Либералне Хрвате узнемирио предлог да се породицом сматрају само жена и мушкарац са децом

ИЗМЕЊЕНИ „ОБИТЕЉСКИ ЗАКОН“ УШАО У ЈАВНУ РАСПРАВУ И ОДМАХ НАИШАО НА ОЧЕКИВАНЕ МИНЕ

• Ова дефиниција изазива спорове: „Породицу чине: мајка, отац и њихова деца, мајка с дететом односно отац с дететом иако не живе заједно, те остали сродници који с њима живе”
 

        НАЦРТ предлога Закона о породици (Обитељски закон), који је тек пуштен у јавну расправу у Хрватској, већ првог дана је изазвао бројне жестоке критике и револт због неких одредаба, посебно оне која каже да без деце нема породице.

        „У смислу овог Закона породицу чине: мајка, отац и њихова деца, мајка с дететом односно отац с дететом иако не живе заједно, те остали сродници који с њима живе.”

        Нацртом предложеног закона није задовољан ни премијер Андреј Пленковић који је на седници владе раније данас рекао да убудуће ниједан законски акт неће моћи да иде у јавност пре него прође координацију у надлежним телима владе.

        „Овакви документи могу изазвати велику пажњу, а у врло су раној фази расправе, електронског саветовања с јавношћу. Морамо се пуно квалитетније координирати на нивоу владе”, рекао је Пленковић, пренели су хрватски медији.

        Нацртом новог предложеног Закона о породици шокирана је и бивша министарка Миланка Опачић.

        „Оваква дефиниција породице је ужасно дискриминаторска. Зар више нисте породица ако вам је дете умрло”, запитала је она.

        Подсетила је на постојање препоруке Европске уније да се породица не дефинише законом јер су данас породице толико различите да их је, како је рекла, тешко дефинисати.

        „Највероватније ћу писати амандмане на те будалаштине”, најавила је Опачићева.

        Доктор породичног права, адвокат Крунослав Олујић каже да тај нацрт дискриминише многе, а као пример је навео истополне заједнице у којима постоје деца из претходног брака.

        Није сигуран, каже, колико је тај нацрт у складу са Уставом, али ни са другим међународним документима које је Хрватска потписала, а сасвим сигурно није у складу с праксом Европског суда за људска права.

        Према његовим речима, овај нацрт наставља оно што пропагира десничарка Жељка Маркић, председница удружења У име обитељи.

        Сматра и да актуални закон из 2015. године у целости задовољава потребе хрватског друштва па је, према његовим речима, нови непотребан.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари