Шта би они друго: Капетан Драган у Сплиту осуђен на 15 година затвора

ПРОГЛАШЕН КРИВИМ ЗА „РАТНИ ЗЛОЧИН“ НАД ЗАРОБЉЕНИЦИМА И НАПАД НА ГЛИНУ

Капетан Драган

  • Његов адвокат, Томислав Филаковић, рекао новинарима после рочишта да ће се жалити на изречену пресуду, јер сматра да „нема подлоге за тако драстичну казну“. Прецизирао је да ће у изречену казну бити урачунато и време које је Васиљковић провео у екстрадиционом притвору у Аустралији и у истражном затвору у Хрватској, што је укупно 11 година и 11 месеци

        ДРАГАН Васиљковић познат као Капетан Драган, данас је пред судом у Сплиту првостепеном пресудом проглашен кривим за ратне злочине над хрватским војницима и цивилима и осуђен на 15 година затвора.

        Суђење је трајало годину дана.

        Пресудом Жупанијском суда у Сплиту и судије Дамира Ромца, Васиљковић је проглашен кривим за прву и трећу тачку оптужнице, односно за ратни злочин над заробљеницима у затвору у Книну на Книнској тврђави средином 1991, као и за напад на Глину и околна места.

        Ослобођен је за другу тачку оптужнице, односно да је наредио убиство двојице непознатих заробљених хрватских војника у фебруару 1993. у Брушкој крај Бенковца, пренела је Слободна Далмација.

        Његов адвокат Томислав Филаковић рекао је новинарима после рочишта да ће се жалити на изречену пресуду, јер сматра да „нема подлоге за тако драстичну казну“.

        Он је прецизирао да ће у изречену казну бити урачунато и време које је Васиљковић провео у екстрадиционом притвору у Аустралији и у истражном затвору у Хрватској, што је укупно 11 година и 11 месеци.

        Филаковић је додао да би Васиљковић када би тражио упућивање у затвор пре изрицања правоснажне пресуде одмах могао да тражи превремени излазак из затвора, с обзиром да је издржао две трећине казне.

        Васиљковић је оптужен да је као командат Јединице за посебне намене у саставу паравојних српских јединица, односно заповедник Наставног центра за обуку припадника специјалних јединица Алфа, поступао противно одредбама Женевске конвенције.

        Оптужница га терети за ратне злочине почињене средином 1991. у затвору у Книну, као и 1993. у Брушкој, код Бенковца, где је, како се наводи, мучио, злостављао и убијао заробљене припаднике хрватске војске и полиције.         

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

zauvek branilac's picture
zauvek branilac 19:06 26.09.2017.

  • +21
Voting is closed.

Genocidna nacistička hrvatska dijaspora (ustaše) iz Australije je uprkos brojnoj srpskoj zajednici sredila da su lokalne "zapadne demokrate" prebacile KAPETANA DRAGANA (Dragana Vasiljkovića) u genocidnu preveliku Tuđmanovu NDH na kvazi-"suđenje"!

Adios Amigos's picture
Adios Amigos 19:57 26.09.2017.

  • +1
Voting is closed.

Jos malo pa je slobodan. Vrlo teska kazna za koljaca.

дулебг's picture
дулебг 20:49 26.09.2017.

  • +13
Voting is closed.

Па да, али ако наводите Тужбу, ред би био и да наведете одбрану. А одбрана каже да у судству не постоји убиство непознатих особа, као и да је Васиљковић напустио Глину пар месеци пре реченог напада - а и да би га Армија радије стрељала, него послушала.

Dejan's picture
Dejan 00:26 27.09.2017.

  • +1
Voting is closed.

Оптужница га терети за ратне злочине почињене средином 1991. у затвору у Книну, као и 1993. у Брушкој, код Бенковца, где је, како се наводи, мучио, злостављао и убијао заробљене припаднике хрватске војске и полиције.

Ono sta se meni cini jest da sudija uopste nije bio ubedjen u "dokaze". SAmo 15 godina za navedene, navodne zlocine??

Nego, "glede" zarobljnih hrvatskih vojnika i policajaca - oni su isli brati cvece, a ovi ih spopali. Je li tako?

Додај коментар