Десничари редитељу Оливеру Фрљићу у Сплиту: „Одлази сотоно из нашег града”

ПОКУШАЛИ ДА ОНЕМОГУЋЕ ИЗВОЂЕЊЕ ПОЗОРИШНЕ ПРЕДСТАВЕ „НАШЕ НАСИЉЕ И ВАШЕ НАСИЉЕ”

  • Почетак преставе каснио пола сата – десничаре из Хрватске странке права полиција удаљила из Хрватског народног казалишта
  • На скупу испред позоришта прочитано писмо Сплитско-макарске надбискупије и пуштена песма верског садржаја у извођењу контроверзног певача Марка Перковића Томпсона, а окупљени су заједно молили „Оче наш”

         ПРЕДСТАВА редитеља Оливера Фрљића „Наше насиље и ваше насиље” почела је у понедељак увече са закашњењем од пола сата, и то тек пошто је полиција из гледалишта Хрватског народног казалишта у Сплиту удаљила групу десничара који су ометали њен почетак.

         Група од десетак десничара из Хрватске странке права седела је у задњем реду с транспарентима „Одлази сотоно из нашег града”, „Направи перформанс у Србији” и певали песму „Зови само зови”.

         Из другог дела гледалишта одговорено им је песмом „Кад би сви људи на свету”.

         Полиција је ушла у дворану Хрватског народног позоришта и позвала групу десничара да изађу, јер ометају представу. Иако су у почетку негодовали, после неколико минута су изашли.

         Портал Индекс наводи да је разбијено стакло на једном од прозора на згради сплитског позоришта, а уз комадиће стакла на поду је и разбијено јаје.

         Представа Оливера Фрљића игра се у оквиру 27. Марулићевих дана на сцени Хрватског народног позоришта у Сплиту.

         Претходно се у организацији неколико десничарских и католичких организација испред позоришта окупило неколико стотина противника представе и постројило десетак припадника десничарске Хрватске странке права.

         Претпоставља се да су хтели да блокирају улаз за представу, а неки од њих су и купили карте за представу и ушли.

         Локални медији извештавају да су се на скупу, који је обезбеђивала полиција, узвикивале увредљиве поруке Фрљићу. Међу окупљенима су били и ратни ветерани и часне сестре, а неки од њих су носили транспаренте: „Ова представа ме вређа”.

         „Ова представа је национална срамота. Нисам члан странке, моја странка је Хрватска”, рекао је окупљенима представник католичког удружења Бенедикт Марко Јукић.

         На скупу је прочитано писмо Сплитско-макарске надбискупије и пуштена песма верског садржаја у извођењу контроверзног певача Марка Перковића Томпсона, а окупљени су заједно молили „Оче наш”, пренела је регионална Телелвизија Н1.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

draganz's picture
draganz 00:14 25.04.2017.

  • +17
Voting is closed.

Za mene lično, Split je uvek bio centar Balkana. Ne kažem to zbog ovog događaja, nego pamtim još od 70 god. kada bi Zvezda gostovala Hajduku bacanje automobila sa BG tablama u more (Naši su brzo snašli pa bi dolazli vozom i donosili BG tablice, skidali ST sa splitskih parkiranih automobila i stavljali BG). To nije bio početak, početak je bio pre 2. sv. rata, sa kristalnom noći u kojo su poubijali viđene Srbe.

milovan's picture
milovan 08:30 25.04.2017.

  • +13
Voting is closed.

Nije Split centar Balkana. Split je posle KAPTOLA NAJVECI CENTAR ANTISRBSTVA. Radilo se o pravastvu,ustasluku ili YU-komunismu,ANTISRBSTVO je bilo i osnova i potka. Toboznjem CRVENIM Splitu se gledalo kroz prste u Brozoslaviji bacanje mornara u More,pitomaca,demoliranje automobila sa srbskim tablicama, na svakoj Hajdukovoj utakmici protiv srbskih klubova provokacije,a narocito protiv C. Zvszde. Interesantno je da su izgrednici ostajali nepoznati, a politicari i mediji bi to okarakterisali-da je to saka izgrednika. Jos davne 1958 godine na utakmici Hajduk-C. Zvezda Boru Kostica pogode kamenom u glavu, Rajko Mititic kao kapiten izvede fudbalere u svlacionu i prekine utakmicu. F.S. Jugoslavije tu utakmicu pored Zvezdinog vodjstva od 1:0, registruje 3:0 za Hajduk, a fudbalere C.Zvezde kazne sa po sest meseci neigranja izuzev Kostica i Beare.

draganz's picture
draganz 09:53 25.04.2017.

  • +1
Voting is closed.

Kada rekoh Balkana, ne stidim se inače Balkana, mislio sam na onaj najprimitivniji Balkan, koji postoji u glavama ljudi i u svojim uskim granicama i podelama, i u svojoj mržnji prema onome što je van njih. Od kada su Hrvati počeli da smatraju da Hrvatska nije na Balkanu, Split sam prepoznao za glavni grad Balkana, onoga koga oni ne žele da budu deo. Čak se i Zagreb gnuša Splićana. Još u 70-tim godinama sam prisustvao primitivnom ponašanju meštana prema stranim, zapadnim, turistima. Ne nalazi se džabe Dioklecijanova palata u Splut. Dioklecijan je inače jedan od najvećih progonitelja i dželata hrišćana. Tako da su njihovi koreni duboki. A i samo ime Split znači podelu, rascep, komadanje.

Baja's picture
Baja 11:29 25.04.2017.

  • +14
Voting is closed.

U pravu si milovane, centar mržnje,ustašluka, primitivizma i ološa.Pre rata u Splitu je živelo 10% Srba,situacija je danas tragična,mali deo koji je ostao će primiti katoličanstvo da bi se spasao.
Mnogo loše je odigrana priča od strane neodgovornih vlasti 90. godina u Srbiji.Srbi su baš propali u hrvatskoj...

cigla's picture
cigla 15:43 25.04.2017.

  • +12
Voting is closed.

Na sredini pozornice Ateljea 212 stoji bure na kome piše – Novija srpska istorija; jedan po jedan, glumci prilazi buretu, ubacuju ruke unutra i ostavljajući da se sa njih sliva krv počinju da – direktno se obraćajući publici – govore tekst koji je Oliver Frljić, autor predstave Zoran Đinđić, nazvao Zbog vas smo:

Zbog vas smo u Srebrenici pobili 8000 muslimana u sedam dana
Zbog vas smo proterali 850 000 Albanaca sa Kosova
Zbog vas smo snajperima čuvali Sarajevo
Zbog vas smo ubili Srđana Aleksića
Zbog vas smo morali da ubijemo gardiste na Topčideru
Zbog vas smo granatirali Dubrovnik
Zbog vas smo žrtvovali ljude u RTS-u
Zbog vas smo se prijavljivali u dobrovoljačke garde
Zbog vas smo bacili Stambolića u kreč
Zbog vas smo prenosili Arkanovo venčanje
Zbog vas smo potpisali slavnu Rezoluciju 1244
Zbog vas smo postavljali balvane i barikade
Zbog vas smo dobili narkomane od 12 godina i heroin od 400 dinara
Zbog vas smo spalili ambasadu SAD-a
Zbog vas smo dobili decu od 15 godina koja misle da je svaki “Šiptar” govno za logor, da je svaki Hrvat ustaša, da je svaki bosanski musliman balija, da svakog treba zaklati
Zbog vas smo gledali Đokovića dvadesetičetiri časa kako ne bismo imali vremena da se bavimo ozbiljnim problemima
Zbog vas smo ubijali novinare: Ćuruviju, Dadu i još ponekog
Zbog vas smo dopustili da nam B92 i slični sole pamet
Zbog vas smo hapsili Miloševića
Zbog vas smo dobili Miškovića da nam sisa krv
Zbog vas smo poznati po masovnoj grobnici u Batajnici
Zbog vas smo pustili Cecu iz zatvora u kućni pritvor
Zbog vas smo pristali da se jebemo u rijaliti – programima
Zbog vas smo dozvolili da zaštićeni svedoci žive bolje od nas
Zbog vas smo Miru Marković ispratili u Moskvu
Zbog vas smo doveli Dobricu za predsednika
Zbog vas smo ubili Zorana Đinđića!

A onda, negdje pred kraj predstave, razgovor Olivera Frljića i Vladimira Bebe Popovića, gdje bivši šef Biroa za komunikacije Vlade Srbije kaže kako je „2004, na Glavnom odboru DS-a, Slobodan Gavrilović, koji je u to vreme bio potpredsednik stranke, a danas direktor Službenog glasnika, rekao – Ljudi, leš Zorana Đinđića bi trebalo izbaciti iz DS-a.“

iki's picture
iki 19:56 25.04.2017.

  • +12
Voting is closed.

Tacno tako! Frljic je jedno djubre, minus beskomacno.Sto se tako nije ostrvio na Madjare, Hrvate, Siptare, Slovence, Bugare... samo su Srbi krivi!? Ali, takva predstava je mogla da se napravi samo kod "ludih Srba"!

draganz's picture
draganz 23:02 25.04.2017.

  • +7
Voting is closed.

To stoji. Navodno je napravio predstavu u kojoj Isus siluje Muslimanku. Što ne napravi predstavu u kojoj bi se rugao Muhamedu? Toliko o umetničkoj hrabrosti.

Додај коментар