У Солуну десетине хиљада демонстраната

У ГРЧКОЈ НЕ ПРЕСТАЈУ ПРОТЕСТИ ПРОТИВ ВЛАДИНИХ МЕРА

  • Приведено неколико десетина учесника протеста против антикризних мера

  • Премнијер Папандреу у Солуну рекао:„Грчка ће остварити планиране мере и буџетске уштеде чак и ако рецесија буде већа од очекивања. Уверен сам да наша земља неће банкротирати нити напустити зону евра. Они који шпекулишу са иступањем Грчке из еврозоне - суочиће се са отпором целе земље

     У ГРЧКОЈ не престају протести против владиних антикризних мера. Најмасовнији – и најдраматичнији – били су у Солуну где су на улице изашле десетине хиљада незадовољних.

     У највећем граду северне Грчке, демонстранти су тражили оставке водећих политичара у земљи и носили и извикивали пароле: „Ни један евро капиталистима, никакве жртве за плутократију“ и „Тражимо директну демократију“.

     Протест је углавном миран, мада је полиција користила сузавац против таксиста који су је гађали петардама и комадима дрвета. Привела је – ради смиривања ситуације – неколико десетина учесника демонстрација.

     Колоне незадовољних сливале су се према солунском сајамском центру где грчки премијер Јоргос Папандреу имао наступ о „стању у земљи“. А у њима су: чланови водећих синдиката, комунисти, „незадовољни грађани“, студенти (буне се против новог закона о високом образовању), таксисти (незадовољни либерализацијом режима издавања дозвола за таксирање) и навијачи фудбалског клуба Ираклис (због избацивања из националног шампионата).

     Папандреу је, иначе, у Солуну рекао да ће његова влада – упркос томе што је пад привредне активности у земљи већи од очекивања – реализовати све антикризне мере. При том је подвукао: „Грчка ће остварити планиране мере и буџетске уштеде чак и ако рецесија буде већа од очекивања. Учинићемо све што буде потребно да то остваримо. И, уверен сам да наша земља неће банкротирати нити напустити зону евра. Они који шпекулишу са иступањем Грчке из еврозоне суочиће се са отпором целе земље. Они који  се надају да ће, захваљујући кризи, будзашто покуповати наше фабрике и земљу и радну снагу, суочиће се са отпором свих Грка!“

     Грчки премијер је имао у виду – да подсетимо – обавезе своје владе да ради добијања додатних 109 милијарди евра кредита ЕУ и ММФ скреше буџетске раходе за 28 милијарди и да обезбеди додатну приватизацију у вредности 50 милијарди евра.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари