Украјина увалила Хрватима 12 лажно модернизованих МиГ-21 који не могу ни да лете

МЕЂУ ЊИХ УМУВАЛА И ПЕТ ТАКВИХ ЛОВАЦА КОЈЕ ЈЕ БУГАРСКА ОТПИСАЛА

  • Хрвати су своје „украјинце“ добили у јулу 2015-те, а почели су да се кваре практично одмах. Јер, кроз осам месеци су у употреби остала само три
  • У Министарству обране Хрватске сумњају да су Украјинци фалсификовали целокупну документацију и да неке авионе, ако не све, нису уопште ремонтовали

        МИНИСТАРСТВО одбране Хрватске затражило је од Украјине да му неквалитетно модернизоване ловце МиГ-21 замени другима.

        Загребачки Jutarnji list, који се позвао на обавештени извор у министарству, објавио је да се ради о најмање четири авиона тог типа.

        Скандал се вуче још из 2016-те када су Хрвати схватили да већина од 12 МиГ-21, које им је ремонтовала украјинска фирма „Укрспецэкспорт“, уопште не може ни да лети.

        Загреб сада тражи друге авионе и позива се на уговор којим су Украјинци гарантовали да ће ремонтовани МиГ-21 бити употребљиви до 2023-ће.

        У почетку је изгледало да ће тако и бити, али су „украјинци“ већ првих месеци почели да губе уље, танкови нису више држали гориво, навигација је престајала да функционише.

        Један од последњих летова на таквом МиГ-21 замало није дошао главе посади.

        Украјински министар одбране, Степан Полторак који је недавно боравио у Загребу, признао је да његови земљаци нису испоштовали уговор и да је „хрватским партнерима“ нанета штета.

        Загреб је ремонт платио 22 милиона долара. А то је додатни разлог што је Украјина оптужена да је угрозила борбену моћ државе чланице NATO (Хрватске).

        Jutarnji list је открио да је „Укрспецэкспорт“ - међу 12 модернизованих „украјинских“ МиГ-21 - умувао пет старих бугарских које је ратна авијација те земље користила од 1998-ме.

        Још се испоставило да их је „Укрспецэкспорт“ од Бугара купио у деловима, а потом им преправио фабричке бројеве, префарбао и увалио Хрватима као „дубоко модернизоване ловце“.

        У међувремену се сазнало и да је Бугарска- након што је отписала тих пет МиГ-21 - официјелно обавестила западну војну алијансу да их је „уништила“. Није било ни речи да су у деловима завршили у Украјини...

        Хрвати су своје „украјинце“ добили у јулу 2015-те, а почели су да се кваре практично одмах. Јер, кроз осам месеци су у употреби остала само три.

        У Министарству обране Хрватске сумњају да су Украјинци фалсификовали целокупну документацију и да неке авионе, ако не све, нису уопште ремонтовали.

        Jutarnji list је оценио да је подвала са МиГ-21 „највећи скандал у историји хрватске армије“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари