Бањалучки бискуп: Стидио бих се хрватског ентитета ако би био попут Републике Српске

ФРАЊО КОМАРИЦА СЕ УОПШТЕ НЕ СТИДИ ШТО У САРАЈЕВУ ФАКТИЧКИ НЕМА СРБА И ШТО ИМ У ХРВАТСКОЈ НЕМА МЕСТА

Фрањо Комарица

       БАЊАЛУЧКИ бискуп Фрањо Комарица прокоментарисао је питање је ли хрватски ентитет у Босни и Херцеговини, који се заговара, решење за Хрвате у БиХ, рекавши да би он, уколико би био као Република Српска, био страшна срамота за Хрвате.

       „Није ми довољно познато шта то значи ентитет. Ако је ентитет и хрватски сличан ентитету РС, или сада Федерацији Босне и Херцеговине, онда шта ће нам то? Ентитет РС значи да нема, не постоје други народи, чланови друге партије, него само моје, јер сам ја господин Бог овдје, у овом ентитету. Каква је то онда држава? Каква је то лакрдија од државе? То ће бити само страшна срамота за Хрвате и тобоже тај хрватски ентитет, ако је то исто“, казао је Комарица у ускршњем интервјуу за турску агенцију Анадолија.

       Комарица додатно тврди: „То је апсурдна држава. Такве државе, колико ја знам, нема нигдје у Еуропи. То и јесте болно. Пустимо ентитете и неентитете. Требају се политичари побринути, и то је њихова задаћа, иначе не би смјели бити на том мјесту. Нека кажу 'ја то не знам, сићи ћу, па ћу копати кукурузе, па ћу или брати шљиве, чувати овце, али нећу се бавити тако одговорним послом'. Ако тврдим да знам, онда ћу, као политичар, и на разини појединца, заштитити његово достојанство и његово право да може радити и одгајати своје дијете и обитељ, имати добросуједске односе и заједнички се онда бринути и мобилизирати људе да они буду вољни изграђивати своје село, свој кућу, своју домовину“.

       И наставља: „Али, ако ја, као Хрват, хоћу да само хрватујем, и онда не знам ни за кога тко није Хрват, и то моје странке, онда не требам ја таквог Хрвата. Ја се морам стидјети таквог хрватства. Једнако тако, ако ја, као Србин, не могу крај себе издржати несрбина, односно и члана неке друге партије, онда какав сам ја то човјек? Ако ја, као Бошњак, или не знам тко, једнако тако не поступам с другима, то је урушавање онога највреднијега што ми имамо у човјеку, а то је његово људско достојанство, његова обвеза да афирмира оно највриједније у себи“.

       Бањалучки бискуп изразио је љутњу и разочарење понашањем грађана Босне и Херцеговине, који се, каже, не боре за своју земљу, већ из ње одлазе.

       Анадолија

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари