Пленковић: „Немам никакав проблем да поједем српску чоколаду”

ХРВАТСКИ ПРЕМИЈЕР РЕКАО ДА МУ ЈЕ ЖАО ЗБОГ „ЗА ДОМ СПРЕМНИ” У ЈАСЕНОВЦУ

  • Водитељ емисије ХРТ „Недељом у два” - Александар Станковић - поклонио Пленковићу хрватску чоколаду за коју је објаснио да се производи у фабрици која носи име народног хероја и комунистичког активисте који је погинуо у Карловцу. Нагласио је додао да је реч о чоколади коју наводно воли српски премијер Александар Вучић

         ПРЕМИЈЕР Хрватске Андреј Пленковић изјавио је данас да му је жао због постављања спорног спомен-обележја погинулим припадницима удружења Хрватских одбрамбених снага у Јасеновцу на којем је уклесан усташки поздрав ”За дом спремни” и извинио се онима које то вређа.

         ”Онима које то вређа, ја се извињавам, а ову тему планирам да решим формирањем плуралистичке комисије”, рекао је Пленковић у емисији Хрватске радиотелевизије (ХРТ) ”Недељом у два”.

         На питање какав је његов став о спорној плочи у Јасеновцу, у близини усташког концентрационог логора из Другог светског рата, Пленковић је рекао да му је ”изузетно жао” што је дошло до постављања тог обележја.

         Он је, међутим, додао да је спорна табла спомен хрватским бранитељима погинулим за хрватску слободу у рату 90-тих, а удружење које га је поставило у свом грбу има спорни усташки поздрав.

         Упитан хоће ли се комисија о тоталитаризмима бавити и звездом петокраком, Пленковић је одговорио да је то могуће.

         ”Тоталитаризама има неколико - и фашизам и нацизам и комунизам”, рекао је Пленковић и додао да се о њој треба расправљати у котексту Блајбурга или Овчаре, али опрезно с обзиром на ЗАВНОХ који се наводи у Уставу Хрватске.

         Упитан о блокади отварања поглавља 26 у преговорима Србије с Европском унијом, Пленковић је поновио да се хрватске примедбе односе на културу и образовање и да је то ”врло лако” решиво.

         Он је додао да је Србија знала за хрватску резерву и да то питање треба ”драматизовати”.

         На питање о афери чоколадица из Србије које је председница поклонила деци у Дубровнику, а потом се због тога извинила, Пленковић је одговорио да воли чоколаду и да не гледа ко је производи.

         ”Немам никакав проблем да поједем српску чоколаду”, рекао је Пленковић и додао да је његов син за рођендан добио исти пакет какав је председница делила у Дубровнику.

         Водитељ Александар Станковић поклонио је Пленковићу хрватску чоколаду за коју је објаснио да се производи у фабрици која је названа по народном хероју и комунистичком активисти, погинулом у Карловцу.

         Станковић је додао да је реч о чоколади коју наводно воли српски премијер Александар Вучић.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари