АФП: Хрватска неће имати проблема због хашке пресуде и Туђманове улоге само зато што је у ЕУ и НАТО

„ДОКУМЕНТА”: ХРВАТСКИ ПОЛИТИЧАРИ ОПЕТ ПРИХВАТАЈУ ТУЂМАНОВ КУРС, А ТО ЈЕ ЈАКО ШТЕТНО

  • Француска агенција подсећа да је бивша главна тужитељка Хашког суда Карла дел Понте рекла 2001. године да је Хашки суд био спреман да подигне оптужницу против Туђмана у тренутку кад је умро од карцинома 1999. године

         ХРВАТСКИ портал Индеx.хр пренео је опширни текст агенције АФП о томе како је пресуда Хашког трибунала шесторици хрватских генерала у вези са ратним злочинима у БиХ разоткрила незгодну заоставштину првог хрватског председника Фрање Туђмана којег назива „оцем Хрватске”.

         Наводи се да „туристи који авионом путују у главни град Хрватске слећу на нови аеродром “Фрањо Туђман”, назван по `оцу домовине` - који се спомиње у недавној осуђујућој пресуди Хашког суда.

         Подсећа се да је недавна пресуда Међународног кривичног суда за бившу Југославију (ИЦТY) остала у сенци драматичне смрти босанско-херцеговачког Хрвата Слободана Праљка, који је попио цијанид након што су му судије потврдиле казну за ратне злочине почињене 90-их година прошлог века у БиХ”.

         „Али, можда је још већи значај за Хрватску имала судијина оцена Туђмана, који је умро 1999. године, али је за већину Хрвата и даље херој због чињенице да је Хрватска под његовом влашћу постала независна, упркос грешкама у његовој аутократској владавини”, пише у тексту ове агенције који преноси хрватски портал.

         Наводи се да је “у пресуди Хашког суда шесторици оптужених Хрвата јасно речено да је Туђман делио њихову замисао о етничком чишћењу муслимана у покушају уједињења Хрвата у региону” и подсећа да је “у рату у БиХ 1992.-1995. између Хрвата, Срба и муслимана страдало око 100.000 људи”.

         У тексту се подсећа на „бурне реакције у Хрватској на хашку пресуду”, међу којима истичу оцену „Новог листа” према којој је „мрља на хрватском вођству 90-их довела у питање све оно што мислимо о себи”.

         Наводи се да је „упркос пресуди, 18. годишњица Туђманове смрти обележена 10. децембра уобичајеним комеморацијама широм Хрватске” и да су ““одећи хрватски дужносници положили венце у бојама хрватске заставе на импозантан Туђманов гроб од црног мермера у Загребу”.

         Туђман је био комунистички генерал који је с временом постао националистички дисидент, наводи се у тексту и додаје да је водио Хрватску у периоду отцјепљења од Југославије.

         Поглед на „домовински рат” као ослободилачки рат „против српских агресора” је општеприхваћен у Хрватској, али мишљења о Туђмановој улози у конфликту у БиХ нису тако монолитна, пише у тексту.

         У тексту се подсећа и да је бивша главна тужитељка Хашког суда Карла дел Понте рекла 2001. године да је Хашки суд био спреман да подигне оптужницу против Туђмана у тренутку кад је умро од карцинома 1999. године.

         Иако су се хрватски лидери који су преузели власт након Туђмана, чак и они из његове странке, у почетку дистанцирали од Туђманове контаминиране оставштине, помак удесно 2012. године донео је својеврсни „ривајвал” Туђмановог имена, али и репресивних тенденција, наводи се у тексту који преноси Индеx.

         Такође се указује да су у последњих неколико година медијске слободе у Хрватској пале и додаје да активисти упозоравају на растућу атмосферу нетолеранције.

         „Политичари опет прихватају Туђманову негативну оставштину и то је јако штетно”, упозорава Весна Тершелич из „Документе”, удружења које се бави ратним злочинима почињеним у ратовима након распада Југославије.

         Маркус Танер, специјалиста за Балкан и аутор књиге „Хрватска: Нација искована у рату”, сумња да пресуда Хашког суда може имати велики утицај и значај с обзиром на чињеницу да је Хрватска чланица Европске уније и НАТО-а.

         (Танјуг)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари