КНИН: „Ми Хрвати не пијемо вина, већ пијемо крв четника из Книна“

УСТАШКО ОРГИЈАЊЕ КРВОЖЕДНЕ РУЉЕ - ОТКРИВЕН СПОМЕНИК ФРАЊИ ТУЂМАНУ

Грабар Китаровић поред споменика Туђману

  • Хиљаде људи заогрнутих шаховницама и у војним униформама звиждало је свима, осим председници Колинди Грабар Китаровић, лидеру ХДЗ-а Томиславу Карамарку и градоначелнику Загреба Милану Бандићу, који су награђени аплаузима
  • Звиждука и погрдених речи није поштеђен ни бивши председник Иво Јосиповић коме су скандирали „лигњо“
  • Хрватски премијер Зоран Милановић и његови сарадници нису ушли на мису коју је одржао кардинал Јосип Бозанић, а која је била резервисана само за Колинду, Карамарка и остатак екипе из ХДЗ-а. Једини члан државног врха који је био на миси, а да није близак ХДЗ-у је председник парламента Јосип Леко.
  • Милановић је са Книнске тврђаве изведен готово сат времена након краја званичне церемоније, након што је његово обезбеђење сачекало да се већина потенцијалних провокатора разиђе. Изведен је кроз ресторан, на доњи плато тврђаве
  • На миси су аплаудирали и певачу Марку Перковићу Томпсону, а током мисе је Туђмановом сину Мирославу позлило па су га морали извести из цркве

        НАКОН параде у Загребу, Хрватска је данас наставила обележавање две деценије од војно-полицијске акције „Олуја“ у Книну, у присуству државног врха и гостију, а портал Index је објавио да је све претворено у вашар на којем једино нису извиждани функционери најутицајније опозиционе ХДЗ.

        Након званичне церемоније подизања заставе и откривања споменика Фрањи Туђману, нешто иза поднева, почело је, како се наводи, усташко оргијање. Книном су се, објавио је портал, заориле националистичке, кољачке песме и повици.

        Како је известио репортер Index-а са лица места „крвожедна гомила“ је, што због алкохола, што због сунца, заурлала: „Ми Хрвати не пијемо вина, већ пијемо крв четника из Книна".

        Неколицина је у глас викала: „За дом спремни“. Полиција, како се наводи, не реагује.

        Зором је из Книна према Вуковару традиционално пуштено хиљаду голубова, положени су венци погинулим бранитељима, одржана је миса, подигнута је хрватска застава и откривен је споменик Фрањи Туђману.

        Хиљаде људи заогрнутих шаховницама и у војним униформама звиждало је свима, осим председници Колинди Грабар Китаровић, лидеру ХДЗ-а Томиславу Карамарку и градоначелнику Загреба Милану Бандићу, који су награђени аплаузима.

        Звиждука и погрдених речи није поштеђен ни бивши председник Иво Јосиповић коме су скандирали „лигњо“.

        Поделе у државном врху су очите у Книну, па тако премијер Зоран Милановић и његови сарадници нису ушли на мису коју је одржао кардинал Јосип Бозанић, а која је била резервисана само за Колинду, Карамарка и остатак екипе из ХДЗ-а.

        Једини члан државног врха који је био на миси, а да није близак ХДЗ-у је председник парламента Јосип Леко.

        Милановић је са Книнске тврђаве изведен готово сат времена након краја званичне церемоније, након што је његово обезбеђење сачекало да се већина потенцијалних провокатора разиђе, наводи портал и додаје да је премијер изведен кроз ресторан, на доњи плато тврђаве.

        На миси су, пише портал, аплаудирали и певачу Марку Перковићу Томпсону, а током мисе је Туђмановом сину Мирославу позлило па су га морали извести из цркве.

        Иначе, прослави Дана победе и домовинске захвалности, те Дана бранитеља присуствују председник Председништва БиХ из реда хрватског народа Драган Човић, а први пут су ту и Мајке Сребренице које су, како кажу, дошле на лични позив хрватске председнице.

Карамарко у Книну

        Већина бранитеља се жали на лошу организацију, све је, кажу, хаотично.

        „Све изгледа као вашар“, објавио је портал Index.

        У оквиру прославе прочитан је текст о организовању и циљевима Олује као и имена погинулих и несталих хрватских бранитеља у тој акцији из августа 1995, током које је из Хрватске протерано више од 220.000 Срба, док је више од 2.000 њих убијено или нестало.

        Претходно, огласила су се и книнска црквена звона, испаљени почасни плотуни, а свечаност је увеличала и група авиона „Крила Олује“.

        Милановић се први пут ове године у Книну неће обраћати бранитељима јер је свих претходних био извиждан, као и тадашњи председник Иво Јосиповић.

        Када су га новинари питали зашто у Книну не важи један протокол за њега и председницу Хрватске, Милановић је одговорио: „Срећан вам Дан победе и домовинске захвалности, те Дан бранитеља“, пренели су хрватски медији који о овом догађају извештавају „из минута у минут“.

        Грабар Китаровић је поручила да „онај народ који има своју историју не може да буде избрисан с лица земље, као што су то неки покушали“.

        „Книн, Олуја и бројни хрватски бранитељи нису само део славне хрватске историје, они су жива баштина, вредност на којој се и данас, двадесет година након величанствене ослободилачке операције, темељи савремена Република Хрватска“, речи су Грабар Китаровић.

        Председник ХДЗ-а Карамарко је, пак, из Книна поручио да је 5. август један од највећих дана у хрватској историји, а на критике које на рачун прославе тога дана долазе из Србије узвратио је како српска политика „не може са суседима да кореспондира базирајући политику на митовима, полуистинама и неситинама“.

        Двоструки протокол, односно необраћање премијера Милановића у Книну, Карамарко није желео да коментарише.

        Међу званицама у Книн је јутрос рано дошао генерал Анте Готовина, који је својевремено у Хагу био осуђен за злочине почињене у Олују, да би му касније та пресуда била укинута, а грађанима, који су га дочекали са одушевљењем, поручио је да је ово „дан победе, бранитеља и мира“.

        „Ово је празник безбедности и слободе. Јуче су наше оружане снаге то обележиле такође достојанствено и величанствено широм Хрватске. Данас је наставак... Славимо нашу слободу, мир и сигурност. То нам је омогућила баш Олуја“, рекао је Готовина.

        Подизању хрватске државне заставе и откривању споменика првом хрватском председнику на Книнској трђави претходило је отварање музеја „Олуја 95“, док је протоколом целодневне прославе предвиђен и мимоход високих државних и војних званица са книнске тврђаве, те свечана света миса коју ће предводити кардинал Јосип Бозанић.

        У вечерњим сатима у Книну предвиђен је концерт Марка Перковића Томпсона.

        Томпсон је постао познат интерпретирањем усташких песама, а његови концерти су познати по усташким симболима. Публику на концертима поздравља усташким поздравом „За дом“. Увек је обучен у црно и био је оптужен да је учествовао у извођењу песме „Јасеновац и Градишка Стара“, у којој се слави убијање Срба и остали усташки злочини, што је он оповргао.

        И док се други дан у Хрватској традиционалним манифестацијама обележава годишњица „Олује“, током које је из Хрватске протерано више од 220.000 Срба, а више од 2.000 их је убијено или нестало, у Србији и Републици Српској је Дан жалости.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари