Радници на северу Грчке преузели фабрику и прогласили радничко самоуправљање

ФАБРИКУ ВИОМИХАНИКИ МЕТАЛЕУТИКИ МЕНАЏЕРИ И АДМИНИСТРАЦИЈА

НАПУСТИЛИ ЈОША МАЈА 2011, АЛИ РАДНИЦИ НИСУ

  • Радници у прогласу навели да верују да су преузимање и поновно покретање фабрика и корпорација од стране њихових радника једина реална алтернатива уочи све веће експлоатације радничке класе
  • Самоорганизација фабрика које су затворене једина има снагу да мобилише радничку класу која - живећи под сталним страхом од незапослености - више не налази другог начина да пружи отпор
  • Свесни смо тешкоћа с којима ћемо се суочити у овој борби за радничко самоуправљање фабриком. Држава и капитал ће се жестоко борити против нас - јер наша потенцијална победа би створила преседан и пример којег би следили сви други покрети радничког отпора у земљи

         СУОЧЕНИ с безизлазном ситуацијом, радници у грчкој фабрици Виомиханики Металеутики на северу земље, одлучили су да преузму ствари у своје руке.

         На радничкој скупштини, њих 40 је прогласило окупацију и самоуправљање фабриком која је део корпорације Philkeram Johnson са седиштем у Солуну која се бави керамиком.

         Фабрика Виомиханики Металлеутики спада у рударску индустрију.

         Радници у прогласу објашњавају да је компанија одустала од фабрике и радника још у маја 2011. године.

         Радници су, међутим, и даље редовно долазили на посао и чували опрему да не би била украдена или преузета од стране администрације. Тврдили су да је то њихово право, као и свих радника. Додавали су да имају право и на одлучан отпор израбљивању радничке класе од стране државе и крупног капитала.

         Издали су проглас којим траже да им се законски призна „статус радничке кооперације“.

         Немају ипак никаквих илузија, у прогласу чак наглашавају да су свјесни да ће их држава и капитал сада напасти свом силом - како њихова одлука не би постала снажан преседан и пример отпора свим другим радницима.

         Упркос свему, објавили су да су спремни на борбу и позвали све друге раднике у фабрикама и у корпорацијама да преузму своја радна места и прогласе радничку самоуправу. При том су истакли: да је радничко самоуправљање једина реална алтернатива капиталистичком израбљивању и деградацији целе радничке класе.

Текст Прогласа отпора у фабрици ВИОМИХАНИКИ МЕТАЛЕYТИКИ (рударска индустрија) у Солуну

         „Администрација фабрике Виомиханики Металлеутики, погон компаније Filkeram-Johnson, напустила је фабрику и њене раднике у мају 2011. Као одговор, радници су апстинирали од рада (према законском праву радник може престати с радом уколико послодавац касни с исплатом плата) од септембра 2011.

         Раднички синдикат Виомиханики Металлеутики је организовао 40 радника који су и даље активни, годину дана након затварања фабрике, који долазе у смене у фабрици да би се чувала опрема да је не узме администрација или да не би била украдена. Сви радници такође учествују у генералним скупштинама.

         Предлог овог удружења, да би се избегла пропаст - јер је администрација навела да неће поновно отварати фабрику, због недостатка средстава - јесте да се фабрика препусти у контролу радника. О овоме се позитивно изјаснило 98 одсто радника који су присуствовали генералној скупштини. Надаље, уз захтев да цела фабрика пређе у руке радника, тражи се да и сви чланови администрације и радници који седе у административном већу поднесу оставку, без икаквих претензија на будућност радничког самоуправљања фабриком.

         Што се тиче иницијалног капитала, који је нужан за покретање фабрике, предлог радника је да Грчка Организација за запошљавање (ОАЕД) исплати унапред суме на које су обвезани још од раније.

         Коначно, радници фабрике Виомиханики Металлеутики захтевају увођење законског статуса за кооперативно предузеће, да би се њихова и будуће иницијативе могле и правно покрити.

         У борби радника фабрике Виомиханики Металлеутики, уз јасне вредности које видимо у борби и захтевима свих радника, такође препознајемо и додатне вредности које су саставни део овог предлога за самоуправљањем. Ми верујемо да су преузимање и поновно покретање фабрика и корпорација од стране њихових радника једина реална алтернатива уочи све веће експлоатације радничке класе.

         Самоорганизација фабрика које су затворене једини је предлог који има снагу да мобилише радничку класу која - живећи под сталним страхом од незапослености - више не налази другог начина да пружи отпор.

         Свесни смо тешкоћа с којима ћемо се суочити у овој борби за радничко самоуправљање фабриком. Држава и капитал ће се жестоко борити против нас - јер наша потенцијална победа би створила преседан и пример којег би следили сви други покрети радничког отпора у земљи.

         Питање у чијим рукама се налазе средства производње је питање живота или смрти за радничку класу која је гурнута у деградацију.

         Из тог разлога, раднички отпор оријентисан у овоме правцу - и снаге солидарности с овим отпором - морају се припремити за сукоб с државом и администрацијом да би се окупација претворила у производњу под управом радничког самоуправљања.

         Овим путем позивамо све синдикате, организације и раднике на солидарнос с борбом радника фабрике ВИОМИХАНИКИ МЕТАЛЕYТИКИ и да активно подупру раднике финансијски и политички.

         Солун, Покрет за Радничко Ослобођење и Самоорганизацију

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари