Колинда тврди да у Хрватској нема ни усташтва ни фашизма, али би да Српску „врати на земљу”

У ЕМИСИЈИ HRT ОЦЕНИЛА ДА ФАШИЗМА У СРБИЈИ ИМА И У ТОМ КОНТЕКСТУ ПОМЕНУЛА ШЕШЕЉЕВУ СТРАНКУ

  • Изјавила да се „реално гледајући Република Српска понаша као засебни идентитет (у БиХ) и скоро као самостална држава”.
  • И нагласила: „Мислим да их треба полако вратити на земљу”
  • Иступила и са тврдњом да Република Српска није настала 9. јануара (1992), него „на темељу Дејтонских споразума”. Још је додала: „Цео тај датум је не само велики фалсификат него опет провокација и један велики мит који се ствара”
  • Наглашава да је „схватила да политика Трампове администрације неће сматрати простор југоистока Европе и Хрватску као један од својих великих приоритета јер ту нема рата и нема турбуленције”. Фокусираће се на Сирију, на Ирак, Иран, на односе с Русијом, па зато постоји велика вероватноћа да ће се и даље компликовати односи међу државама

         ХРВАТСКИ председник Колинда Грабар-Китаровић изјавила је вечерас да “одговорно тврди” да “у Хрватској усташтва и фашизма нема”, за разлику од српског парламента где 21 посланик тврди да је западна граница Србије на линији Вировитица-Карловац-Карлобаг.

         „Ако погледате и састав хрватског Сабора, нема ни једне парламентарне странке која заступа неку фашистичку или експанзионистичку политику. За разлику од тога, у српском парламенту имамо 21 посланика који тврде да је западна граница Србије на линији Вировитица-Карловац-Карлобаг. И зато је чак и њихов председник на једном скупу у Сарајеву изјавио да је то озбиљан политички проблем”, рекла је Грабар-Китаровићева у емисији „Иза завјесе” HRT.

         Она је казала да Хрватска жели да у Србији има „политичког партнера са којим ће решавати отворена питања”.

         “До тешких питања још нисмо ни дошли. Али, Србија треба да промени своју реторику јер никоме не помаже. Увек сам за конструктивни приступ, нећу се враћати у прошлост, Хрватска је победила у Домовинском рату, Олуја је била легитимна операција, Србија то неће да призна, али можемо да идемо даље у нашим односима”, поручила је Грабар-Китаровићева.

         Изјавила је и да је током недавне посете САД, за коју тврди да је била службена и радна, са новоизабраним америчким председником Доналдом Трампом разговарала „о односима са суседним државама” Хрватске.

         „Разговарали смо о одредницама Трампове спољне политике, о томе како Хрватска у њима може и мора да нађе своје место, о нашим ставовима у отвореним питањима у суседству и о односима са суседним државама и њиховим интеграцијама”, навела је она.

         Грабар-Китаровићева каже да је „схватила да политика Трампове администрације неће сматрати простор југоистока Европе и Хрватску као један од својих великих приоритета јер ту нема рата и нема турбуленције”. Фокусираће се на Сирију, на Ирак, Иран, на односе с Русијом и због тога је нужно упорно стављати нагласак на простор југоистока Европе. Јер ако САД и ЕУ изгубе фокус, постоји велика вероватноћа да ће се и даље компликовати односи међу државама и да ће се процес приступања чланству ЕУ и НАТО нама суседних држава још више успорити”, оценила је она.

         Грабар-Китаровић је додала да Хрватска „мора да се позиционира као саговорник, као суседна држава која може да ради на стабилности и безбедности у региону”.

         Изјавила је да се „реално гледајући Република Српска понаша као засебни идентитет (у БиХ) и скоро као самостална држава”.

         „Мислим да их треба полако вратити на земљу”, рекла је Грабар Китаровић.

         Посебно је нагласила да Српска није настала 9. јануара (1992), него је „на темељу Дејтонских споразума”.

         „Цео тај датум је не само велики фалсификат него опет провокација и један велики мит који се ствара”, сматра Грабар-Китаровићева.

         Она напомиње да је (председник Српске) Милорад Додик најавио референдуме који би могли да даље дестабилизују БиХ.

         „Међународна заједница је реаговала, али не довољно чврсто, и ту су моји напори у међународној заједници да се обрати пажња на БиХ. Треба да се направи нешто добро, унапред спрече потенцијални сукоби било каквих размера”, поручила је хрватска председница.

         (Танјуг)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари