Притисак Загреба на Вучића дао резултате: са хрватском мањином потписан „анекс споразума“

ХРВАТСКА ЗВАНИЧНО ОДБЛОКИРАЛА ПОГЛАВЉЕ 26 О ОБРАЗОВАЊУ И КУЛТУРИ

Давор Иво Штир

        МИНИСТАР спољних послова Хрватске Давор Иво Штир изјавио је данас да је Хрватска одблокирала Србију, односно подигла резерве око отварања Поглавља 26 о образовању и култури у преговорима Србије и ЕУ.

        „Стекли су се услови да можемо подићи резерву око Поглавља 26, а желим рећи да ћемо у оквиру Поглавља 23 пратити испуњавање свих обавеза што се тиче националних мањина с нагласком на хрватску мањину“, рекао је Штир, преноси N1.

        Он је у изјави новинарима поздравио то што је министар образовања Србије данас у Београду потписао анекс споразума с представницима хрватске националне мањине, односно Већа, и Завода за уџбенике.

        Тиме се, додао је, регулише питање уџбеника, не само превод са српског на хрватски језик, него и посебни додаци и садржаји за хрватску националну мањину.

        „На темељу тога што је потписано и додатних објашњења комесара (Јоханеса) Хана стекли су се услови да можемо подићи резерву око поглавља 26“, рекао је хрватски министар.

        Он је додао да га је комесар Јоханес Хан, на захтев Хрватске, известио и пружио додатна објашњења.

        Штир је нагласио да ће комесар лично бити ангажован у надгледању имплементације свих обавеза на подручју образовања мањина.

        „Поздрављам потписивање у Београду анекса споразума. То је један јако добар дан за хрватску националну мањину. Дакле, не улазимо у пинг-понг размене епитета, него смо фокусирани на постизање резултата као данас, око овог споразума“, рекао је Штир.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари