Грци на добром путу да за њих више ни Турци не говоре „пуши као Грк“

БРОЈ ПУШАЧА МЕЂУ МЛАДИМА ДО 24 ГОДИНЕ СМАЊЕНО ЗА - ТРЕЋИНУ

Панајотис Бехракис

        ТРАДИЦИОНАЛНО пушење се се у Грчкој завршава - рекао је професор Панајотис Бехракис, директор Института Грчке за јавно здравље поводом Светског дана без дувана који се обележава сваког 31. маја, по одлуци Светске здравствене организације из 1988. године.

        И у Грчкој пушење је почело да иде „европским путем“ и како данас преноси атински лист „Катимерини“, Бехракис истиче „врло значајно смањење броја пушача за 27,2 одсто.

        То смањење је импресивно по европским стандардима“.

        „Смањење пушења код младих од 16 до 24 године је од 2009. до 2014. године достигло 33 одсто“, рекао је он и истакао активност Института Грчке за јавно здравље, нарочито у школама.

        Мада је неко време пушење било и мода, Институт за јавно здравље жели да покаже деци какав је живот без њега. Млади људи уче своју децу какав је живот без пушења.

        „То је цела филозофија. Не плашимо младе болестима, него им само у лепим бојама, на веома лепим местима и ставовима које им преносе млади, показујемо колико је бољи живот ако се не пуши“, рекао је професор и додао: „Наши млади људи данас окрећу леђа цигарети и ту позитивну поруку би требало пренети друштву“.

        И старији, рекао је Бехракис, престају да пуше: „Дијаграм старосне расподеле пушења је изузетно повољан, јер показује да у екстремним узрастима испод 24 и преко 65 година, има драматичног смањења пушења. Између њих је централна група, а и она ће попустити. Млади ће одрасти и смањење пушења је извесно. Чињеница је да се традиционална пушење завршава“.

        Традиционално се у Грчкој говорило да неко „пуши као Турчин“, док се у Турској говорило да неко „пуши као Грк“.

        Реално, Грчка је по пушењу била међу првима у свету.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари