Хрватска контра на шест МиГ-29 за Србију: набавља од Американаца ескадрилу борбених авиона

КОЛИНДА: ОВО НИЈЕ ТРКА У НАОРУЖАВАЊУ, СРБИЈА ЈЕ ИМАЛА ПРАВО ДА ОСИГУРА СВОЈЕ НЕБО

  • Авионе планирају за крај 2017-те, а пре тога ће набавити америчке хеликоптере „Black hawk”

         ПРЕДСЕДНИЦА Хрватске Колинда Грабар Китаровћ изјавила је данас да се Хрватска не трка у наоружању са Србијом, али да ће набавити нову борбену ескадрилу и америчке хеликоптере „Black hawk”.

         Набавка „мигова” за Србију легитимна је потреба да осигура своје небо, казала је Грабар Китаровић у интервјуу за божићни троброј „Вечерњег листа”.

         „На то не гледам као на трку у наоружању Србије и Хрватске. А на набавку 'МиГ 29' гледам као на легитимну потребу Србије да осигура одбрану свог ваздушног простора. Хрватској је намера да се у војним набавкама води властитим војним потребама.

         Дакле, набавка западне војне технологије из САД није усмерена против Србије, већ је усмерена против било каквог угрожавања које би се могло појавити у односу на Хрватску и хрватску територију. Што се тиче терористичких претњи, можемо бити савезници са Србијом”, поручила је хрватска председница.

         То што вест о набавци нових ваздухоплова стиже после вести да Србија добија шест авиона МИГ-29, хрватска председница не види као трку у наоружању две земље, наводи хрватски лист.

         Додаје да је о набавци нове борбене ескадриле постигнут политички консензус и , како каже, о томе је разговарала и са премијером Андрејом Пленковићем.

         „Сада се морамо окренути проналажењу најефикаснијег и најисплативијег решења”, рекла је Грабар Китаровић, преноси регионална тв Н1.

         „Верујем да ћемо у сарадњи са САД и оснажити с обзиром на то да наше оружане снаге морају наставити да се пребацују на западну војну технологију. Одлуку о набавци војних авиона пребацили смо за крај 2017. године, јер

         (Танјуг)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари