Варуфакис основао „општеевропски покрет“ за спасавање Европске уније

ПОКАЗУЈЕ СЕ ДА ЈЕ „НЕСАВИТЉИВИ ГРК“ БИО ОДУВЕК - ЛЕВИ ГЛОБАЛИСТА, КАО И ЦИПРАС

Јанис Варуфакис

  • „Руководства држава чланица ЕУ претрпела су - упозорава Јанис Варуфакис - ошамућујући пораз у регулисању миграционе кризе. Можда се то једино не може рећи за Ангелу Меркел. Дезинтеграција Европске уније довела би до колапса упоредивог по негативним последицама са оним што се догодило 30-тих година 20. века када су на власт у неким земљама Европе дошли нацисти“

        ИЗГЛЕДА да је један од најборбенијих Грка који су ушли у велику политику заједно са Алексисом Ципрасом и у његовој екипи био највећи антиглобалиста - легао на руду глобализма.

        Бивши министар финансија Грчке - Јанис Варуфакис - вратио се на политичку сцену. Данас је у Берлину објавио да је формирао нови општеевропски покрет DiEM25 (Democracy in Europe Movement 2025.).

        Дакле: Покрет за демократију у Европи 2025.

        Сам је објавио да ће се његов покрет борити за „демократизацију ЕУ институција и за очување целовитости Европске уније суочене са миграционом кризом“.

        „Руководства држава чланица ЕУ претрпела су - оценио је Варуфакис - ошамућујући пораз у регулисању миграционе кризе. Можда се то једино не може рећи за Ангелу Меркел“.

        Донедавно неподмитљиви и несавитљиви Грк, сада упозорава да „подизање зидова“ није решење за мигрантску кризу јер ограде са бодљикавом жицом, а ни прави зидови, неће решити ништа. Напротив, само ће постати сведочанство незаштићености и појачавати саму кризу.

        Варуфакис је овоме додао: „Дезинтеграција Европске уније довела би до колапса упоредивог по негативним последицама са оним што се догодило 30-тих година 20. века када су на власт у неким земљама Европе дошли нацисти“.

        Према његовим речима, да би био „сачуван европски пројекат“ - треба стати на пут постојећем систему доношења непрозрачних политичких одлука у институцијама ЕУ, које Европљане лишавају могућности да остваре демократску контролу функционисања власти чак и у својим државама.

        Варуфакис је, да подсетимо, био Ципрасов главни преговарач са међународним повериоцима - ММФ, Европском комисијом и Европском централном банком.

        Доследно је био против споразума за реструктуирање грчког државног дуга под условима које је нудила и наметала тројка.

        Оставку је поднео 6. јула 2015. године, откривши да су „неке чланице Еврозоне“ прогласиле његово присуство на заседањима министара финансија „непожељним“.

        Сада се, ево, испоставља, да је Варуфакис - вероватно од самог почетка - био леви глобалиста. Уосталом, као и сам Ципрас.         

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари