Неко плаћа демонстранте у Грчкој да траже: „Уклоните ограду! Отворите границе”

ПОЛИЦИЈА ИХ ЗАУСТАВИЛА ИСПРЕД ОГРАДЕ НА ГРЧКО-ТУРСКОЈ ГРАНИЦИ

         ПОЛИЦИЈА на северу Грчке зауставила је групу демонстраната који су кренули ка граничном прелазу, након што се неколико стотина људи окупило у граду Орестијад, у близини 10,5 километара дуге ограде постављене на грчко-турској граници.

         Полиција је поставила блокаду на грчком граничном прелазу Кастанијес према Турској, где је више стотина активиста запалило заставу Европске уније и узвикивало “Уклоните ограду! Отворите границе”.

         Демонстранти из Атине и других места у Грчкој протестују други дан у подручју грчко-турске границе како би скренули пажњу на све већи број смртних случајева миграната у Егејском мору.

         Учесници протеста, који су и јуче имали скуп у Александрополису, позивају владу да олакша ограничења на граничном прелазу и да омогући избеглицама безбедан прелаз преко границе.

         Већи део копнене границе дуге 200 километара између Грчке и Турске раздваја река Еврос (Марица), али је дуж 12,5 километара земљишта које дели две државе постављена ограда. То подручје обезбеђују полиција и војска, како на копну тако и на реци, видео надзор, као и неколико припадника агенције Фронтекс за заштиту спољних граница ЕУ.

         Организације за заштиту људских права и локални активисти сматрају да ограда између Грчке и Турске и полицијска патрола дуж границе дуге 200 километара приморавају избеглице из Сирије и других ратом захваћених подручја да плаћају високу цену кријумчарима и ризикују свој живот да би у Европу стигли преко мора.

         У два бродолома у Егејском мору у петак се утопило најмање 46 миграната, а више од 60 особа погинуло је од почетка године у покушају да из Турске пређу на грчка острва.

         Више од 850.000 тражилаца азила стигло је у 2015. години на грчка острва, на путу ка државама централне и северне Европе, а само је 3.600 миграната прешло копнену грчко-турску границу током прошле године.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари