ПУСИЋ: О несталим и имовини могућ и међудржавни споразум

Хрватска министарка тврди да је за Загреб и Београд важно да иду ка повлачењу тужби за геноцид

         БЕОГРАД, (ФоНет) - Министарка спољних и европских послова Хрватске Весна Пусић поручила је да је и за Хрватску и за Србију "јако важно" да иду у правцу који ће за крајњи циљ имати повлачење међусобних тужби за геноцид.

         "Ипак, до тог циља неће бити лако доћи, с обзиром да много тога мора да се уради. Ми имамо искуство, имали смо спор са Словенијом, који је на крају решила међународна арбитража, али смо тада морали да покажемо способност да тај проблем решимо билатерално, без арбитраже", рекла је Пусић у ионтервјуу за Радио Београд 202.

         Када си у стању да решиш своје проблеме са суседима, онда си политички сазрео, рекла је Пусић, и изразила наду да нам се у будућности неће дешавати да морамо ићи на међународне судове.

         Србија и Хрватска, према њеним речима, имају три кључна отворена питања: нестали, опљачкана имовина на територији Хрватске и процесуирање осумњичених за ратне злочине.

         "На овој трећој теми су већ почели помаци у сарадњи тужилаштава и министарстава правосуђа, а за друге две треба договорити решавање међудржавним споразумом", оценила је Пусић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари