Пернар објавио да је иступио из Католичке цркве и објаснио зашто је то учинио

ОДГОВОРИО СВИМА КОЈИ ГА НАПАДАЈУ КАО „ЧЕТНИКА, СРБИНА И КОМУНИСТУ“

Иван Пернар

  • Овако је објаснио због чега је присуствовао дочеку православног Божића: „На сам догађај позван сам од стране њиховог свећенства. Позив од католичког никада нисам добио… Други је у томе што је католичко свећенство у служби ХДЗ… Српска православна црква нема за циљ довођење ХДЗ-а на власт, нити се мијеша у нашу политику и бави се вјерским питањима. За католичку цркву се то не може рећи“

        КОНТРОВЕРЗНИ хрватски политичар Иван Пернар је на својој Facebook страници објавио да није католик и да се исписао из Католичке цркве, објавио је портал Index.hr.

        Објаснио је да „се не слаже с вјерским науком њеним, нити политичким порукама“. Притом је набројао неколико примера онога што замера Католичкој цркви: „забрана женидбе за свећенство, увођење чистилишта, клањање пред киповима, непогрјешивост папе, право свећеника да опраштају гријехе“.

        Саборски заступник Живог Зида Пернар објаснио је претходно и зашто је био на литургији Српске православне цркве за Бадњак, а да није био на католичкој миси поводом Божића или Бадњака:

        „Разлога је више, али два су основна. На сам догађај позван сам од стране њиховог свећенства. Позив од католичког никада нисам добио па се сукладно томе нисам нити осјетио позваним (на њихову прославу Бадњака и Божића). Други је у томе што је католичко свећенство у служби ХДЗ-а, тј. потпуно инструментализирано, а ХДЗ осим што је уништио нашу земљу, жели и мене особно - монтираним поступцима, злоупорабом државних институција и путем државне телевизије. Српска православна црква нема за циљ довођење ХДЗ-а на власт нити се мијеша у нашу политику и бави се вјерским питањима. За католичку цркву се то не може рећи.“

        Пернаров потез очито је изазвао негативне, па и шовинистичке реакције неких од његових пратитеља, јер је накнадно написао објаву у којој се заједљиво осврнуо на оне који га називају „четником, Србином и комунистом“ због тога што није католик ни члан ХДЗ-а.

        „Дио људи мисли да ниси довољно Хрват ако ниси у ХДЗ-у и католик. То су обиљежја правог хрватства, тако дио родитеља учи своју дјецу. Сада вам је јасније зашто ме неки зову четником, Србином и комунистом. Све је ствар одгоја, почиње од малена. Сада вам је јасније и зашто су неки велики Хрвати иако су сатрли и уништили свој властити народ“, написао је на својој Facebook страници Иван Пернар.

        Index.hr

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари