Комарица више ни реч да би га било срамота да хрватски ентитет личи на Републику Српску

БАЊАЛУЧКИ БИСКУП ОДГОВОРИО НА ПИСМО КОЈЕ МУ ЈЕ 18. АПРИЛА УПУТИО МИЛОРАД ДОДИК

Фрањо Комарица

        БАЊАЛУЧКИ бискуп Фрањо Комарица одговорио је Милораду Додику на писмо које му је председник Републике Српске упутио 18. априла.

        Ево делова Комаричиног писма.

        „Да Ви, као актуални Предсједник босанско-херцеговачког ентитета Република Српска, на овакав начин комуницирате са мном, као грађанином овога града и ове земље, и уједно службеним представником Римокатоличке Цркве у овом граду и на овом дијелу наше државе, није само моја кривња.

        Не желим се освртати на цијели низ - најблаже речено чудних, произвољних, неточних па и недобронамјерних - тврдњи, које сте изнијели у своме писму. Све се те тврдње, као и Вама можебитни поводи за њих, могло избјећи да сте то Ви хтјели.

        Ја сам више од пет протеклих година - узалуд - покушавао сусрести се службено с Вама и изнијети Вам бројне актуалне молбе чланова моје - на подручју Ваше надлежности - уништене бискупије; али и других људи, који су ми се увијек изнова обраћали с тврдњом да нису били ни примани ни уважавани од актуалних представника ни ентитетских, ни градских, ни опћинских а ни државних Власти.

        Вама је такођер добро познато да је на подручју ентитета Република Српска - само у дијелу моје бискупије - а слично је и с дијеловима других босанско-херцеговачких католичких (над)бискупија - потпуно било уништено или оштећено око 95 % црквених објеката. У бројкама то износи око 1.000!

        Скоро исто толико процената домаћих католика, - а то су многе десетине тисућа! - насилно је протјерано или избјегло, а њихова имања, па чак и бројна католичка села и католичка приградска насеља све до данас остадоше аветињски опустошена и уништена. Државу сачињавају њени становници, а не присилно испражњени животни простори! Нисам увјерен да и Ви особно желите ући у повијесне књиге као један од затирача Католичке Цркве на подручју данашње РС у БиХ!

        У овом контексту вјерујем да Вам је познато колико је Влада РС за све уништавање приватне имовине својим грађанима платила одштете! Колико је Влада РС дала тијеком ових поратних година потребите и дужне политичке, правне и материјалне помоћи свима онима католицима који се свих поратних година упорно, али безуспјешно труде око остварења свога одрживог повратка у родни им крај, а што им је Анексом 7 Дејтонског мировног споразума зајамчено? - Тешко народу којега његови политички представници увјере да није у стању живјети заједно с другим народима. Свето Писмо поучава: „Тко сије неправду, жање несрећу“ (Изр 22,8)

        Вама је зацијело добро познато да су петорица жупника - изразитих миротвораца - моје бискупије и једна редовница на подручју ентитета РС на најбруталнији начин убијени (посљедњи од њих године 2004!). Још су тројица мојих свећеника подлегла од посљедица тортуре, а неколико их све ове поратне године пати од тешких посљедица злостављања од стране чланова војске и полиције РС. Посмртне остатке једног од киднапираних и ликвидираних мојих жупника ентитетске и опћинске власти не желе нам ни након пуних 25 година вратити да их сахранимо по вјерском обреду. Како то и зашто тако?

        Нити за дотичне убијене католичке вјерске службенике, као нити за неколико стотина убијених католика-цивила моје бискупије - на ширем бањолучком подручју, на којем није било никаквих оружаних сукоба - колико нам је познато, ентитетско (а ни државно)тужилаштво и судство до сада нису покренули поступак за утврђивање одговорности оних који су их, без икакве њихове кривње, без суда и пресуде насилно ликвидирали!

        Господине Предсједниче,

        сматрам својом дужношћу помагати свим конструктивним и добронамјерним дужносницима у јавном животу наше земље да изграђују правну државу и успјешно - по мјери човјека - обављају свој одговорни политички посао.

        Знам да у томе у овој земљи нисам сам.

        Вјерујем да ћете и Ви и убудуће - као што сте то чинили у нешто даљњој прошлости - моћи ту моју накану препознати и адекватно уважити у корист опћег добра.

        С поштовањем.

        Фрањо Комарица, бискуп бањалучки

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари