом захтеву-иницијативи чак је прецизирао да се из назива улица и осталог уклоне имена свих совјетских личности и да се замене јерменским. Апострофирао је улицу Ленинградиан у Јеревану.

        Коалиција око Републиканске партије има 65 места у парламенту, а опозициони блок - 40.

        Саргсјан и премијер Карен Карапетјан чланови су Републиканске партије.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Нада's picture
Нада 18:18 01.09.2017.

 • +3
Voting is closed.

Опозициони блок Елк не брине о својој држави, него о интересима америке и запада.

Јерменија је окружена непријатељским земљама (Турска, Азербејџан, па и Грузија) и исламским Ираном.
Релативно је сиромашна. Да није Русије Азербејџанци и Турци би је већ прогутали- њихова помоћ је велика, ма колико да је недовољна за њихове потребе.

Donbas's picture
Donbas 21:04 01.09.2017.

 • +5
Voting is closed.

Ja msilim da nema trenutno srbina koji bolje poznaje istoriju jermena od mene. Ova inicijativa, sa istoriskog aspekta je potpuno opravdana!!!
Komunisti su posle Otomanske Imperije nanijeli najveće zlo Jermenskoj naciji. A evo i zašto :
1. Prva jermenska republika je imala u sastavu Nagorno Karabah i Nahičvan. Takođe, komunisti iz Sovjetskog saveza su posle oktobarske revolucije povukli vojsku iz Zapadne Jermenije (današnje Anadolije) i napravili dogovo sa Turcima da Oblas Zapadne Jermenije pripadne Turskoj. Nisu stali na tome, već su turcima dali dio prve jemrenske republike (oblast oko grada Kars) i to sve u periodu kada je Turksa bila na pragu poraza. Lenjin i kompanija su napravili brutalan geopolitički zaokret i umjesto dosadašnjeg saveza sa Jermenima, napravili savez sa Turskom.
2. Komunisiti iz Rusije su nakon davanja pomenutih teritorija Turskoj, prave još jedan brutalan potez protiv jermena i to donoseći akt kojim se terirotija Nagorna i Nahičvana predaje Azerbejdžanu!!! Kakav je to samo šok bio za jermene! To je njihova drevna zemlja! i neko ti preko noći oduzme! Pazite ovo, nakon toga kreće genocid nad jermenima u Nahičvanu, gdje danas nema jermena 0.00%. 1921.godine bilo ih je 50%.
3. Kada je izvršena oktobarska revolucija, komunisti povlače vojnike iz Zapadne Jermenije i kreće pogubljenje jermena. A da bi nakon toga, SSSR pokorio Jermeniju i proglasio je za državu SSSR. Nakon što je pokorio, poklonio je jermensku teritoriju Turskoj i Azerbejdžanu. Tu se sa druge strane posmatra da li je SSSR bio međunardono pravni subjekt koji je mogao tuđu teritoriju da pokloni?!
4. Dok je trajao SSSR, jermeni su bili u očajnom položaju, ali su uspjeli da opstanu, baš i kad su opstali 1915 godine kad je izvršen najstrašniji genocid. Ko se seća jermena?govorio je Hitler!

Sve u svemu, najveća osveta Jermenske nacije prema Turskoj, Azerbejdžanui i Lenjinu, Staljinu i kompaniji je da su preživjeli.

Mogao bih o ovome pitanju i o trenutnim odnosima da pričam do zore, ali nema potrebe.

Нада's picture
Нада 22:33 01.09.2017.

 • +4
Voting is closed.

Фактографски сте мање-више у праву. Две су спорне чињенице, површно анализирајући:

-Русија и Руси су и сами били жртве тих времена, као и сам цар Николај, тако да им се Лењинова недела не могу приписивати.
-Лењин је дошао у Русију 1917, а геноцид над Јерменима, на територији Турске, извршен је 1915.

Русија је тек од 1991, после распада СССР-а, почела самостално да одлучује, а потпуно од доласка Путина крајем 2000.
Тако да Јермени које ја волим као народ немају разлога да се окрећу од Русије и од малог броја руских назива у својој земљи.

Иванка's picture
Иванка 01:03 02.09.2017.

 • +3
Voting is closed.

Кад ће се Jермени окренути од Русиjе, одмах ће нестати. Јер нико други неће их заштитити од Турске и Азербејџана. Да, можда ће "светска заједница" озбиљно осудити Турску због још једног геноцида над Јерменима. Али Јерменија више неће бити. Ако Јермени то желе, нека окрену леђа Русији. То биће њихов избор.

Donbas's picture
Donbas 01:23 02.09.2017.

 • +4
Voting is closed.

Otvorila si temu.....
Idemo sada u pojašnjenja.
1. Genocid nad jermenima je počeo 1915 godine u Carigradu sa ubistvom više od 200 uglednih jermena. Genocid je trajao sve do 1920 godine. Dakle, genocid se nije desio za dvije godine već je Turksa sistematski čistila jermene sve do bitke za Sardarabad u kojoj su učestvovali samo jermeni i u toj bitci su odnijeli pobjedu koja im je garantovala opstanak na zemaljskoj kugli.Tačno je da je naveći broj jermena ubije u periodu od 1915-1918 ali taj genocid se i produžio narednih 5 godina dok nije nastupio trajni mir.
2. Najfascinatnija priča o egzistenciji jermenskog naroda je ispričana u knjizi 40 dana Musa Daga. Svi treba da je pročiamo. Musa Dag, planina u drevnom jermenskom kraljevstvu Kilikija, simbol otpora, duša preživljavanja, nada u opstanak, surov život, svakodnevna neizvjesnost, prelazak preko planine, spust do čamaca koji vode do francuskih brodova.... čitajući činjenice koje su obilježile ovaj događaj, mogu da djelimično osjetim strah, bol i muke koje je ovaj narod imao tokom evakuacije. Hvala bogu, evakuacija je uspješno izvršena i siročad su transportovana u USA.
3. Danas, jermenska nacija je u punom savezništvu sa Rusijom. Naravno, ovo je u glavnom zasluga Vladimira Putina. Jermenska dijaspora je ojačala i može se sa velikom vjerovatnoćom očekivati da Jermenija pokrene spor radi eliminacije posledica genocida, što u principu znači, povrat jednog dijela teritorije, mogućnost obnove manastira i crkvi u Zapadnoj Jermeniji, kao i adekvatna materijalna i nematerijalan šteta. Imajući u vidu okolnosti, činjenice i dokaze.... mislim a je sasvim moguće da Turska napravi kompromis sa jermenima.

Trenutno, bez Rusa, Jermeni su gotovi. Znaju oni to veoma dobro. Međutim, malo ko zna podatak da Jermenija i Iran imaju sjajne odnose! Bolje nego što imaju Iran i Azerbejdžan. Ono što Jermeniju čini svetskom nacijom jeste očivanje kulturnih spomenika. Nasuprot Turskoj i Azerbejdžanu, koji kopaju hrišćanske grobove i pretvaraju crkve u džamije, jermeni čuvaju džamije i sinagoge u svojoj zemlji.
Kada samo čujete izjavu Turaka o Araratu i uvidite odlučne istorisjke činjenice, shvatićete da Ararat je simbol jermenske države kao i jezero Van. Neosporiva činjenica.
Azerbejdžan je kreirana država kao i Kosovo. Bez istorije.

Нада's picture
Нада 07:56 02.09.2017.

 • +2
Voting is closed.

Donbas

Заиста сам одушевљена што тако добро познајете историју Јермена и што их волите. Моја одлична пријатељица је новинарка из Јеревана и једна је од најдражих ликова у мом животу. Често се виђамо, путем скајпа.
Била сам у Јерменији и све ми се допало. И језеро Ван и цркве и њихов манастир који сам посетила (мислим да се зове Гегард). Доста тога сам сазнала, кроз причу, а и читајући.
Она је велики родољуб, скоро фанатични и са њом имам повремене расправе о Русији. Као и многи Срби и многи Јермени сматрају да би Русија могла више да помогне.
Ја, врло непристасно мислим да се од Русије много тражи. Цео слободарски свет, па и прозападни, очекује помоћ од Русије, а она је једна, са свим својим унутрашњим и спољним проблемима.
За мене је довољно што она постоји и што је на правој страни, као противтежа тамној страни света.

Bozidar Stevovic's picture
Bozidar Stevovic 12:54 02.09.2017.

 • +3
Voting is closed.

Slazem se sa vama!

Donbas's picture
Donbas 13:28 02.09.2017.

 • +6
Voting is closed.

Samo jedna korekcija. Kada ste bili u Jermeniji sigurno niste bili na jezero Van vec Sevan. Van jezero je u Turskoj.
I meni je poznato da jermeni malo zamjeraju rusima, jer su jermeni u Evroazijsku uniju a azerbejdzan ne, jermeni su dali bazu rusima, a azeri ne. Medjutim, azeri kupuju dosta oruzija od rusa... to je malo nezgodno zbog Nagorna ili Artsakha.
Rusi pokusavaju da rijese taj problem kroz kompromis, ali tesko je jermenima sa svih strana su okruzeni neprijateljima.
Ne zaboravite da je najaca jermenska dijaspora u americi i da je 47 saveznih drzava amerike usvojilo rezoluciju o genocidu nad jermenima. Ide to nekim svojim tokom.
Ali Nado, ponavljam, osveta jermena posle genocida je to sto oni danas postoje, sto su zivi i sto mogu da ispricaju golgote tov velikog uzasa na koji je medjunarodna zajednica zazmurila... pa kad je hitler vidio da je turska ubila nekaznjeno 1.5 miliona jermena, on je zapoceo isto sa jevrejima.
Vjerujte da bih mogao o ovome do zore.
Ako vasa novinarka iz jerevana ima neki portal ili zvanicnu adresu, volio bih da joj se obratim.

Нада's picture
Нада 16:32 02.09.2017.

 • +3
Voting is closed.

Портал нема, али могу да је питам да вам дам скајп или број телефона. Она је писала и књиге о Јерменији, иако је по струци и лекар-кардиолог.
А за језеро Севан сте у праву. Можда сам и име манастира промашила- јерменски језик ми је потпуно стран, а и заборављам тешка имена. Мене је Јерменија заинтересовала највише због моје другарице, а касније сам добила жељу да је ближе упознам.

draganz's picture
draganz 23:21 01.09.2017.

 • +3
Voting is closed.

Planina Ararat, koja se vidi na slici, prekrivena snegom, i koja je u grbu Jermenije, nije u Jermeniji. Staljin je poklonio Turcima. Turci su svojevremeno protestvoali kod Jermena sto koriste Ararat u svom grbu, a nije jermenski. Ovi su im odgovorili da Turci koriste Mesec u svojoj zastavi a nije njihov. Od neprevdi koje na ovom svetu, koje se mogu ispraviti, je da se Jermenima vrati Ararat.

Додај коментар