МЕСИЋ: Усташе опет прете Хрватској

САВЕЗ АНТИФАШИСТА ХРВАТСКЕ

ПОВОДОМ ХАПШЕЊА БОЉКОВЦА

  • Горка је истина да је Хрватска суочена са све јачим и агресивнијим насртајима поклоника идеологије, поражене 1945. и да поново јача историјски ревизионизам који жели да  рехабилитује снаге поражене у Другом светском рату - упозорава се у саопштењу које су потписали Стјепан Месић, драго Пилсел и Ратко Маричић
  • Време је да се ово схвати и да се пружи отпор. Пре него што буде касно

        ЗАГРЕБ, (ФоНет) - Пригодно позивање на антифашизам не може сакрити горку истину да је Хрватска суочена са све јачим и агресивнијим насртајима поклоника идеологије, поражене 1945., оценио је Савез антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске и упозорио да је време да се то схвати и да се пружи отпор, пре него што буде касно.

        У Хрватској поново јача историјски ревизионизам у којем желе рехабилитовати снаге поражене у Другом светском рату и створити основе на којима би се градила хрватска држава у супротности с њеним Уставом, упозорио је Савез антифашиста Хрватске.

        „Кулминација те десне офензиве, која није само негирање Народноослободилачке антифашистичке борбе у Хрватској, него је и рукавица бачена у лице данашњој Европи, ослоњеној на антифашистичке темеље, хапшење је истакнутог антифашисте и првог министра унутрашњих послова Хрватске Јосипа Бољковца“, каже се у саопштењу, које су потписали Стјепан Месић, Драго Пилсел и Ратко Маричић.

        Предизборна кампања у свему томе је додатни мотив, сматрају антифашистичка удружења, која верују да се апелима на ниске националистичке страсти покушава скренути пажња јавности са горућих проблема с којима је суочена хрватска држава.

        „Пуних 20 година сиcтематски се умањују, па и прећуткују злочини нацифашизма и усташког режима у Хрватској, а намеће се тема о тзв. комунистичким злочинима. Истовремено једва да неко спомене чињеницу да је у истом периоду срушено више од 3.000 споменика антифашистичким борцима и жртвама фашизма којима, у крајњој линији, захваљујемо и постојање данашње самосталне Хрватске“, наводи се у саопштењу.

        Антифашисти констатују да „док у Европи на повремене провале деснога ревизионизма и екстремизма реагују државне институције, у Хрватској смо сведоци управо таквог ревизионизма и толерисаног екстремизма, па и спонзорираног од стране државе“, наводи се у саопштењу.

        Антифашисти Хрватске упозоравају да „Хрватска, али и европска јавност морају постати свесне опасности која прети како историјској истини, коју не треба да утврђују представничка тела, него објективни историчари, тако и демократији и демократским вредностима што их Европа континуирано остварује, а за које Република Хрватска тврди да су јој крајњи циљ“, преносе загребачки медији.

        Пригодно позивање на антифашизам не може сакрити горку истину да је Хрватска суочена са све јачим и агресивнијим насртајима поклоника оне идеологије за коју смо мислили да је године 1945. једном за увек поражена. Време је да се то схвати и да се пружи отпор. Пре него што буде касно, закључила су удружења антифашиста Хрватске.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари