Грабар Китаровић поручила Вучићу да не долази у Загреб

ПОЗВАЛА СЕ НА „АТМОСФЕРУ КОЈА НЕ ДОПРИНОСИ ИЗГРАДЊИ МЕЂУСОБНОГ ПОВЕРЕЊА“

Вучић и Китаровић у Даљу

  • Хрватски званичници оштро осудили и прошлонедељну изјаву министра одбране Александра Вулина да је у Хрватској вођен грађански рат и да у таквом рату има онолико истина колико има и страна. Ту изјаву Вулин је дао новинарима у Шибенику где је присуствовао устоличењу новоизабраног епископа далматинског Никодима (Косовића)
  • Кабинет хрватске председнице: „Главни циљ посете председника Републике Србије Хрватској, кад до ње дође, мора представљати позитиван искорак у решавању отворених питања и допринети побољшању односа две државе, које не морају бити пријатељске, али морају сарађивати ради властите будућности и стабилности југоисточне Европе“

        КАБИНЕТ председнице Хрватске Колинде Грабар-Китаровић данас је званично потврдио да је одложена посета председника Србије Александра Вучића Загребу.

        „С обзиром на најновији развој догађаја и атмосферу која не доприноси изградњи међусобног поверења, председница Републике Хрватске проценила је да у овом тренутку не постоје предуслови за остварење посете. У контактима два кабинета постигнута је сагласност о одлагању посете која је била планирана до краја ове године“, наводи се у саопштењу које је потписала портпаролка председнице државе Ивана Црнић.

        Додаје се да је Колинда Грабар-Китаровић у више наврата истакла да дијалог нема алтернативе у односима са свим суседима, укључујући и Србију и оцењује да су потписивањем „Суботичке декларације“ почели да се стварају предуслови за решавање отворених питања.

        У складу с тим, после избора Александра Вучића за председника Републике Србије, почели су разговори о службеној посети Хрватској с циљем даље нормализације односа и изградње међусобног поверења, наводи се у саопштењу.

        „Главни циљ посете председника Републике Србије Хрватској, кад до ње дође, мора представљати позитиван искорак у решавању отворених питања и допринети побољшању односа две државе, које не морају бити пријатељске, али морају сарађивати ради властите будућности и стабилности југоисточне Европе“, додаје се у саопштењу.

        Председник Сабора Хрватске и функционер Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) Гордан Јандроковић изјавио је данас, коментаришући одлагање посете председника Србије Александра Вучића Загребу, да је одговорност на српској страни.

        „Сматрам да је одговорност на српској страни, јер изјаве које смо последњих дана чули од високих српских функционера нису ишле у смеру побољшања квалитета односа између две државе, већ супротно. Жао ми је и никако не могу да прихватим тезе српске стане о релативизацији догађаја с почетка 90-тих“, рекао је Јандоковић новинарима уочи седнице Сабора.

На инаугурацији председника Србије

        Он је нагласио да је Хрватској неприхватљива „било каква релативизација одговорности Србије, покушаји да се великосрпска агресија прогласи грађанским ратом“, алудирајући на изјаве српских званичника о грађанском рату и подели одговорности.

        „Ми желимо да градимо добре односе са свим суседима, па тако и са Србијом, али основа за то је историјска истина и чињенице. Искривљавање тих чињеница не доприноси квалитету билатералних односа и жао ми је и понављам неприхватљиво је да високи функционери Владе Србије чине такве кораке који нарушавају квалитет односа две земље“, рекао је Јандроковић.

        Он је додао да „сви знају да је разлог ратних сукоба на подручју бивше државе била великосрпска агресија, да је то био резултат планова Милошевићевог режима и да се рат водио на подручју Хрватске“.

        Упитан да ли је министар спољних послова Србије Ивица Дачић у праву када каже да се Хрвати буне због подизања споменика мајору ЈНА Милану Тепићу у Београду, а дижу споменик Мири Барешићу, атентатору на југословенског амбасадора 1971. у Шведској, Јандроковић је оценио да је реч о различитим догађајима који не могу да се упоређују.

        Он је рекао да је Тепић подигао у ваздух складиште оружја у Бјеловару и да се радило о терористичког чину.

        „Када га држава која је била суорганизатор тих злодела проглашава народним херојем наравно да је то за Хрватску потпуно неприхватљиво. Животни пут друге особе (Барешића) је потпуно другачији и те две ствари се не могу упоређивати“, закључио је Јандроковић.

        Хрватска и Србија су последњих дана размениле неколико протестних нота због споменика мајору ЈНА Милану Тепићу у Београду.

        Док власт у Србији Тепића сматра херојем, а хрватске функционере оптужује за величање усташтва и подстицање антисрпске хистерије, званични Загреб Тепића држи терористом одговорним за убиство 11 хрватских бранитеља, а подизање споменика у Београду сматра доказом да Србија и даље није спремна да се суочи с прошлошћу и својом улогом у крвавом распаду бивше СФРЈ.

        Уз то, хрватски званичници оштро су осудили и прошлонедељну изјаву српског министра одбране Александра Вулина да је у Хрватској вођен грађански рат и да у таквом рату има онолико истина колико има и страна. Ту изјаву Вулин је дао новинарима у Шибенику где је присуствовао устоличењу новоизабраног епископа далматинског Никодима (Косовића).

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари