У центру Загреба призивали из мртвих Павелићевог Франкенштајна - „Хрватску православну цркву“

НЕОУСТАШКИ ПЕРФОРМАНС ПОРЕД САБОРНЕ ЦРКВЕ ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ

  • У главној улози Марко Јурич који је недавно добио отказ на загребачкој телевизији због величања усташтва. Искористио је прилику да изговори и ово: „Зашто Хрватска занемарује више од 16.000 Хрвата који су се изјаснили као православци? Можда зато што они не пјевају четничке пјесме"

        У ЦЕНТРУ Загреба - недалеко од Саборне цркве Преображења Господњег - данас је одржан проусташки перформанс у организацији такозване хрватске православне цркве и десничарске организације „Пројект Велебит“.

        На Цвјетном тргу, пред окупљених десетак грађана, вођа „Пројекта Велебит“ Марко Јурич затражио је од државе да региструје такозвану хрватску православну цркву и обезбеди јој простор за служење литургије. Он каже да ће се у противном окупљати у центру Загреба док њихов захтев не буде испуњен, преноси портал Index.hr.

        „Зашто Хрватска занемарује више од 16.000 Хрвата који су се изјаснили као православци? Можда зато што они не пјевају четничке пјесме", рекао је Јурич, који је недавно добио отказ на загребачкој телевизији због величања усташтва.

        Он је критиковао хрватске политичаре што су ћутали док је на божићном пријему Српског народног вијећа у Загребу изасланик премијера Србије Владимир Божовић, како каже, вређао Хрватску.

        „Требали су му рећи: губи се тамо у свој четнички брлог у Београд одакле си и дошао“, рекао је Јурич, чија организација позива Хрвате на „самоорганизовање јер се Срби наоружавају“.

        Он каже да не морају више сваки дан неком да се правдају да ли су усташе или не:

        „Нећемо се више повлачити и задња порука је - крећемо у напад“.

        На сајту „Пројекта Велебит“ наводи се да је данас одржан „први јавни обред хрватске православне цркве у центру Загребу након 72 године“.

        Непризната хрватска православна црква основана је пре неколико година по узору на истоимену цркву коју је 1942. основао усташки режим Анте Павелића.

        Десничарска организација „Пројекат Велебит“ тражи да такозвана хрватска православна црква обавља верске обреде у Саборној цркви Преображења Господњег у центру Загреба, коју су током Другог светског рата преотеле усташке власти.

        Због неуспеха политике форсираног покатоличења, Павелић се 1942. године одлучио на оснивање такозване „Хрватске православне цркве“.

        По успостављању Независне Државе Хрватске, законски је забрањена употреба назива „српско-православна вјера“, извршен је прогон православног свештенства и заплењена је комплетна црквена имовина.

        Срна

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари