ММФ упозорио да ће грчки дуг „експлодирати“, еврозона тврди да је Атина на добром путу

ЦИПРАСОВА ВЛАДА У ЈУЛУ МОРА ДА КРЕДИТОРИМА ВРАТИ СЕДАМ МИЛИЈАРДИ ЕВРА

        НАКОН што је Међународни монетарни фонд упозорио да је грчки дуг на путу да „експлодира“, иако та земља годинама покушава да штеди и спроводи економске реформе, Европска унија (ЕУ) суочава се са кризом која би могла да угрози одрживост зоне евра.

        ММФ је, како пише британски Телеграф, све мање спреман да без краја финансира спасилачке пакете зајмова за чланице зоне евра у проблемима и пребацује већи део терета тих пакета на ЕУ у време када Немачка не жели да се настави слање кеша Атини.

        Оцене глобалног кредитора отвориле су нове поделе у Европи око тога како поступати с великим јавним дугом Грчке и ММФ позива Европу да пружи „значајне дужничке олакшице“ Грчкој, иако грчки кредитори из ЕУ одбацују нове олакшице пре него што 2018. истекне текући спасилачки програм.

        Тај став јуче је поновио председник Еврогрупе Јерон Дијселблом рекавши да неће бити опроста грчког дуга, одбацујући истовремено Фондове оцене перспектива грчког раста као претерано песимистичке.

        „То изненађује (оцена ММФ) јер Грчкој већ иде боље него што се наводи у извештају“, казао је Дијселблом, који је председавајући групе министара финансија зоне евра, додајући да је Грчка на путу „заиста доброг опоравка у овом тренутку“.

        Обновљене поделе око грчке дужничке кризе наметнуле су питање да ли ће ММФ учествовати у пуном капацитету у наредној фази спасавања Грчке, што је кључни услов за подршку у парламентима Немачке и Холандије.

        Нова криза због грчког дуга могла би да избије већ у јулу, када на наплату доспева око 7 милијарди евра, што је сума коју та земља не може да плати кредиторима без нове финансијске ињекције из спасилачког пакета зајмова.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари