Десничари редитељу Оливеру Фрљићу у Сплиту: „Одлази сотоно из нашег града”

ПОКУШАЛИ ДА ОНЕМОГУЋЕ ИЗВОЂЕЊЕ ПОЗОРИШНЕ ПРЕДСТАВЕ „НАШЕ НАСИЉЕ И ВАШЕ НАСИЉЕ”

  • Почетак преставе каснио пола сата – десничаре из Хрватске странке права полиција удаљила из Хрватског народног казалишта
  • На скупу испред позоришта прочитано писмо Сплитско-макарске надбискупије и пуштена песма верског садржаја у извођењу контроверзног певача Марка Перковића Томпсона, а окупљени су заједно молили „Оче наш”

         ПРЕДСТАВА редитеља Оливера Фрљића „Наше насиље и ваше насиље” почела је у понедељак увече са закашњењем од пола сата, и то тек пошто је полиција из гледалишта Хрватског народног казалишта у Сплиту удаљила групу десничара који су ометали њен почетак.

         Група од десетак десничара из Хрватске странке права седела је у задњем реду с транспарентима „Одлази сотоно из нашег града”, „Направи перформанс у Србији” и певали песму „Зови само зови”.

         Из другог дела гледалишта одговорено им је песмом „Кад би сви људи на свету”.

         Полиција је ушла у дворану Хрватског народног позоришта и позвала групу десничара да изађу, јер ометају представу. Иако су у почетку негодовали, после неколико минута су изашли.

         Портал Индекс наводи да је разбијено стакло на једном од прозора на згради сплитског позоришта, а уз комадиће стакла на поду је и разбијено јаје.

         Представа Оливера Фрљића игра се у оквиру 27. Марулићевих дана на сцени Хрватског народног позоришта у Сплиту.

         Претходно се у организацији неколико десничарских и католичких организација испред позоришта окупило неколико стотина противника представе и постројило десетак припадника десничарске Хрватске странке права.

         Претпоставља се да су хтели да блокирају улаз за представу, а неки од њих су и купили карте за представу и ушли.

         Локални медији извештавају да су се на скупу, који је обезбеђивала полиција, узвикивале увредљиве поруке Фрљићу. Међу окупљенима су били и ратни ветерани и часне сестре, а неки од њих су носили транспаренте: „Ова представа ме вређа”.

         „Ова представа је национална срамота. Нисам члан странке, моја странка је Хрватска”, рекао је окупљенима представник католичког удружења Бенедикт Марко Јукић.

         На скупу је прочитано писмо Сплитско-макарске надбискупије и пуштена песма верског садржаја у извођењу контроверзног певача Марка Перковића Томпсона, а окупљени су заједно молили „Оче наш”, пренела је регионална Телелвизија Н1.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари