Тодорић се огласио и тврди да му је Хрватска незаконито отела и национализовала Агрокор

ЗАЈЕДНО СА СИНОМ, ЗА ПОДНОШЕЊЕ ТУЖБИ АНГАЖОВАО ПОЗНАТЕ ЗАГРЕБАЧКЕ АДВОКАТЕ-КРИВИЧАРЕ

  • Оптужио хрватску државу да је циљано и смишљено спровела план преузимања контроле над његовом компанијом, да је то супротно интересима Хрватске, те да је кроз директан политички интервенционизам, а у спрези политике, приватних интереса челника фондова и важних људи из самог Агрокора, донесен неуставан закон, Леx Агрокор

         БИВШИ власник Агрокора Ивица Тодорић својим саопштењем, првим од избијања највеће афере у Хрватској, бацио је озбиљну рукавицу у лице хрватским властима и, уколико не уследи неки велеобрт, тачније договор, прети низом правних мера које ће стопирати примену Леx Агрокора, а систем, који је у БДП Хрватске учествовао са 15 одсто, увести у стање претећег стечаја.

         Тако познаваоци корпоративног и међународног права процењују за Тањуг могуће последице Тодорићевог оглашавања у петак.

         Мимо гласина које су у четвртак прострујале Загребом - да се Тодорићу спрема хапшење, те да је он то предухитрио оглашавањем на блогу - његово саопштење, објављено и на хрватском и на енглеском, потенцијално је веома озбиљан изазов за власти у Загребу.

         Тодорић је, у најкраћем, оптужио хрватску државу да је циљано и смишљено спровела план преузимања контроле над његовом компанијом, да је то супротно интересима Хрватске, те да је кроз директан политички интервенционизам, а у спрези „политике, приватних интереса челника фондова и важних људи из самог Агрокора”, донесен неуставан закон, Леx Агрокор, и национализована приватна имовина.

         Он и Управа Агрокора потписали су активацију тог закона, тврди, „под присилом”.

         Већ том изјавом је Тодорићев потпис над планом реорганизације односно реализације Леx Агрокора постао ништаван.

         А он је, такође, превентивно нагласио да случај Агрокор нема ништа слично са случајем Пармалат, италијанском компанијом коју је 2003. италијанска држава преузела ради спасавања, а Европска комисија потом испитивала законитост с гледишта одредби о државној помоћи и - дала мишљење да преузимање није било спорно.

         Тодорић упозорава да нема паралеле између Пармалата и Агрокора, те најављује низ правних поступака, а већ је, према доступним информацијама, заједно са сином, ангажовао две водеће загребачке адвокатске канцеларије, иначе „кривичаре”.

         Његово јучерашње саопштење само је по себи дало правни основ Бриселу да потенцијално покрене поступак против Хрватске за недозвољену државну помоћ, односно више поступака пред Европском комисијом.

         Тврдња да му је приватна имовина национализована може значити да ће Тодорић, поред осталог, покренути поступке пред хрватским Уставним судом, Европском комисијом, Европским судом правде у Луксембургу, па и Судом у Стразбуру.

         Он је саопштењем индиректно устврдио да су ангажовани „привате еqуитy фаунд”-ови, нешто слично приватним инвестиционим фондовима, иначе из САД и Хонг Конга, имали намеру да распарчају систем Агрокор у региону и да препродају зависне фирме, које имају значајна потраживања.

         Српски судови су, иначе, у међувремену блокирали наплату потраживања зависних друштава Агрокора у Србији, а Словенија је донела свој леx специјалис којим је изузела Меркатор.

         Тодорићеви наводи да је Хрватска стекла контролу над Агрокором (национализација) истовремено могу бити основ за националне агенције или комисије за заштиту конкуренције да то преиспитају.

         Сви процеси, којима „прети” Тодорић или их може покренути његово саопштење свакако за последицу могу имати најприје стопирање примене Леx Агрокора, а могући процеси у државама региона и пред Европском комисијом, често вишегодишњи, оставили би Агрокор са укупно 60.000 запослених „у ваздуху”, у тренутку у којем је систем инсолвентан и, теоретски, прети му стечај.ж

         Све то, дакако, уколико не уследи нови обрт, те Тодорић и Хрватска не постигну некакав договор. Колика ће додатна штета од овог „највећег историјског скандала”, како га сам Тодорић назива, настати у међувремену, имајући у виду друге невоље Хрватске, са Словенијом због арбитраже, на пример, тешко је у овом тренутку проценити.

         (Танјуг)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари