Сукоби полиције и демонстраната у центру Атине: молотовљеви коктели, сузавац и шок-бомбе

ПРОТИВ ПЕНЗИОНЕ РЕФОРМЕ ПРОТЕСТУЈЕ 40.000 ЉУДИ,

У ГРЧКОЈ СВЕ СТАЛО ЗБОГ ГЕНЕРАЛНОГ ШТРАЈКА

        У АТИНИ су данас, током протеста због реформи пензионог система, избили сукоби између грчке полиције и групе младих, али засад нема извештаја о ухапшенима или повређенима.

        Група младих је бацала запаљиве бомбе и каменице. Полиција користи сузавац и шок-бомбе.

        Демонстранти су из неутврђених разлога напали једног новинара који је пребачен у болницу.

        На протесту у центру Атине окупило се око 40.000 људи.

        Запослени широм Грчке обуставили су рад у знак протеста због пензионих реформи, а због масовног штрајка отказани су летови, трајекти и заустављен јавни превоз.

        Школе, судови и апотеке су затворени, док у државним болницама раде само хитне службе.

        Синдикати су прогласили штрајк због реформи пензионог система које су један од услова за трећи међународни пакет помоћи Грчкој.

        Левичарска влада премијера Алексиса Ципраса покушава да реструктурира пензиони систем повећањем доприноса за социјалну заштиту како би избегла смањење пензија, али противници реформе указују да ће због тога многим запосленима две трећине прихода ићи на порезе и доприносе, преноси AP.

        Противници пензионе реформе успели су да уједине припаднике различитих професија, од земљорадника, таксиста и уметника до адвоката, лекара и инжењера.

        Штрајк се одржава у тренутку када влада преговара са међународним инспекторима који су дошли да провере напредак у испуњавању обавеза предвиђеним пакетом помоћи. Хотеле у којима они бораве у центру Атине чува полиција.

        Танјуг - Факти

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари