Загреб: „За дом спремни“ неуставан, али се може ограничено користити

КОМИСИЈА ХРВАТСКЕ ВЛАДЕ ОЦЕНИЛА ДА КОРИШЋЕЊЕ ПЕТОКРАКЕ „НИЈЕ СПОРНО“

Андреј Пленковић и Звонко Кусић

        УСТАШКИ поздрав „За дом спремни“ је противуставан, али се у посебним ситуацијама може користити као изузетак од правила, везано уз настрадале припаднике јединице „Хрватске одбрамбене снаге“ (ХОС) у рату '90-тих, док коришћење црвене звезде петокраке није спорно, неки су од данас представљених препорука владине Комисије за суочавање с последицама владавине недемократских режима.

        Премијер Хрватске Андреј Пленковић рекао је да је поздрав „За дом спремни“ који се налази на спомен-плочи удружења добровољаца ХОС-а која је крајем 2016. постављена у Јасеновцу, а потом премештена Новску, и који је део званичног грба ХОС-а, супротан Уставу Хрватске.

        „Ту нема никаквих дилема и Комисија је јасно то рекла у својим препорукама, али је уважила чињеницу да се у стриктно правно гледајући прописаним ситуацијама може користити као изузетак уз претходно прописано допуштење“, рекао је Пленковић.

        Он је оценио да је цео поступак био неопходан да би се „премостиле велике идеолошке поделе“ и да би се окренули према будућности, толерантном и укључивом друштву.

        Председник Комисије, академик Звонко Кусић објаснио је да би се, према препорукама, „За дом спремни“ у грбу ХОС-а могао користити као изузетак у вези ситуација, места или гробља где су '90-тих погинули припадници ХОС-а, али никако за „широке комеморације“.

        „Та дозвола не мења поставку да је тај слоган противуставан“, додао је Кусић и прецизирао да Комисија доноси препоруке, а да не прецизира конкретне случајеве.

        Што се тиче обележја комунизма, Кусић је рекао да црвена звезда петокрака и други комунистички симболи који означавају антифашистичку борбу нису спорни.

        „Сви знамо да су ти симболи били двозначни, они имају и негативну конотацију у вези кршења људских права и масовних злочина, али имају и позитивну конотацију у антифашистичкој борби, тако да је овај део који се односи на анфифашистичку борбу неспоран“, рекао је Кусић.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари