Пленковић Јункеру: Југоисток Европе треба подстаћи на мирно решавање граничних спорова

ЗАТРАЖИО ОД ПРЕДСЕДНИКА ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ ДА ПОСЕБНУ ПАЖЊУ ПОСВЕТИ БиХ

  • Он предложио да ЕУ држи самите са земљама Југоисточне Европе сваке две године, а 12 других чланица ЕУ да то буде – сваке године

          ХРВАТСКИ премијер Андреј Пленковић упутио је уочи сутрашњег објављивања Стратегије ЕУ за проширење на Западни Балкан писмо председнику Европске комисије Жан-Клоду Јункеру у којем је изнео погледе Хрватске на наставак проширења.

          Пленковић је, како сазнаје агенција ХИНА, поздравио што Комисија посвећује пуну пажњу политици проширења.

          Најавио је да ће Хрватска током свог председавања ЕУ у првој половини 2020. године "ставити посебан нагласак на проширење ЕУ" и приредити самит ЕУ са земљама Југоисточне Европе. Он такође предлаже да се такви самити одржавају сваке две године.

          Пленковић је у писму упозорио на питање "наслеђа рата", што је један од кључних проблема земаља европског југоистока, и да га "треба што пре решити".

          Истакао је потребу да се посебна пажња обрати на Босну и Херцеговину и њен европски пут, "узимајући у обзир тежак пут који је та земља прошла у стицању независности, и специфичну улогу коју је у томе имала међународна заједница".

          "Успостављање и заштита пуне равноправности сва три конститутивна народа (БИХ) није могућа без промене изборног законодавства", навео је Пленковић.

          Хрватски премијер у свом писму Јункеру наводи да државе "у хрватском југоисточном суседству, пише ХИНА, треба подстаћи да предузму напоре за решавање отворених граничних питања принципом мирног решавања спорова, у складу с Повељом УН и међународним правом.

          Јункеру је, преноси ХИНА, такође писала група од 12 земаља (Аустрија, Чешка, Естонија, Ирска, Италија, Литва, Летонија, Мађарска, Малта, Пољска, Словачка и Словенија) које предлажу да се једном годишње одржавају самити челника ЕУ и шест земаља југоистока Европе.

          Они такође предлажу да ресорни министри земаља југоистока Европе суделују на министарским састанцима ЕУ о заштити околине, здравству, транспорту и спољној политици.

          Тих 12 земаља у писму каже да то ЕУ не би "ништа коштало", а имало би велики политички утицај и било би корисно за репутацију ЕУ у том подручју.

          (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари