„Македонци немају везе са Александром Великим, њихови корени су словенски и албански“

ЦИПРАС УВЕРЕН ДА ЋЕ „ЕПИТЕТ УЗ НАЗИВ МАКЕДОНИЈА“ БИТИ ВЕЛИКА ПОБЕДА ГРЧКЕ

        ПРЕМИЈЕР Грчке Алексис Ципрас је преговоре о називу Македоније који се данас воде у Њујорку, оценио као критичне и осетљиве и рекао да би „велика победа“ било ако Грчка „постигне да се дода епитет називу Македонија“.

        „Бранимо национални став“, рекао је Ципрас после састанка с градоначелником Солуна Јанисом Бутарисом коме је изразио подршку јер су га прошлог викенда есктремни десничари и шовинисти напали и повредили због либералних ставова.

        Називајући „будалама“ критичаре преговора с Македонијом, премијер је нагласио да „ништа не предајемо, него покушавамо да вратимо нешто што су други предали пре 70 година“.

        „Наши северни суседи више од 70 година имају државни ентитет који је био унутар југословенске федерације, а потом је независна држава, назван Македонија, носећи без икаквих одредница назив који се односи на антички грчки свет и на огромну културну баштину грчке Македоније. То враћамо, и то није лако“, подвукао је Ципрас.

        Додао је да Македонци „немају везе са Александром Великим и тим историјским коренима. Њихови корени су словенски и албански, и они то признају“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари