Јосиповић: Вучић је учествовао у ратном хушкању и да зато треба да положи венац на Мирогоју

ТВРДИ ДА СУ ХРВАТСКО-СРПСКИ ОДНОСИ МНОГО ГОРИ НЕГО У ВРЕМЕ КАДА СЕ ОН СРЕТАО СА ТАДИЋЕМ

          БИВШИ председник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је да не треба очекивати епохалне резултате од посете председника Србије Александра Вучића Загребу и поручио да би Вучић требало да положи цвеће цивилним жртвама на Мирогоју.

          "Вучић је имао врло специфичну улогу у време рата. За разлику од Тадића (Борис), суделовао је у ратном хушкању. Зато бих да сам на његовом месту, неким гестом показао да данас водим политику мира и да ми је жао због ратних страхота. Не мора то бити брантовски гест, али рецимо, полагање цвећа на споменик цивилним жртвама рата на Мирогоју било би сигурно добро прихваћено", казао је Јосиповић за лист "Данас" од понедељка.

          Јосиповић је казао и да Хрватско руководсто редовно одлази у Јасеновац, али је указао да не реагује исправно када не осуђује "снаге које релативизирају злочине усташа".

          Говорећи о закону о бранитељима, којим се Србија проглашава агресором, Јосиповић је казао да би тај закон укинуо јер "питање агресије није за закон, већ за историју и њено разумевање".

          Он је истакао да је стање у односима Србије и Хрватске, од времена његовог сусрета са тадашњим председником Србије Борисом Тадићем, значајно лошије и да се то мери у "миљама".
 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари