Комарица више ни реч да би га било срамота да хрватски ентитет личи на Републику Српску

БАЊАЛУЧКИ БИСКУП ОДГОВОРИО НА ПИСМО КОЈЕ МУ ЈЕ 18. АПРИЛА УПУТИО МИЛОРАД ДОДИК

Фрањо Комарица

        БАЊАЛУЧКИ бискуп Фрањо Комарица одговорио је Милораду Додику на писмо које му је председник Републике Српске упутио 18. априла.

        Ево делова Комаричиног писма.

        „Да Ви, као актуални Предсједник босанско-херцеговачког ентитета Република Српска, на овакав начин комуницирате са мном, као грађанином овога града и ове земље, и уједно службеним представником Римокатоличке Цркве у овом граду и на овом дијелу наше државе, није само моја кривња.

        Не желим се освртати на цијели низ - најблаже речено чудних, произвољних, неточних па и недобронамјерних - тврдњи, које сте изнијели у своме писму. Све се те тврдње, као и Вама можебитни поводи за њих, могло избјећи да сте то Ви хтјели.

        Ја сам више од пет протеклих година - узалуд - покушавао сусрести се службено с Вама и изнијети Вам бројне актуалне молбе чланова моје - на подручју Ваше надлежности - уништене бискупије; али и других људи, који су ми се увијек изнова обраћали с тврдњом да нису били ни примани ни уважавани од актуалних представника ни ентитетских, ни градских, ни опћинских а ни државних Власти.

        Вама је такођер добро познато да је на подручју ентитета Република Српска - само у дијелу моје бискупије - а слично је и с дијеловима других босанско-херцеговачких католичких (над)бискупија - потпуно било уништено или оштећено око 95 % црквених објеката. У бројкама то износи око 1.000!

        Скоро исто толико процената домаћих католика, - а то су многе десетине тисућа! - насилно је протјерано или избјегло, а њихова имања, па чак и бројна католичка села и католичка приградска насеља све до данас остадоше аветињски опустошена и уништена. Државу сачињавају њени становници, а не присилно испражњени животни простори! Нисам увјерен да и Ви особно желите ући у повијесне књиге као један од затирача Католичке Цркве на подручју данашње РС у БиХ!

        У овом контексту вјерујем да Вам је познато колико је Влада РС за све уништавање приватне имовине својим грађанима платила одштете! Колико је Влада РС дала тијеком ових поратних година потребите и дужне политичке, правне и материјалне помоћи свима онима католицима који се свих поратних година упорно, али безуспјешно труде око остварења свога одрживог повратка у родни им крај, а што им је Анексом 7 Дејтонског мировног споразума зајамчено? - Тешко народу којега његови политички представници увјере да није у стању живјети заједно с другим народима. Свето Писмо поучава: „Тко сије неправду, жање несрећу“ (Изр 22,8)

        Вама је зацијело добро познато да су петорица жупника - изразитих миротвораца - моје бискупије и једна редовница на подручју ентитета РС на најбруталнији начин убијени (посљедњи од њих године 2004!). Још су тројица мојих свећеника подлегла од посљедица тортуре, а неколико их све ове поратне године пати од тешких посљедица злостављања од стране чланова војске и полиције РС. Посмртне остатке једног од киднапираних и ликвидираних мојих жупника ентитетске и опћинске власти не желе нам ни након пуних 25 година вратити да их сахранимо по вјерском обреду. Како то и зашто тако?

        Нити за дотичне убијене католичке вјерске службенике, као нити за неколико стотина убијених католика-цивила моје бискупије - на ширем бањолучком подручју, на којем није било никаквих оружаних сукоба - колико нам је познато, ентитетско (а ни државно)тужилаштво и судство до сада нису покренули поступак за утврђивање одговорности оних који су их, без икакве њихове кривње, без суда и пресуде насилно ликвидирали!

        Господине Предсједниче,

        сматрам својом дужношћу помагати свим конструктивним и добронамјерним дужносницима у јавном животу наше земље да изграђују правну државу и успјешно - по мјери човјека - обављају свој одговорни политички посао.

        Знам да у томе у овој земљи нисам сам.

        Вјерујем да ћете и Ви и убудуће - као што сте то чинили у нешто даљњој прошлости - моћи ту моју накану препознати и адекватно уважити у корист опћег добра.

        С поштовањем.

        Фрањо Комарица, бискуп бањалучки

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Жељко's picture
Жељко 01:16 22.04.2017.

  • +25
Voting is closed.

Ова ругоба и даље ни ријечи о страдањима српског народа. То је за њега посао добро обављен. Треба се рјешити ових лудака ако ништа оно и да католички свјет мало одахне.

mrljavko's picture
mrljavko 02:14 22.04.2017.

  • +14
Voting is closed.

Pismo biskupa Komarice izgleda dosta pristojno, ali ipak ima toliko ali, odnosno toloiko mnogo toga da se doda. Podjimo od toga da je veom uopsteno, tako da moze da pokrije mnogo toga i da jednovremeno nije jasno sta, a da su tvrdnjr iznete u njemu delom i preuvelicavane i jednostrano gledano dramatizovane, sto je za takav tip tvrdnji postala uobicajna praksa ma ko ih iznocio. To je adekvatno odrazu osecanja neprijatnosti prosloscu i posledica tesko poremecenih medjuetnicki odnosa sa jedne strane i produkat cistih politickih programa i politickih iskljucivosti sa druge strane. Znacajnio pitanje je kakve stavove biskup Komarica ima po osnovu desavanja u Hrvatskoj svih zadnjih decenija. Upravo gde on uocava granice izmedju pravde i nepravde u Republici Srpskoj i u Hrvatskoj. Kada se on skruseno zali, izgleda da nikada nije video ogledalo i da ne zna sta je to. Dobro, ako se zali na stanje i tretman katolika u Republici Srpskoj, da li se jednovremeno javno odrekao i javno zalio na tretmane Srba u Republici Htvatskoj. Cak i nije problem toliko da se prihvati i neko polu nejasno odredjenje, ali je problem u stvarnom i iskustvenom nepoverenju prema nosiocima tih odredjenja. Njegovi tonovi mogu da izgledaju i pomirljivi i razumni, ali je dosadasnja preksa pokazala da je ta filozofija poznata samo na terenu gde su katolici u manjini, dok tamo gde su oni vecina vladaju njihovi surovi barbarski stavovi, kojim a se oni dice i koje jos i opevaju. Zar on u tome ne vidi ogroman problem i za sve svoje a i za druge. Ko mu moze verovati na lepu rec dok je prisiljen, jer sutra tu lepu rec moze pretvoriti u lepu surovost, kako je vec to cinjeno, Naravno da smo za posten tolerantan odnos, ali ne moze se poverenje pokloniti bas svakom, te ipak se ne moze tek tako zaboraviti tiha prevrtljivost odradjivana cesto pozrtvovanim radom ispod zita. Jednom pokvareno i izigrano poverenje se samo i jedino samo, moze iskupiti sopstvenim zrtvama. Bez talvog vidjenja, tu nema razuma. Jednoumno i jednostrano vidjenje je uvek i jedino uvek rezultat zadovoljenja sopstvenog egoizma, pa i onda kada se delom trpi i pati. Na kraju, da li se biskup Komarica odrekao nepostene ucinka politike velike masovnog stetocina Franje Tudzmana u Hrvatskoj, javno. Ocigledno da za sad to nije, jer nije sve samo u jedom prevejanpm i prepredenom dvolicnjaku Franji Tudezmanu, mada je taj bio predvodnik. Pa onda sta znaci to pismo biskupa Komarice u tako uskom opsegu vidjenja. Ako upravo zeli nesto, on svoje vidike trema mnogo, mnogo vise da prosiri i da ne srlja toliko u jedno uskogrudno vidjenje. Kao gradjanin on ima pravo da zeli razgovor sa Predsednikom bosansko-hercegovackog entiteta Republike Srpske, ali je pitanje koristi takvog razgovora ako on treba da ima za temu jedno uskogrudo i nedovoljno izbalansirano rasudjivanje, koje se ne uklapa dovoljno u opste politicku sirinu razresavanja generisanih problema razlicitim formama barbarizama.
Nije dovoljno samo stavljati glazute i bogomoljive forme na filozofije “oko za oko, zub z zub”. Treba biti dovoljno posten pa staviti ruku i na svoje srce. Treba se malo i osvestiti.
Nije li bolje i korisnije da porazgovara sa funkcionrima Republike Hrvatske i da im objasni da njihovo ponasanje umnogome odredjuje sudbinu katolika u Republici Srpskoj.

Жељко's picture
Жељко 10:50 22.04.2017.

  • +18
Voting is closed.

Једино што је очигледно из његовог писма је типично језуитско лицемјерје. Чак и да та морална наказа прихвати одговорност католичке цркве за злодјела над српским народом, што је практички немогуће,нема разговора. Послије Јасеновца, нема више разговора....Због властите духовности не подржавам никакву освету, само гајити такву змију у својим њедрима је и бескорисно и опасно. Он тачно зна који му је задатак и стриктно га спроводи.

Драгослав Бајагић's picture
Драгослав Бајагић 12:13 22.04.2017.

  • +13
Voting is closed.

Саветујем Додику да захтева од усташког бискупа хиљаду фотографија порушених католичких цркава и других објеката, или још боље по три фотографије из различитих углова. А за хиљаде побијених свештеника, редовница и невиних хрвата захтева фотографије, име и презиме, датум и место убиства и рок од две недеље да му све те доказе преда. Ако то не учини, да га ухапси, осуди и казни за одвратне лажи и говор мржње, а после одслужене казне протера у његову лепу за увек...

Додај коментар