Ципрас од Меј затражио да Британија његовој земљи врати „мермер Партенона“

ТРАЖИ СВЕ ШТО ЈЕ ЛОРД ЕЛГИН ПОЧЕТКОМ 19. ВЕКА НЕЗАКОНИТО И УЗ ПОДМИЋИВАЊЕ ТУРАКА ОДНЕО

  • На почетку тродневне посете Лондону изјавио: „То је за нас питање од највећег значаја. Мермер Партенона припада светском културном наслеђу, али је његово једино природно место - сам Партенон. Јер, то је место и да су скулптуре настале и где су биле“

        ГРЧКИ премијер Алексис Ципрас после сусрета са Терезом Меј изјавио је да је од Лондона затражио да његовој земљи врати „мермер Партенона“.

       Притом је прецизирао да Атина тражи скулптуре које је почетком 19. века незаконито однео тадашњи британски амбасадор у Цариграду лорд Елгин.

        Ципрас је у тродневној посети Великој Британији, а након првог разговора са премијерком Меј додатно је указао:

        „Покренуо сам пред председницом британске владе питање које је важно за Грчку и грчки народ. То је за нас питање од највећег значаја. Мермер Партенона припада светском културном наслеђу, али је његово једино природно место - сам Партенон. Јер, то је место и где су скулптуре настале и где су биле“.

        Елгин је пуних десет година - од 1802. до 1812. - одвозио грчко историјско и уметничко благо.

        У Британском музеје се налазе метопи и статуе Партенона, релефни фриз Панатинска процесија, плоче фриза из храма Беcкрилне Нике у Атини, једна каријатида Ерехтејона, статуа Диониса.

        Грци тврде да се лорд свега тога домогао помоћу мита, а и да му је турски ферман дозвољавао да само прави скице и калупе за скулптуре и остало, а не их присвоји и однесе из Партенона.

        Грчка већ неколико деценија тражи да јој се врати отето јер жели да Партенон врати у стање у којем је био до „Елгинове похаре“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари